woensdag 18 maart 2020
18 maart 2020

Johny Voners [1945-2020]

17 maart 2020 - De VRT biedt haar medeleven aan, aan vrienden, collega's en familie van Johny Voners.

Naar aanleiding van het overlijden van Johny Voners zendt Eén op woensdag 18 maart de film F.C. De Kampioenen 3: Forever uit om 20.50 uur.

De uitzending van Tom fietst verschuift naar volgende week woensdag.

De film F.C. De Kampioenen 3: Forever zal vanaf vanavond ook via VRT NU te bekijken zijn, net als seizoenen 9 en 10 van F.C. De Kampioenen.

Woensdag 18 maart om 20.50 uur op Een.

Johny was natuurlijk ook van vele andere rollen in VRT-reeksen bekend. Daarom zet VRT NU een selectie van reeksen online waar Johny in mee speelde en Vlaanderen zo mooie tv-momenten bezorgde:

  • Kulderzipken: de volledige reeks zal beschikbaar zijn via VRT NU. Johny Voners is te zien in de laatste aflevering van seizoen 2 als "mannetje in de maan"
  • Axel Nort: de volledige reeks is via VRT NU beschikbaar ;
  • Het pleintje: de volledige reeks is via VRT NU beschikbaar

 

Johny Voners is overleden. De acteur, in 1945 geboren als Johny Hoebrechts, was onvergetelijk als Xavier Waterslaeghers uit "F.C. De Kampioenen". Maar hij had meer in zijn mars. Hij speelde repertoiretheater, deed film en vooral televisiewerk. Grote troeven waren zijn komische talent en zijn wendbare mimiek. Voners hield van Frans chanson en zong Charles Aznavour. Hij werd 74 jaar.

Johny Hoebrechts zag in de zomer van 1945 in Tienen het levenslicht. Als 15-jarige trad hij al op als variétéartiest, iets wat hij zijn leven lang zou blijven doen. In 1965 gaf hij Nederlandse les op de RTB (de toenmalige RTBF), en hij studeerde aan het conservatorium, onder meer bij de Vlaamse tv-pionier Nand Buyl ("Schipper naast Mathilde", "Axel Nort").

Voners behoorde jarenlang tot het vaste gezelschap van repertoiretheaters, van '71 tot '75 was dat de KVS Brussel, daarna tot '83 het Antwerpse Fakkeltheater. 

Dé specialist in gast- en bijrol

In 1966 begon zijn lange en rijk gevulde televisie- en filmcarrière. De doorbraak kwam er toen hij naast zijn mentor Nand Buyl acteerde als Dirk Talboom in het jeugdfeuilleton "Axel Nort" (video hieronder). Je zou Johny Voners een jongere versie van Nand Buyl kunnen noemen. Bevestiging volgde als Kippe in het razend druk bekeken "Wij heren van Zichem" in 1969, naar de boeken van Ernest Claes. 

Johny Voners was de specialist van de belangrijke gast- of bijrol, bij voorkeur licht komisch en volks. Uitzonderingen zijn zijn vertolkingen als kunstschilder Snyders in "Rubens, schilder en diplomaat" van Hugo Claus en Roland Verhavert, en zijn rol in "Dirk van Haveskerke". Voners kon zich prima uitleven als dorpsidioot in "Beschuldigde, sta op" en in "Het pleintje" in een regie van Jan Matterne. 

Van "De collega's" naar "F.C. De Kampioenen"

Diezelfde Jan Matterne koos Voners als Thierry Devucht - de nieuwkomer op het iconische ministerie - in de tragikomische reeks "De collega's". Voners was ook te zien in prestigiueze filmprojecten, in "Een vrouw tussen hond en wolf" van André Delvaux en Ivo Michiels, en in "Exit 7" van Emile Degelin, om maar twee voorbeelden te noemen. 

Zijn komisch talent rendeerde volop in het satirische "Magesien" van Jan Van Rompaey  en in "De 3 wijzen", gepresenteerd door Kurt van Eeghem. In de jaren 90 waren er nog Gaston in "Benidorm", "Dag Sinterklaas", Carlos in "Max", Frans Vanderschijnsel in "Kulderzipken" van Hugo Matthyssen, Fernand in "Flikken" en de Snoepbaron in "Mega Mindy". Op VTM verscheen hij in 2017 in "Amigo's". 

Maar de rol van zijn leven is uiteraard die van nogal alcoholische cliché-beroepsmilitair en compleet nutteloze doelman Xavier Waterslaeghers in "F.C. De Kampioenen". Bijna 30 jaar vulde hij de rol in van chouke van de pseudo-flamboyante Carmen, ook in de ontzettend populaire filmversies. Elke kampioen had wel een tic of thema, bij Xavier was dat de dagschotel, een pintje dus.  

 

Als Aznavour het serieuzere werk

Naast een getalenteerd acteur was Voners ook een goed en gevoelig zanger. Hij hield erg van het chanson en maakte theaterprogramma's met werk van Charles Aznavour, Joe Dassin en andere Franse kleppers. Hij was ook lid van de Antwerpse coverband The Grungblavers. 

Op de planken en voor de camera werkte Voners vaak samen met actrice Janine Bisschops, onder meer in "De collega's". De twee waren 33 jaar getrouwd. Hun scheiding was voer voor de "boekskes" of populaire tijdschriften. Samen hadden ze geen kinderen. Voners heeft wel een dochter uit zijn eerste huwelijk: Els Hoebrechts, redacteur en (jeugd)schrijfster.

In 2018 werd bij Voners kanker vastgesteld. In februari van dit jaar ging hij opnieuw in behandeling. Daardoor werden de opnames voor gloednieuwe afleveringen van "F.C. De Kampioenen" op pauze gezet en werden voorstellingen van zijn theatertournee "Et alors... en dan... Voners!" geannuleerd. 

 

Bron: VRTNWS.be

Dossier: In Memoriam

Meer over In Memoriam

Laat hier je rouwbetuiging na voor Martine Tanghe

VRT NWS-anker en boegbeeld Martine Tanghe is overleden

Michel De Meyer [1952 - 2023]

2022… voor altijd in onze gedachten

Will Ferdy [1927-2022]

Nicole Josy [1946-2022]

Noureddine Farihi [1957-2022]

Julien Vrebos [1947-2022]