dinsdag 29 december 2020
29 december 2020

2020 het jaar... achter de schermen

29 december 2020 - De media staan nooit stil. Ook in 2020 waren er achter de schermen van het grote omroepbedrijf heel wat vernieuwingen en belangrijke gebeurtenissen. Een onvolledig overzicht.

Nieuwe radiogebouw in Antwerpen Geert Van Hoeymissen

Verhuizing Radio 2 Antwerpen

Leo Hellemans opent het nieuwe gebouw

Na meer dan 40 jaar in de Singel in Antwerpen maakt de redactie van Radio 2 Antwerpen radio aan de Sint-Pietersvliet in het centrum van de stad. Het is daarmee de laatste regionale omroep die naar het stadcentrum verhuist. Op 30 januari 2020 werd de nieuwe redactie officieel in gebruik genomen.

Grote Prijs Jan Wauters voor Martine Tanghe

Martine Tanghe en Jan Wauters bij Klara naar aanleiding van 50 jaar Tom Lanoye in 2008

Dit jaar gaat de Grote Prijs Jan Wauters naar Martine Tanghe, die op 30 november haar laatste journaal heeft gepresenteerd. Martine was 42 jaar lang een vaste waarde van Het Journaal en VRT NWS, nu gaat ze met pensioen. De jury van de Grote Prijs Jan Wauters heeft unaniem beslist om haar te belonen, te bekronen en te bedanken voor haar uitmuntend en helder taalgebruik én haar jarenlange inzet voor het Standaardnederlands. 

Kids Emmy Award voor Nachtraven

nachtraven Geert Van Hoeymissen 0032(0)475358928

De Ketnetreeks Nachtraven wint de Internationale Emmy Kids Award in de categorie ‘Kids: Non-Scripted Entertainment’. Daarmee is de serie het eerste Belgische programma dat een International Emmy Kids Award wint. 

EDUboxen

EDUbox voorstelling

In het najaar lanceert VRT NWS EDUboxen rond financiële educatie, sociale media en slimme mobiliteit. Elke EDUbox behandelt een van die relevante en actuele thema's. Leerlingen of studenten werken met zo’n box gevuld met fiches, maar het kan ook online geraadpleegd worden. Voor de leerkrachten is EDUbox niet alleen een leermiddel om te werken aan specifieke eindtermen, maar ze bereiken ook verschillende leerplandoelstellingen en vakoverschrijdende doelen.

Veralgemening thuiswerk

Monteur aan het werk in zijn huis

Wanneer Frederik Delaplace in augustus als CEO van de VRT begint, komt hij in een zo goed als verlaten gebouw terecht. Op 13 maart was de onderneming immers van de ene op de andere dag massaal overgeschakeld op thuiswerk. Dankzij de ervaring die voordien al was opgebouwd met thuiswerk, maar ook enkele ingrepen voor radio- en televisiemakers, gaat dit vrij vlot. Het traditionele personeelsfeest aan het begin van de zomer wordt vervangen door een virtuele versie.

VRT wint Fleet Mobility Manager of the Year

De VRT wordt beloond omdat ze kiest voor een langetermijnstrategie waarbij alle ingrediënten voor een duurzame transitie aanwezig zijn: aandacht voor verplaatsingsgedrag, gekoppeld aan alternatieven zoals openbaar vervoer en de fiets. Dit alles zonder de auto te diaboliseren én tegelijkertijd in te zetten op een vergroening van het wagenpark. Het mobiliteitsbeleid van de VRT is opgebouwd uit drie stappen: vermijden, verduurzamen en vergroenen. In die volgorde.

Succes in het buitenland

Tik Tak werd verkocht aan de BBC © VRT - Geert Van Hoeymissen

De vernieuwde Tik Tak-reeks is al verkocht aan Denemarken, Finland, Nederland, Israël en Noorwegen. In 2020 komen daar ook kinderen in Mexico en Groot-Brittannië bij. De fictiereeks Black-Out, momenteel te zien bij Eén, is alvast verkocht aan de Verenigde Staten, Australië, Canada en Nederland. En de rechtbankreeks De twaalf krijgt een bijzonder compliment van Ricky Gervais.

