vrijdag 26 oktober 2018
26 oktober 2018

Winnaars LangZullenWeLezen-trofeeën

In de week van 22 tot 25 oktober worden in het programma Van Gils &
Gasten op Eén de winnaars bekendgemaakt van de LangZullenWeLezen-trofeeën. 

De LangZullenWeLezen-trofeeën zijn de boekenprijzen die door bijna 10.000 lezers zijn gekozen in tien categorieën. Echte publieksprijzen dus, in het kader van de gelijknamige leesbevorderingsactie van de VRT

Van maandag 22 tot woensdag 24 oktober worden telkens twee winnaars bekendgemaakt. Op donderdag volgen de overige vier in een boekenspecial van Van Gils & gasten.

En de winnaars zijn...

Categorie ‘Mens & maatschappij’: Leen Dendievel: Asem

Je hart gaat als een razende tekeer, zweetparels op je voorhoofd, een ijzeren gordijn blokkeert je borstkas en je longen zijn te klein om te ademen. Ga je dood? Ben je ziek? Of gewoon gek?
Neen, je gaat niet dood, toch nu nog niet. Je bent bang, in paniek. Je lijf wil je iets vertellen. 
Naar schatting heeft de helft van de bevolking last van een of meerdere angsten. Ook Leens getikte hart ging haar levensritme verstoren. In ASEM gaat ze op zoek naar de oorzaak van haar paniekaanvallen. Wat gebeurt er in je hoofd tijdens zo'n aanval? En kan je er iets aan doen om ze te voorkomen?

Categorie ‘Strip & graphic novel: Willy Vandersteen, Charel Cambré, Marc Legendre: De zaak Krimson

Professor Barabas begrijpt niet waarom hij in de herinneringen van Lambik opduikt en keert terug naar het verleden om de waarheid te achterhalen. Hij neemt zich voor om enkel toeschouwer te zijn zodat hij de loop van de geschiedenis niet verandert, maar door pech gaat het vreselijk mis. In paniek neemt Barabas een verkeerde beslissing met tragische gevolgen.

Categorie ‘Geschiedenis’: Johan Op de Beeck: De Zonnekoning

Lodewijk XIV (1638 - 1715) is de koning der koningen. Als absolute vorst vormde hij het onderontwikkelde en feodale Frankrijk om tot een gecentraliseerde staat die de machtigste natie van Europa werd. Eeuwige roem verwierf Lodewijk XIV dankzij Versailles, wat hij omtoverde van een jachtslot tot een van grootste en mooiste kastelen ter wereld. Zijn boeiend levensverhaal biedt een wervelwind aan veldslagen, intriges, minnaressen, kunst, mysteries,...

Categorie ‘Poëzie: Nachoem M. Wijnberg: Voor jou, van jou

In zijn vorige bundel, het geruchtmakende Van groot belang, schreef Nachoem M. Wijnberg gedichten over belastingen en burgerschap; zijn nieuwste, Voor jou, van jou heeft een romantisch klinkende titel en staat vol met gedichten die deze titel waarmaken. Wijnberg duikt in het bij uitstek poëtische thema van de herinnering. De stem is onvervreemdbaar die van Wijnberg, die er een uniek helder poëtisch taalgebruik op nahoudt waarin de diepte zich kan verstoppen en kan tonen. De gedichten zijn mooi, mooi, zo mooi als het beste wat je je kunt herinneren.

Categorieën ‘Actualiteit': Harry De Paepe & Flip Feyten: Stiff upper lips

Wat maakt de Engelsen zó Engels? In Stiff Upper Lips proberen Harry De Paepe en Flip Feyten dat te achterhalen. Hun zoektocht levert de meest wonderlijke verhalen op. Hoe raakten de Engelsen zo verslingerd aan thee? Wat is het geheim van hun aparte humor? Hoe ontstond het kampioenschap schenen schoppen? En hoe staat het met hun legendarische gereserveerdheid, de 'stiff upper lip'?

Categorie ‘Jeugd & young adult’: Lydia Rood: Niemands meisje

Liesbeth is opgenomen in een instelling. Waarom? Wat is er met haar aan de hand? Uit Liesbeths verhaal rijst een kwetsbaar meisje op. Een meisje dat opgroeit in een bijzonder gezin. Een meisje dat meer ziet en begrijpt dan de mensen om haar heen. Een meisje dat eigenlijk maar één ding wil: iemand die luistert. Met Niemands meisje schreef Lydia Rood een Indrukwekkende jeugdroman over de angst dat niemand je ooit zal begrijpen.

Categorie ‘Fictie’: Tommy Wieringa: De heilige Rita

De heilige Rita van de Nederlandse schrijver en columnist Tommy Wieringa is een schitterende en ontroerende roman over een vader en een zoon, en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp. Van dit dorp en deze mensen is Rita, patrones van de hopeloze gevallen, de beschermheilige.

Categorie ‘Kunst en cultuur’: Suzanne Holtzer, Bernard Dewulf, Kurt De Boodt, Marc Didden: Hugo Claus, con amore

Tien jaar na de dood van Hugo Claus is dit boek een liefdesverklaring aan de totaalkunstenaar Hugo Claus: de schrijver, de schilder, de theaterman, de filmmaker én de mens. Leg het boeiende parcours van de meester mee opnieuw af, langs de plekken die hem dierbaar waren - Oostende, Parijs, Gent, Amsterdam, Brussel, New York - en de thema's die erin oplichten: Claus als dichter, speelvogel, geëngageerd kunstenaar, altijd verleidend en misleidend.

Categorie ‘Prenten- en kinderboek’: Mario De Koninck, Nikola Hendrickx: De prinses die alles had

De prinses die alles had is een modern sprookje waarin de prinses - net doordat ze alles heeft - een burn-out nabij is en de koning er lustig op los swipet met zijn nieuwe smartphone, met alle gevolgen van dien. Een verhaal voor kinderen, maar dankzij de humor en tekeningen ook interessant voor de ouderen.

Categorie ‘Thriller en detective’: Toni Coppers: De jongen in het graf

De jongen in het graf is het nieuwste boek in de succesvolle thrillerreeks van Toni Coppers rond commissaris Liese Meerhout. Leo Meersman is een van de wreedste seriemoordenaars van de laatste decennia. Hij kreeg in 2002 levenslang voor het misbruiken en vermoorden van zes jongens. Hoofdinspecteur Michel Masson is ervan overtuigd dat het er zeven waren. Hij weet zeker dat ook de vijfjarige Arne in handen van Meersman is gevallen. Zijn lichaam is echter nooit gevonden…

LangZullenWeLezen op de Boekenbeurs

De winnaars van de LangZullenWeLezen-trofeeën staan centraal op de VRT-stand tijdens de Boekenbeurs.

Trofee

De LangZullenWeLezen-trofeeën zijn beeldjes die werden ontworpen door Sep Verboom, de winnaar van de Henry Van de Velde Award 2017 in de categorie Young Talent. Hij maakte de trofeeën in samenwerking met de steenkappers van Compaan te Gent. Compaan is een maatwerkbedrijf (de vroegere sociale werkplekken) en focust op opleidingen om mensen weer op de arbeidsmarkt te brengen

Dit kan u misschien ook interesseren?