dinsdag 04 juni 2024
04 juni 2024

Radio2

Radio2 is een optimistisch ontspanningsnet dat de wereld veraf en dichtbij helpt te begrijpen en houvast biedt.

Radio2 is de grootste radiozender van de Vlaamse publieke omroep VRT en ook de meest populaire in Vlaanderen. Radio2 is een compagnon die zijn luisteraars door de dag loodst en hen helpt om de wereld veraf en dichtbij te begrijpen. De zender heeft een hoge gebruikswaarde in het dagelijkse leven en is emotioneel nabij. Radio2 voelt en versterkt de polsslag van de Vlaamse samenleving, met veel aandacht voor regionaal nieuws, herkenbare menselijke verhalen uit heel Vlaanderen en een uitgesproken Nederlandstalig muziekaanbod. 

Radio2 is al jarenlang markleider in Vlaanderen, met een marktaandeel van zo’n 30%. Daarmee bekleedt het merk een vrij unieke positie in Europa. Het is tegelijk samen met Radio 1 de hoogst gewaardeerde radiozender van Vlaanderen.

De blijvende populariteit van Radio2 wordt verklaard door de unieke identiteit van het merk. Radio2 is een baken van vertrouwen. Het merk helpt de luisteraars doorheen de dag met praktische informatie, ontspannende content, verhalen van dichtbij en een breed scala aan muziek. De zender biedt een genuanceerde kijk op de wereld waarbij aanstekelijk optimisme en een positieve ingesteldheid horen.

 

Elke dag telt voor 2

Luisteren naar Radio2 is thuiskomen bij de grootste familie. Iedereen is welkom en wordt met warmte en genegenheid onthaald. Het merk wil ervoor zorgen dat luisteraars Vlaanderen en zijn inwoners echt leren kennen. Het aanbod vertrekt vanuit herkenbaarheid en wordt gevormd door sterke, menselijke en persoonlijke verhalen. Serieus wanneer het moet, humoristisch wanneer het kan.

De Vlaamse samenleving in al haar facetten vormt een onuitputtelijke inspiratiebron.  Verschillende programma's maken maatschappelijke thema’s bespreekbaar, zoals de kinderwens van mensen met een mentale beperking en rouwverwerking bij jongeren. Moeilijke kwesties worden niet uit de weg gegaan, en verhalen die leven in Vlaanderen worden op de agenda gezet.

Radio2 amuseert ook. Programma’s als De weekwatchers, De zoete inval of De rechtvaardige rechters haken op een bruisende en geïnspireerde manier in op de actualiteit en zorgen voor de nodige dosis humor en relativering. Ontladende momenten en ruimte voor maatschappelijke reflecties, doorspekt met humor: ook dat is Radio2.

Regionale verankering

Radiohuis in Antwerpen Geert Van Hoeymissen

Radio2 onderscheidt zich door zijn regionale verbondenheid. Het merk houdt een vinger aan de pols via de regionale redacties in elke provincie, waar verhalen worden verzameld van mensen van bij ons en samen met luisteraars radio wordt gemaakt. In die Vlaamse verankering schuilt de kracht van het merk. Dat toont zich onder andere in het nieuwsaanbod.

De regionale verankering uit zich in ochtend- en middagmagazines, specifiek gericht op de eigen regio. Daarin wordt zowel de regionale actualiteit gevolgd als naar de wereld gekeken, telkens vertrekkend vanuit die lokale invalshoek.

Daarnaast is er een specifiek nieuwsaanbod, waarbij algemene bulletins afgewisseld worden met regionale nieuwsbulletins. Daarbij let Radio2 er steevast op dat het nieuws toegankelijk is voor een brede groep mensen. De inhoud wordt zo begrijpelijk mogelijk gebracht, zodat iedereen mee kan bij de grootste familie.

Ook digitaal wordt die nabijheid van de radiozender uitgespeeld. Het merk is een eerste aanspreekpunt bij gebeurtenissen en ontwikkelingen in de regio. Dat maakt van de regionale redacties ook een belangrijke bron voor VRT NWS, waarmee nauw wordt samengewerkt.

Geïnspireerd door het dagelijkse leven

Radio2 biedt een handleiding om beter om te kunnen gaan met de informatiestroom die elke dag op luisteraars afkomt. Het merk maakt een relevante selectie en legt ingewikkelde kwesties uit, met aandacht voor de praktische nutswaarde. Zo helpt het consumentenprogramma De inspecteur dagelijks om uiteenlopende problemen met aankopen op te lossen.

De grootste variatie aan (Vlaamse) muziek

Het muziekaanbod is een belangrijk onderdeel van wat Radio2 als ontspanningszender brengt. De muziekprogrammering van het merk is zeer gevarieerd, breed toegankelijk en tijdloos, bestaande uit zowel hits als klassiekers uit de populaire genres van de jaren 60 tot vandaag. Radio2 signaleert nieuwe tendensen in de popmuziek én kiest ook voor vertrouwde klassiekers.

Op muzikaal vlak breekt Radio2 een lans voor Nederlandstalige en Vlaamse muziek in haar diverse verschijningsvormen. Vlaamse en Nederlandstalige producties eisen een belangrijke plaats op in de speellijsten, wat een unieke sterkte is van het merk. Met De eregalerij eert de zender elk jaar verdienstelijke artiesten en componisten die hebben bijgedragen tot het rijke repertorium van Vlaamse klassiekers.

Radio 2

Wil u op de hoogte blijven van wat er achter de schermen gebeurt bij Radio2? Onze reporters houden u op de hoogte van nieuws en verhalen uit uw provincie!

Radio2 heeft regionale Facebookpagina's:

Radio 2 heeft ook regionale Twitterpagina's: 

Radio 2 heeft ook regionale Instagrampagina's

  • Antwerpen
  • Brussel en Vlaams-Brabant
  • Oost-Vlaanderen
  • West-Vlaanderen
  • Limburg

Vlaamse identiteit

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

Hoe draagt VRT bij tot de Vlaamse identiteit?

Radio2 ontrafelt de hele zomer lang mysteries uit jouw buurt

Geen Canon van Vlaanderen zonder het VRT-archief

Vive le vélo, leve de Ronde: in het spoor van de Ronde met Karl Vannieuwkerke

Nieuw seizoen Vlaanderen vakantieland: lokaal vakantieplezier en verborgen parels

De eerste beelden van de vierde en laatste reeks van #LikeMe

Tom Waes reist in de tijd