vrijdag 08 november 2019
08 november 2019

Zet je eerste onderzoekstappen in de Vlaamse archieven (en in dat van de VRT)

8 november 2019 — VIAA (het Vlaams Instituut voor Archivering) lanceert Het Archief (www.hetarchief.be), een platform dat toegang geeft tot de metadata van heel wat organisaties uit de wereld van cultuur, media en overheid. Het rijke VRT-archief maakt hier
mee deel van uit.

Met Het Archief worden de metadata van audiovisuele materiaal opengesteld voor het grote publiek. Je kan met andere woorden zelf jouw eerste onderzoekstappen zetten, want voor het eerst kan je de beschrijvingen, trefwoorden en technische gegevens over video- en audiofragmenten uit de Vlaamse cultuur-, media- en overheidssector doorzoeken. Je kan gericht materiaal zoeken en te weten komen door welke organisatie dit bewaard wordt. Wie weet kom je daardoor wel aankloppen bij de VRT. Dit mag je van het VRT-archief verwachten. 

De voorbije eeuw was er een ongekende explosie aan beeld en geluid. Samen met VIAA en organisaties uit cultuur, media en overheid zet de VRT zich in om zoveel mogelijk van dit materiaal te digitaliseren en duurzaam te bewaren. De VRT neemt hier al jaren een voortrekkersrol op zich. En deze enorme rijkdom aan Vlaams archiefmateriaal kan je nu zelf beginnen doorzoeken.

Uniek inzicht in Vlaamse cultuur

Beeld en geluid geven ons een uniek inzicht in onze cultuur. De voorbije jaren zijn door het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) en zijn partners uit cultuur, media en overheid grote inspanningen geleverd om audiovisueel materiaal te digitaliseren en veilig te bewaren. Vaak kunnen die filmpjes en geluidsfragmenten niet online gepubliceerd worden door de auteursrechten die erop rusten. Bovendien zit het materiaal verspreid over verschillende organisaties in Vlaanderen waardoor het moeilijk doorzoekbaar is over de organisaties heen. Vanaf vandaag zijn op Het Archief de beschrijvingen van meer dan een half miljoen items doorzoekbaar. De filmpjes en geluidsfragmenten zelf kan je niet raadplegen maar op deze manier krijg je wel een overzicht waar dit audiovisueel materiaal in Vlaanderen te vinden is.

Toegang tot de Vlaamse cultuur met een muisklik, zeg maar.

Jan Jambon, Minister van Cultuur

Jan Jambon, Vlaams minister van Cultuur: “Wij hebben allemaal een geheugen nodig, en net zo heeft ook onze samenleving een collectief geheugen nodig. Met ‘Het Archief’ bewaart VIAA niet alleen onze audiovisuele schatten maar maakt ze ook toegankelijk voor het grote publiek. Toegang tot de Vlaamse cultuur met een muisklik, zeg maar.”

Grote doorzoekbaarheid

Voor wie op zoek is naar audiovisueel materiaal betekent Het Archief een grote vooruitgang: met één zoekopdracht krijg je informatie over je onderwerp uit verschillende archieven. Zo is het de eerste keer dat je op die manier online inzicht krijgt in wat er allemaal in het VRT-archief te vinden is. Je kan er grasduinen in beschrijvingen van beeld- en geluidsfragmenten van landelijke en regionale omroepen, podiumkunstenorganisaties, musea, archieven, enkele universiteiten en overheidsinstellingen. Hoewel het beeld en geluid zelf niet zichtbaar of beluisterbaar is, zijn de eerste gebruikers bijzonder enthousiast over de diversiteit aan audiovisueel materiaal dat op deze manier voor de eerste keer vindbaar wordt. 

De doorzoekbaarheid van grote verzamelingen beeld- en geluidsfragmenten is sterk afhankelijk van de kwaliteit van beschrijvingen bij de items Het Archief. Goede beschrijvingen zijn dus de sleutel tot onze audiovisuele cultuur. Samen met zijn partners zet VIAA zijn schouders onder de kwaliteit van deze beschrijvingen en kijkt daarbij ook naar nieuwe technologie om deze te verbeteren. 

Vandaag staan we aan het begin van dit traject, maar we zien alvast veel mogelijkheden voor de komende jaren.

Nico Verplancke, Directeur VIAA

Nico Verplancke, directeur van VIAA: “Speech-to-text-technologie en beeldherkenningssoftware zijn maar enkele innovatieve mogelijkheden om deze beschrijvingen te verrijken. Vandaag staan we aan het begin van dit traject, maar we zien alvast veel mogelijkheden voor de komende jaren.”

Over Het Archief

Het Archief is een website van VIAA waar je eenvoudig kan zoeken, filteren en informatie ontdekken. VIAA wil hiermee een podium geven aan zijn content partners. De beschrijvingen van hun audiovisueel materiaal worden over verschillende sectoren en organisaties heen centraal vindbaar gemaakt voor het grote publiek. Aan dit platform werd anderhalf jaar gewerkt, waarbij het platform meermaals getest werd bij eindgebruikers. Het resultaat van deze unieke samenwerking met meer dan 100 organisaties uit de cultuur-, media- en overheidssector: meer dan een half miljoen beschrijvingen doorzoekbaar op hetarchief.be. De komende jaren blijft VIAA zich samen met zijn partners inzetten om de kwaliteit van die beschrijvingen verder te verbeteren en verrijken

Bron: persbericht VIAA

Dossier: Archief

Meer over Archief

Iconisch tv-programma ‘Voor Boer en Tuinder’ opnieuw te zien op het kleine scherm

VRT-archief toegankelijk via hetarchief.be

Eindelijk teruggevonden! Het historische interview over de oerknaltheorie

VRT geeft landbouwsector unieke blik op landbouwpraktijken van de vorige eeuw

VRT Archief en Vranckx duiken in het archief van het Belgisch leger

Dertig jaar boerenstiel op de kaart dankzij ‘Boeren op de buis’

Geen Canon van Vlaanderen zonder het VRT-archief

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief