vrijdag 08 mei 2020
08 mei 2020

VRT neemt voortrekkersrol op: testopnames Thuis met coronamaatregelen

08 mei 2020 - VRT onderzoekt momenteel op welke manier opnames voor fictie en andere programma’s in deze coronatijden op een veilige manier kunnen gebeuren. Zo hield een select groepje acteurs en medewerkers van Thuis in de Manhattan Studio in Leuven  een proefdag. 

Thuis opnames corona

Het scenario van een vroegere aflevering werd herschreven, om de scènes in veilige omstandigheden op te nemen. Zo houden de acteurs afstand van elkaar en is er een minimumbezetting op de set.

Eén en de productie van Thuis nemen dit weekend (08-10 mei) de tijd om de werking te analyseren. Op basis van de bevindingen van deze proefdag beslist de productie of er nieuwe afleveringen gedraaid kunnen worden, en of Thuis ondanks de veiligheidsvoorschriften zal blijven aanvoelen als het vertrouwde Thuis.  De cast en crew is blij om weer aan het werk te kunnen – en getuige van de duizenden reacties op sociale media missen ook de fans deze meest bekeken dagelijkse fictiereeks van Vlaanderen ontzettend.

In de praktijk testen hoe opnames met veiligheidsmaatregelen verlopen

Netmanager van Eén Olivier Goris kondigde het nieuws van de testopnames aan in De zevende dag: “Televisie speelt in deze tijden een heel belangrijke rol: in de eerste plaats om informatie te verstrekken, maar in de tweede plaats ook om wat troost te bieden, en ten derde om mensen corona soms even compleet te doen vergeten. Thuis komt zo snel mogelijk weer op televisie. We gaan enkele testopnames doen: een aflevering die we al gedraaid hadden, maken we nu opnieuw met alle veiligheidsvoorschriften. Nadien bekijken we: wat betekent dit voor het verhaal, wat is het resultaat?”

Thuis-producer Hans Roggen: “Uiteraard willen wij de opnames zo snel mogelijk hervatten zodat Vlaanderen opnieuw kan genieten van zijn dagelijkse tv-afspraak op Eén. Maar de veiligheid van al onze medewerkers blijft onze grootste prioriteit en daarom hebben we gekozen om een testdag op poten te zetten. We hebben de scenario’s van een uitgezonden aflevering herschreven zodat we de social distancing kunnen respecteren. We hebben ze opnieuw opgenomen met de acteurs in de setting zoals in de originele aflevering. Zo kunnen we in de praktijk zien op welke mogelijke hindernissen we stuiten wanneer we alle veiligheidsregels naleven bij de acteurs, maar ook bij alle mensen van het licht, het geluid, onze make-up-artiesten en iedereen die is betrokken bij het opnameproces. We willen via deze testopnames uitzoeken of we nog altijd ons zelfde Thuis-verhaal kunnen brengen ondanks de nieuwe setting waarbij acteurs op 1,5 meter van elkaar blijven.” 

De veiligheid van al onze medewerkers blijft onze grootste prioriteit. We willen via deze testopnames uitzoeken of we nog altijd ons zelfde Thuis-verhaal kunnen brengen ondanks de nieuwe setting waarbij acteurs op 1,5 meter van elkaar blijven.

Thuis-producer Hans Roggen

We delen hier alvast enkele beelden van deze proefopnames:

(lees verder onder de foto's)

Thuis opnames corona
Thuis opnames corona
Thuis opnames corona

Voortrekkersrol als openbare omroep: inzichten delen met de sector

Met deze proefopnames wil de VRT als openbare omroep haar voortrekkersrol opnemen. Naast de testopname bij Thuis wordt er ook voor andere fictiereeksen en programma's nagedacht over hoe opnames op een veilige manier kunnen plaatsvinden. De inzichten van de Thuis-opnames van vandaag worden, samen met andere inzichten, volgende week via een webinar door de VRT gedeeld met de Vlaamse productiesector.

Olivier Goris, netmanager Eén: “Het is heel belangrijk om nu van elkaar te leren: wat werkt er, wat lukt, wat lukt er niet, hoever kunnen we gaan bij opnames...”

Dat vindt ook Kris Peeters, fictie-expert binnen de VRT. Hij ondersteunt de verschillende VRT-merken bij het opstarten en opzetten van alle fictieproducties. “We merken dat de huidige maatregelen rond social distancing de werking binnen de audiovisuele sector - en al zeker ook voor de fictieproducties - zwaar bemoeilijkt, zelfs onmogelijk maakt. We zijn hier dan ook continue met de hele sector over in dialoog. Maar we willen ook graag onze verbindende en ondersteunende rol uitdragen door tests op te zetten en heel open en breed een aantal van de learnings die daar uitkomen te delen met collega’s van binnen en buiten de openbare omroep. We zitten immers allemaal in dezelfde boot.”

Strenge veiligheidsmaatregelen op de Thuis-set

Om de veiligheid voor iedereen te garanderen, hebben de studio en alle ruimtes er rond natuurlijk een serieuze corona-make-over gekregen. Via pijlen op de grond staat aangegeven in welke richting je door het gebouw en de studio moet wandelen zodat iedereen op elk moment de afstandsregel van 1,5 meter kan respecteren. In bepaalde delen van het gebouw zal hierdoor eenrichtingsverkeer gelden.

Daarnaast zijn alle ruimtes uitgerust met de nodige zeep en ontsmettingsgels en wordt het maximum aantal toegelaten personen vermeld. Van elke medewerker wordt verwacht dat hij de handen regelmatig wast met zeep en constant persoonlijke ontsmettingsgel bij zich draagt. Waar de fysieke barrière onmogelijk is, zoals bij de cameramannen en in de regiekamer, staan plexischermen om de medewerkers toch van de nodige bescherming te voorzien. Ook droeg iedereen tijdens de testopnames mondmaskers vandaag (uiteraard zetten de acteurs de mondmaskers af tijdens de opnames), dat gecombineerd werd met de 1,5 meter afstandsregel.

(lees verder onder de foto's)

VRT werkt samen met Vlaams technologiebedrijf Rombit

Thuis maakt van de gelegenheid gebruik om tijdens de testopnames samen te werken met het Vlaams technologiebedrijf Rombit. Zij ontwikkelden een speciale armband die een signaal geeft zodra werknemers te dicht bij elkaar komen. Zo kan iedereen makkelijk zien wanneer ze te dicht bij elkaar komen.

 John Baekelmans, CEO Rombit: "Deze digitale armband is oorspronkelijk ontwikkeld om de algemene veiligheid in industriële en logistieke markten te verhogen. We hebben geen specifieke plannen voor film- en productiesettings, maar voor de iconische reeks Thuis maken we graag een uitzondering. Deze test biedt ons leerkansen om onze slimme armband, de Covid Radius, verder te optimaliseren. Hopelijk kunnen de Thuis-cast en -crew de opnames zo veilig hervatten. Een win-win dus, zeker voor de dagelijkse, miljoenen kijkers.” 

We hebben geen specifieke plannen voor film- en productiesettings, maar voor de iconische reeks Thuis maken we graag een uitzondering.

John Baekelmans, CEO Rombit

Producer Hans Roggen: “Na de lunch hebben we de technologie van Rombit  letterlijk aan de lijven ondervonden.  Na een halve dag in studio maakte deze innovatieve technologie ons opnieuw duidelijk wat anderhalve meter is.  Het hield ons allemaal bij de les. Social distancing is niet evident, en dit kon ons die afstanden opnieuw letterlijk voelbaar maken. De armband trilde en gaf licht wanneer we in elkaars ‘bubbel’ kwamen."

Eén en de productie van Thuis nemen dit weekend de tijd om de werking van de proefopname te analyseren.

Dossier: In tijden van Corona

Meer over In tijden van Corona

Vier conclusies over VRT in coronatijd

Kunnen jullie morgen mijn favoriete film of serie uitzenden?

Hoe maakt de VRT fictie in coronatijden?

'We zijn er bijna, maar nog niet helemaal'

"Beknotten van de vrijheid is het ergste dat er is."

'You'll never walk alone' verenigt Europa opnieuw

"Verbinden is meer dan ooit nodig"

1 jaar Knaldrang: nachtje door met Studio Brussel