NAB Technologie Award voor Content4All

Content4All, een door de Europese Commissie gesponsord onderzoeksproject met inbreng van de VRT, heeft de prestigieuze NAB Technology Innovation Award ontvangen. Content4All heeft tot doel het tolken met gebarentaal te automatiseren met behulp van nieuwe technologieën en artificiële intelligentie. De NAB Award bekroont organisaties die hoogstaande technologie ontwikkelen en presenteert geavanceerde onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten in communicatietechnologieën die nog niet gecommercialiseerd zijn.

Sandbox viert 5e verjaardag met internationale groetjes

De Sandbox werking waarbij de VRT samen met start-ups rond innovatie in de media werkt, bestaat 5 jaar. Ondertussen kreeg deze manier van werken ook navolging in het buitenland. Samen met andere Europese omroepen is er nu The Sandbox Hub.

Maak kennis met Clelia Twagirayesu, projectcoördinator bij VRT Sandbox en Sandbox Hub

W817 film komt er (voorlopig nog niet)

affiche W817 film

MNM-dj Peter Van de Veire sluit op 3 april De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow af met goed nieuws voor de W817-fans: de film 8eraf komt er! Enkele weken daarvoor lanceerde de cast van de legendarische Ketnet-reeks bij MNM de oproep om alvast tickets voor de film te kopen. Die kan er namelijk enkel komen als 50.000 fans op voorhand in een ticket investeren. Het is geen verrassing als we je zeggen dat ook de opnames van 8eraf vertraging oplopen. Pas als de overheid zegt dat het 100 procent veilig is, zullen cast en crew de film draaien. Dat betekent dat beslist is om het comeback-evenement van deze jeugdhelden meteen met een jaartje uit te stellen.

PBI conferentie

rtbf-ceo Phillipot, Annelies Beck en VRT-CEO Frederik Delaplace

In een andere wereld is Brussel in december gaststad van de jaarlijkse mediaconferentie van Public Broadcasters International. Door de coronapandemie wordt dat gebeuren een jaar uitgesteld. Maar om de koppen toch al even bij elkaar te steken, zorgen de organiserende omroepen VRT en RTBF wel voor een tussentijds, online rondetafelgesprek met 24 collega’s in verschillende tijdzones verspreid over de hele wereld.

Meer weten over hoe dat ging? https://www.vrt.be/nl/over-de-vrt/nieuws/2020/11/25/pbi-conferentie/

Nieuwe beheersovereenkomst (2021-2025)

Voorstelling beheersovereenkomst aan pers en publiek BELGAIMAGE / VRT

Op 10 december wordt een nieuwe beheersovereenkomst tussen de Vlaamse gemeenschap en de VRT ondertekend. Het akkoord bepaalt het kader waarbinnen de publieke omroep de komende vijf jaar zijn opdracht zal vervullen. Er wordt voluit gekozen voor een digitale toekomst. De VRT zal voor iedereen in Vlaanderen media maken die er écht toe doen.

Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

Een dag van hoofdwerfleider Frederik op de VRT-werf

Chloë van de Klantendienst: ‘Wat een neerkijkende uitspraak op vrouwen! En op scampi’s’

Raad van bestuur VRT spreekt steun uit voor management en medewerkers en vraagt respect voor de specifieke governance van de publieke omroep

VRT stelt bemiddelaar aan om vertrouwen te herstellen

Chloë van de Klantendienst: ‘Het verschil met een échte Karen, is dat er in deze agressieve woordenbrij geen klacht valt te ontrafelen’

Officiële opening nieuwe VRT-captatiemagazijn in Bedrijvenpark Stone in Londerzeel

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Succesverhalen uit 2023 bekeken door de lens van VRT-partners