woensdag 25 maart 2020
25 maart 2020

VRT brengt mensen bij elkaar in coronatijden

16 maart 2020 —  De maatregelen om het coronavirus in te dijken, zetten het leven van de Vlaming volledig op z’n kop. Plots moeten we ons leven anders gaan organiseren en stellen we alles in vraag. In deze uitzonderlijke omstandigheden moeten we er voor elkaar zijn. Bij de verschillende VRT-merken werden ideeën bedacht die daarbij kunnen helpen: boodschappen delen met elkaar, betrouwbare informatie en aanbod om de tijd ‘in ons kot’ door te brengen. Je kan hierbij een overzicht vinden.

VRT NWS ondersteunt acties

VRT NWS wil de solidariteitsactie voor de "helden van de zorg" mee ondersteunen en zoveel mogelijk in beeld brengen.
Bezorg ons dus jouw beelden via onderstaande link.

Eén

Eén voor allen: Stuur een boodschap naar wie je moet missen. Net nu we elkaar hard nodig hebben, moeten veel mensen elkaar missen. Eén geeft de Vlaming daarom de kans om via televisie een boodschap door te geven aan familie, vrienden of collega’s. Op een.be kan iedereen een persoonlijke boodschap insturen gericht aan de mensen die zij moeten missen.

Nergens beter dan Thuis-Facebookkader: Eén maakte een Facebookkader dat iedereen op zijn profielfoto kan plaatsen. Zo tonen ze aan heel Vlaanderen dat ze de richtlijnen goed opvolgen, en dat het momenteel écht nergens beter dan thuis is.

Facebook watch party voor Thuis: Met z’n allen samen naar Thuis kijken? Dat kan! Volg de aflevering samen met je vrienden en familie in een watch party op de Facebook-pagina van Thuis. Afspraak op weekdagen rond 20.20u.

Canvas

Canvas blijft de kijkers uitgebreid duiden en informeren via Terzake en De afspraak. Op de overkoepelende pagina van VRT NU kunnen de kijkers ook heel wat extra materiaal vinden.

Ketnet

‘Blijf in uw kot’ zei onze minister en wat een minister van je vraagt, dat moet je doen dus zitten ook de Ketnet-wrappers binnen in hun kot. Maar samen met de Ketnetters thuis maken we er het beste van!

Ketnet blijft in zijn kot en verandert de komende weken in #kotnet.

Onder de overkoepelende wegwijzer #kotnet blijven de wrappers in verbinding met de kinderen thuis. Ze zorgen elke dag voor leuke filmpjes vanuit hun eigen kot, er komen quizjes, challenges, ochtendgymnastiek, leuke #kotfie’s, interactieve uitdagingen, … en ze kijken mee naar alle extra educatieve content die Ketnet aanbiedt.

#kotnet, Ketnet blijft in zijn kot. 

Elke dag Ketnet Cinema om 8.30 uur en elke namiddag tekenfilms. Onder het motto "Ketnet, de grootste supporter van kinderen" wordt de programmatie op Ketnet tijdens de weekdagen aangepast vanaf maandag:

  • 8.30 uur: elke weekochtend wordt Ketnet om 8.30 uur Ketnet Cinema en kunnen de kinderen genieten van een mooie, spannende of grappige film. Een ideaal moment om gezellig samen in de zetel te kruipen of voor de ouders die thuiswerken om eventjes door te werken.  
  • 13.30 uur: elke weekdag Ketnet-tekenfilmreeksen, met nieuwe reeksen zoals Mighty Mike.
  • Vanaf 16.30 uur: de Ketnet-avonden blijven hetzelfde met Ketnet MusicalHoodieKarrewietNachtwachtBuck en Ghost Rockers.

Ketnet Junior: Ook aan de kleuters die thuiszitten – en vooral aan hun ouders – is er gedacht. Zij kunnen elke ochtend van 6.00 tot 7.30 uur op het Ketnet-kanaal terecht voor de leukste Ketnet Junior-programma’s zoals Tik TakBumbaVos en HaasRidder Muis en Kaatje.

Er is altijd en overal de gratis Ketnet Junior-app voor meer programma’s, spelletjes, kleurplaten,… En handig voor de ouders: de schermtijd kan met een eenvoudige klik beperkt worden.

Radio 1

Corona schudt ons dagelijks leven flink door elkaar. Plots moeten we alles anders organiseren. En veel leuke dingen lijken voortaan verboden. Waar kunnen we ons nog aan optrekken? Radio 1 biedt met We zullen doorgaan voortaan elke dag van 9.00 tot 12.00 uur een overzicht van positieve, creatieve en solidaire initiatieven om deze coronatijden door te komen. Gekruid met de juiste soundtrack en fijne muzieksuggesties van luisteraars. Het programma wordt afwisselend gepresenteerd door Sofie Lemaire en Vincent Byloo.

Zandman: je partner voor het slapengaan

Elke avond om 23.00 uur is er nu ook een latenightspecial op Radio 1. Zandman biedt telkens een fijn verhaal voor het slapengaan. Dat kan een podcast zijn, een memorabel fragment uit een oud programma of een kortverhaal. Radio 1 vroeg een aantal acteurs en auteurs - onder meer Wim Opbrouck - om een kortverhaal in te lezen. Elke Zandman wordt ingeleid door Layla El-Dekmak.

