21 december 2020 - VRT slaapt nooit. Wanneer de nacht aanbreekt en de meeste Vlamingen onder de wol kruipen, is de wekker bij sommige VRT-medewerkers net afgegaan. Zij waken erover dat de nachtuilen en vroege vogels in Vlaanderen op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de verkeersinformatie. Ontdek hier hoe het er op de Reyerslaan aan toe gaat tijdens de nacht.
22:00 | De nieuwsdienst
Het nieuws staat niet stil. Om dat nieuws tot bij de mensen te brengen, doet VRT een beroep op nachtnieuwslezers zoals Alain Decorte, de journalist die ’s nachts te horen is op alle radionetten. Hij maakte bewust de keuze om ’s nachts te werken: “Ik woon in Turnhout. Als ik overdag zou werken, ben ik al snel twee tot drie uur onderweg naar de omroep. De keuze voor de nachtdienst was dus snel gemaakt. Zo vermijd ik de dagelijkse files naar Antwerpen en Brussel.”
Alain ziet nog net de laatste collega’s huiswaarts vertrekken, waarna het heel stil wordt in de wandelgangen. “Als je de radio hier ’s nachts niet opzet, dan is het echt heel stil. Je hoort het VRT-gebouw dan leven, het kraakt en piept hier overal.”
Als nieuwslezer op al onze radionetten voorziet Alain de luisteraars van nieuws en verkeersinformatie doorheen de nacht. Dat doet hij elk uur live op de radio en via artikels op de website van VRT NWS. Daarnaast houdt Alain het buitenlands nieuws goed in de gaten. In andere landen of werelddelen is het namelijk dag, waardoor er zich van alles kan voordoen. Rond 5 uur zit de werknacht erop.
5:00 | Hoofdcontrolekamer en Technische Ondersteuning Radio
Om 3.30 uur gaat de wekker af voor Hannes en Eric, die respectievelijk werken in de Hoofdcontrolekamer (HCK) en bij de Technische Ondersteuning Radio (TOR). Zij zorgen ervoor dat de radiocollega’s vlot hun werk kunnen doen. De uitzendingen starten om 6 uur. Dat betekent dat zij om 5 uur al op VRT moeten zijn om alvast alles op te starten. “Zo’n vroege start vraagt uiteraard een kop koffie”, aldus Eric.
Hannes: “Wij zijn wat vroeger op VRT zodat we kunnen nakijken of alles goed werkt. Als dat niet het geval is en we geen oplossing vinden voor 6 uur, dan hebben we nog wat tijd om te beslissen wat onze volgende stap is: een andere studio gebruiken of een ander programma op antenne brengen.”
Eric: “Het verschil met TOR is dat wij op stap gaan. Als er een telefoontje binnenkomt via de HCK, dan wordt TOR ingezet om even langs te gaan bij de collega in nood. Stressbestendig zijn, is voor dit werk heel belangrijk. Wij worden bijvoorbeeld al eens opgebeld om een onderdeel te vervangen, maar als die collega over enkele ogenblikken op antenne moet, dan kan dat wel wat nervositeit opleveren. Het is dus vooral belangrijk voor mij dat ik hen gerust kan stellen en niet te veel meega in die stress.”
Beide diensten werken goed samen om een digitaal mediabedrijf als VRT dag en nacht draaiende te houden. Tegen de middag zit de shift van Hannes en Eric erop. Het voordeel is dat ze het spitsuur vermijden en nog een hele namiddag hebben om wat te ontspannen.
5:30 | De ochtendshow bij Studio Brussel
Jonas Maes is nieuwslezer bij de ochtendshow van Studio Brussel. Ook al is hij geen ochtendmens, toch staat hij al drie jaar om 4.30 uur op om het nieuws te brengen voor de luisteraars van de zender. “De ochtend is het lastigste moment om uit je bed te geraken, maar het mooiste moment om radio te maken. Je mag de luisteraars wekken, mensen die vaak bewust naar de radio luisteren omdat ze willen weten wat er leeft in de wereld of om de dag met een goede plaat te beginnen.”
Om 5.30 uur arriveert Jonas op de redactie en sluit hij zich aan bij zijn collega’s van de ochtendshow. Het nieuws van de vorige avond en het ochtendaanbod van de nieuwsredactie vormen de basis voor zijn selectie. Daarnaast staat Jonas ook steeds in contact met zijn collega’s van MNM (Chaima Saysay), Radio 1 (Marieke Van Cauwenberghe) en Radio 2 (Charlotte Crul). Ze helpen elkaar om berichten te herschrijven of om quotes korter te knippen. “Een nieuwslezer moet zich in het hoofd van de luisteraar proberen verplaatsen. Studio Brussel heeft een heel breed publiek, dus is het een uitdaging om nieuws op maat te maken.”
Het eerste nieuwsbulletin brengt Jonas om 6 uur. Dan komen de eerste berichten al binnen via de Studio Brussel-app. “De vaste luisteraars of de vrienden van de ochtendshow sturen bijna elke ochtend een bericht. Zo krijg ik het gevoel dat ik niet voor niets om 4.30 uur ben opgestaan.” Vanaf dan volgt er elk halfuur nieuws.
In de ochtend pikken veel luisteraars in op een ander moment. Dan zorgt Jonas ervoor dat zij ook het ochtendnieuws meekrijgen, zonder te veel te herhalen. “De truc is om het nieuws altijd anders te verpakken. Soms is een aangepaste verwoording of volgorde in de berichten al genoeg om de luisteraars op een andere manier te informeren.”
Ook wanneer er weinig nieuwsberichten binnenkomen, moet Jonas stressbestendig blijven. Om het halfuur moet hij immers een bulletin brengen, nieuws of geen nieuws. “Je moet naar de radio durven stappen met twee berichten die klaar zijn en twee berichten die er nog tussen zullen komen. Daarvoor moet je vertrouwen hebben in je collega’s van de nieuwsdienst.” Als Jonas om 12.30 uur naar huis vertrekt worden zijn taken overgenomen door zijn collega Khalid Sellam. En intussen draait ook de nieuwsvloer op volle toeren. Want het nieuws staat nooit stil, of het nu dag of nacht is.
Deel dit artikel op sociale media