Toegankelijkheid van de VRT-gebouwen

Het VRT-gebouw aan de Reyerslaan in Schaarbeek werd in de jaren '60 en '70 van vorige eeuw gebouwd. Toegankelijkheid was toen geen kernzaak. Binnen de architecturale mogelijkheden werden enkele ingrepen gedaan om de toegankelijkheid enigszins te verbeteren.

De VRT is er voor iedereen. Ook in het VRT-gebouw willen we dat alle bezoekers zich welkom voelen. 

Enkele suggesties om je bezoek aan de  VRT voor te bereiden.

Vooraf aanmelden

Mensen met een beperking zijn expert van hun eigen beperking. Dus jij kunt het best inschatten wat je nodig hebt.

Kom je naar de VRT en heb je bepaalde ondersteuning nodig? Meld dat dan aan degene die je heeft uitgenodigd en informeer hen over je noden.

Dat kan gaan over: rolstoeltoegankelijkheid, breedte van deuren, paden, hoogte van tafels,.. De medewerkers zullen in de mate van het mogelijke ondersteuning bieden. 

Parkeren en taxivervoer

Ben je rolstoelgebruiker en kom je met de wagen? 
Er zijn twee parkeerplaatsen voor personen met een handicap vlakbij de VRT-ingang.  De parkeerkaart voor personen met een handicap is daar verplicht. Laat zeker aan je gastvrouw/heer weten dat je een parkeerplaats nodig hebt.

Kom je met de taxi?
Geef de taxichauffeur de juiste plaats aan. De beste plaats hiervoor is ter hoogte van de parkeerplaatsen voor personen met een beperking (aan de rotonde), of op de 5-minuten-parking (net vóór de wit-rode blokken). Daar kan je met je rolstoel zelf het voetpad op en via de helling binnen naar de ingang OC. Aan de ingang OC zelf is er géén helling van op de straat.

Sanitair

Er zijn in het hele gebouw enkele toegankelijke toiletten. Dat zijn toiletten die uitgerust zijn met een deur die breed genoeg is, genoeg draairuimte, een lagere lavabo, een handgreep, enzovoort.

Deze toiletten zijn aangeduid met een pictogram.

  • Voor bezoekers die binnenkomen in de lobbyruimte is er eentje, maar die deur is niet volledig toegankelijk. 
  • Verder in het gebouw vind je een toegankelijk toilet voorbij de koffiekamer op 1L. Dit toilet heeft geen automatische deur.
  • In het N-blok is er ook een toegankelijk toilet met automatische deur vlakbij de eerste liften op 1N.
  • In het R-blok vind je achteraan op de 3de verdieping nog een toegankelijk toilet, eveneens zonder automatische deur.

Er zijn er dus enkele verspreid over het hele gebouw. De toegankelijke toiletten zijn ook aangeduid op het grondplan.

Liggingsplan rolstoeltoegankelijke toiletten

Assistentiehonden

Blindengeleidehond en andere assistentiedieren zijn wettelijk altijd en overal toegelaten en zijn welkom in de VRT-gebouwen.

Geleide bezoeken

Door de beperkte toegankelijkheid van het gebouw is het aantal rolstoelgebruikers bij geleide bezoeken beperkt. Meer informatie: https://www.vrt.be/nl/info/bezoek-de-vrt/

Nog vragen?

Bezoek je binnenkort de VRT en heb je nog vragen over de toegankelijkheid? Contacteer team Diversiteit dan op diversiteit@vrt.be