maandag 11 mei 2020
11 mei 2020

Na proefopnames Thuis: voorbereidingen voor nieuwe afleveringen

11 mei 2020 - Door de coronamaatregelen lagen de opnames van Vlaanderens populairste dagelijkse fictiereeks Thuis al enkele weken stil. Dit weekend (8 - 10 mei) werd de tijd genomen om de werkmethodes en de resultaten van de opnames grondig te analyseren. De definitieve beslissing over de heropstart zal over twee weken worden genomen.

Thuis opnames corona

Afgelopen vrijdag (8 mei) hebben cast en crew van Thuis in de studio’s in Leuven voor het eerst in bijna twee maanden opnieuw scènes opgenomen, om te onderzoeken of de opnames in veilige omstandigheden konden heropstarten (lees alles over de proefopnames van Thuis in dit artikel). 

Olivier Goris, netmanager van Eén, is hoopvol: 

De ploeg heeft in veilige omstandigheden kunnen werken en heeft een Thuis kunnen maken die zijn plek verdient op Eén. Altijd, en misschien nu wel net meer, moet Thuis er gewoon zijn. De ploeg kan zich voorbereiden om de opnames te hervatten. De finale beslissing wordt over twee weken door het Directiecollege genomen.

Olivier Goris, netmanager Eén

De definitieve beslissing over de heropstart zal over twee weken worden genomen. Intussen gaan de schrijvers van Thuis al aan de slag om de scenario's aan te passen. Als er over twee weken een definitieve beslissing is genomen, kan de ploeg meteen aan de slag met voorbereidingen en opnames.

Vanaf vandaag zijn onze schrijvers opnieuw bezig om al geschreven verhaallijnen aan te passen. Net zoals in de proefopnames van afgelopen vrijdag zullen deze scenario’s aangepast worden aan de 1,5-meter-realiteit, zonder aan het verhaal te raken. Daarnaast gaan we ook de linken met de realiteit moeten aanpassen. Het verhaal loopt door, dus wat voorheen mei en juni was, zal nu de herfst worden.

Hans Roggen, producer Thuis

Bekijk hier hoe de proefopnames van afgelopen vrijdag eraan toegingen:
(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Veiligheid primeert

De makers van Thuis hebben veel geleerd uit de proefopnames. Niet enkel over hoe ze scènes in beeld moeten brengen, maar ook over hoe ze achter de schermen goed, efficiënt en veilig kunnen werken. Tijdens de testopnames waren onder andere de VRT-bedrijfsarts en de preventieadviseur de hele dag in het studiocomplex, bereikbaar voor vragen en tips voor de werking; de collega's van Human Resources waren ook maximaal betrokken.

Alle aanwezige cast- en crewleden hebben de proefdag mee mogen evalueren. Op basis van al deze input wordt het bestaande preventieplan nog verbeterd, deze keer getoetst aan de praktijktest. Natuurlijk zullen de opnames van Thuis pas hervat worden wanneer alle veiligheidsvoorschriften kunnen worden uitgevoerd.

Inzichten delen met de sector via webinar

Voor de VRT is het ontzettend belangrijk om haar voortrekkersrol op te nemen en deze bevindingen rond opnames in coronatijden ook te delen met de voltallige Vlaamse productiesector. Dat gebeurt deze week via een webinar. Zowel de makers van Thuis als van de populaire fictiereeks Dertigers komen er hun inzichten delen met de sector. Deze bevindingen zullen nadien ook hier gedeeld worden.

Dossier: In tijden van Corona

Meer over In tijden van Corona

Vier conclusies over VRT in coronatijd

Kunnen jullie morgen mijn favoriete film of serie uitzenden?

Hoe maakt de VRT fictie in coronatijden?

'We zijn er bijna, maar nog niet helemaal'

"Beknotten van de vrijheid is het ergste dat er is."

'You'll never walk alone' verenigt Europa opnieuw

"Verbinden is meer dan ooit nodig"

1 jaar Knaldrang: nachtje door met Studio Brussel