Blijf-in-uw-kot-sessies

Voor concertliefhebbers die nu gedwongen thuis moeten blijven, zijn er ook de Blijf-in-uw-kot-sessies van Radio 1. Op de website en het YouTube-kanaal kan iedereen alle Radio 1-sessies met de beste artiesten uit eigen land herbeleven.

De toestand is hopeloos maar niet ernstig

Nieuw ook op zondag van 17.00 tot 18.00 uur is De toestand is hopeloos maar niet ernstig. In een remake van dit legendarische programma bieden verschillende columnisten - onder meer Christophe Vekeman, Leen Demaré, Zouzou Ben Chickha, Alain Grootaers (vanuit Spanje) en Kristien Bonneure - wat relativering in deze moeilijke tijden. Presentatie: Annemie Peeters.

Radio 2

We hebben het de laatste dagen al vaak gehoord: het is belangrijk dat we er in deze uitzonderlijke omstandigheden voor elkaar zijn, dat we elkaar helpen elkaar als dat nodig is. En waar kan dat helpen makkelijker beginnen dan in de eigen buurt? De voorbije weken kreeg Radio 2 met de actie Beste buren al heel veel warme reacties binnen van buren die voor elkaar klaarstaan. Vandaag is dat soort solidariteit precies wat we nodig hebben. Hoe helpen luisteraars elkaar in de buurt? Is er iemand die boodschappen doet voor wie niet buiten kan/mag of iemand die helpt om de kinderen in de buurt op te vangen? Peter Verhulst en Caren Meynen polsen met Beste buren naar alle hartverwarmende verhalen, van maandag tot en met vrijdag, telkens van 13.00 tot 16.00 en van 19.00 tot 23.00 uur. 

Studio Brussel

Het sociale leven ligt even helemaal stil en daarom opent Studio Brussel een café op facebook én op de radio. Van 18.00 tot 22.00 uur kan iedereen deze week terecht bij Fien Germijns in Café Quarantaine voor toogpraat, verzoekplaten en heel wat livemuziek.

Naar een concert gaan, je oma bezoeken of iemand een knuffel geven is even uit den boze, maar een plaat kan geen kwaad. Daarom lanceert Studio Brussel een antwoordapparaat waarop je een nummer kan aanvragen om iemand te bedanken, een hart onder de riem te steken, of gewoon even van je te laten horen.

De Studio Brussel Popquiz. Zolang we niet buiten mogen, heb jij op vrijdag een afspraak met Stijn Van de Voorde. Tijdens deze online muziekquiz brengt Stijn jou naar plaatsen waar je niet mag komen, met rondes als 'De Kapper' of 'Op Café'. Speel nu vrijdag 27 maart 2020 om 21.00 uur mee op de Facebook-pagina van Studio Brussel. Stijn Van de Voorde ontvangt telkens virtueel drie bekende gasten, die spelen tegen elkaar. Deze vrijdag: Eva De Roo, Thibault Christiaensen en Siska Schoeters. Meespelen van thuis kan ook en is zelfs aangeraden: het enige wat je nodig hebt is pen en papier. Facebook Event: https://www.facebook.com/events/664220921027423/

Bij Linde: in tijden van corona blijft ook Linde Merckpoel in haar kot. Van daaruit maakt ze video's samen met iedereen die (vanop afstand!) wil en kan helpen.

MNM

MNM is er voor jou: MNM is er met de vertrouwde stemmen en programma's, met 24 uur per dag de laatste informatie en de beste muziek zodat jonge luisteraars zelfs zonder school of jeugdbeweging zich geen moment hoeven te vervelen. De VRT-jongerenzender laat van 09.00 tot 16.00 uur de muziek kiezen door de luisteraars, de jongeren die niet naar school kunnen, iedereen die thuis werkt en al die andere vertrouwde luisteraars.

Klara

Pompidou op Klara wordt Pompitoe: de cultuursector sluit noodgedwongen de deuren. Geen gasten daarom in de studio, interviews gebeuren dankzij de technologie vanop afstand.

De liefhebber wordt De Liefhebbers. Het coronavirus COVID-19 maakt het moeilijk om nog gasten uit te nodigen naar de studio. Daarom draait Katelijne Boon vanaf 28 maart 2020 elke zaterdag tussen 10 en 12u uw verzoekjes voor de mensen die u liefhebt of wil huldigen. Voor de grootouders of kinderen die u mist, om iemand een hart onder de riem te steken, om de mensen te danken die een rots in de branding zijn in deze bange dagen. Één adres: deliefhebber@klara.be

Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Succesverhalen uit 2023 bekeken door de lens van VRT-partners

Reactie van VRT-directie na overleg met de vakbonden: externe bruggenbouwer moet vertrouwen herstellen

VRT zendt docu 'Het proces dat niemand wou' dan toch uit en biedt excuses aan

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’

Samenwerken met VRT: de strafste verhalen schrijven we niet alleen

CIM-cijfers: verdere groei voor Studio Brussel, sterke cijfers voor Radio 1

Chloë van de Klantendienst: ‘Zo klinkt het net of de beer van ‘De droomfabriek’ Maurice van de Kampioenen heeft aangerand’