Wat is het belang van sport voor de VRT?

13 juli 2018 — Dat de VRT veel belang hecht aan sport, is tijdens deze sportzomer duidelijk geworden door het fantastische WK Voetbal, de Ronde van Frankrijk, Wimbledon, de nieuwe European Championships en andere sportprogramma’s.

Jokko

De VRT besteedt heel het jaar door veel aandacht aan sport. Dat is geen toeval, want sport brengt mensen dichter bij elkaar en sportuitzendingen zijn belangrijk voor de verbindende rol van de publieke omroep. Gedeelde (sport)beleving schept een band, dankzij de VRT. 

Bijzondere aandacht voor sport

  • De VRT zet niet alleen in op sportnieuws en -verslaggeving, maar geeft ook duiding en achtergrond bij sporten. Die combinatie zorgt voor een breed en gevarieerd sportaanbod. Sporza, het sportmerk van de VRT, heeft doorheen het jaar aandacht voor wel 60 verschillende sportdisciplines, gaande van voetbal en wielrennen, over atletiek en gymnastiek tot schaatsen en schermen. Er is dus voor elk wat wils.
  • De VRT schenkt ook meer en meer aandacht aan de prestaties van vrouwen in verschillende sportdisciplines. Ze zorgt voor verslaggeving over de nationale vrouwenploegen voetbal, volleybal, basketbal en hockey.
  • De publieke omroep brengt ook verslag uit over g-sporten, voor mensen met een beperking, zoals de Special Olympics.
  • Niet alleen Sporza, maar  ook netten als Eén, Canvas en MNM hebben elk op hun eigen manier en voor hun eigen publiek aandacht voor sport. Sport staat centraal in documentaires zoals Red Flames (over de nationale vrouwenploeg voetbal) en Belga Sport (over memorabele momenten in de Belgische sportgeschiedenis), of in programma’s als Tour of Beauty (over het leven als wielrenster of wielervrouw).  

Het belang van sportverslaggeving

© Geert Van Hoeymissen

Waarom hecht de VRT nu eigenlijk zoveel belang aan sport?

  • Sport maakt een wezenlijk onderdeel uit van de opdracht die de publieke omroep van de Vlaamse overheid heeft gekregen.
  • Tegelijk heeft sport ook een belangrijke verbindende rol die de publieke omroep wil stimuleren. Op die manier wil de VRT de Vlamingen via sport dichter bij elkaar brengen en zo een wij-gevoel creëren.
  • Verbroedering en een gevoel van samenhorigheid zijn het resultaat.

Een voorbeeld: het WK Voetbal

Videospeler inladen...

Tijdens het WK Voetbal keken tot 2.5 miljoen  Vlamingen naar de matchen van de Rode Duivels. Ook online werd gekeken: 168.500 personen volgden bijvoorbeeld de wedstrijd tegen Panama. Vele mensen luisterden naar de wedstrijdverslagen op de radio. En dan waren er ook nog de grote schermen op honderden dorpspleinen en andere openbare plaatsen. Wekenlang waren het WK voetbal en de Rode Duivels hét gespreksonderwerp van de dag.

Dankzij het totaalpakket van sport dat door de VRT wordt aangeboden, kan het Vlaamse publiek de meest diverse sporten van op de eerste rij volgen en beleven. Sport verbindt de Vlamingen en de rol die de publieke omroep daarbij speelt, is van essentieel belang.

 

 

Dit kan u misschien ook interesseren?

Meer over Sport en ontspanning

VRT NU breekt weekrecord met meer dan 5 miljoen starts, Dertigers kent ongezien succes

Nieuw op StuBru: Sam De Bruyn en Pien Lefranc vallen in voor Eva De Roo, Flo Windey presenteert eigen avondblok

Imea en Sebe spelen de hoofdrollen in Ketnet Musical: De Finale

Joris Hessels presenteert 'Radio 2 Nieuwjaarsbrief'

Raymond Goethals: Magie in Marseille

Imke Courtois gaat op zoek naar De Strafste Sporter

De weg naar Roubaix: reeks over Yves Lampaert op VRT NU

Premier De Croo zet de 'Competitiebeesten' in de bloemetjes