dinsdag 04 januari 2022
04 januari 2022

2021 … een jaar vol erkenning voor het werk

4 januari 2022 - Met regelmaat van de klok kregen onze mensen ook in 2021 erkenning voor hun werk. Tientallen nationale en internationale prijzen en nominaties sieren onze prijzenkast. Een bloemlezing.  

Tekens van leven wint International Emmy Kids Award

Er ging het afgelopen jaar geen Vlaming lopen met een Emmy. Toch kwam er een International Emmy  Kids  Award deze richting uit.  voor Tekens van leven, een programma van De Mensen en Ketnet, verzilverde de prijs in de categorie ‘Factual & Entertainment’.

Het rauwe "De onfatsoenlijken" van Panenka en Canvas won goud op de ‘New York Festivals TV & Film Awards’ in de categorie  ‘Best  Documentary - Social Issues’. 

Een Emerging International Filmmaker Award ging naar  Annabel Verbeke voor haar documentaire  4 Seasons in a Day, een productie van Off World en Canvas.

Een ‘Student Prize for Best Short Form Sseries’ was op Canneseries (Festival International des Séries de Cannes) de bekroning voor de reeks Lockdown  van Eén, De Wereldvrede en Lecter Scripted Media.

Het Europees onderzoeksjournalistiekproject Lost in Europe over de Vietnamese mensenhandel won een IJ4EU Impact Award  (Investigative  Journalism  for  Europe). De Belgische partners waren Knack, De Standaard en VRT NWS.

Ensors

Josse De pauw kreeg Ensor 2021 voor Beste Acteur © VRT- Eyeworks, Thomas Nolf

Op de Ensors - De belangrijkste film- en fictieprijzen in Vlaanderen - werd de televisiereeks De Twaalf de absolute winnaar. De prijzen worden jaarlijks in verschillende categorieën toegekend door de leden van de Ensor Academie en uitgereikt op de slotdag van het Filmfestival Oostende.

De Twaalf kreeg prijzen in de categorieën  ‘Beste TV-Serie’ , ‘Beste Regie TV’,  ‘Beste  Scenario  TV’,  ‘Beste  Montage’, ‘Beste Sound Design’,  ‘Beste Acteur’  (Josse De Pauw) en ‘Beste Actrice’ (Maaike Cafmeyer). 

Daarnaast waren er Ensors de categorie ‘Beste TV-documentaire' voor De Onfatsoenlijken van Luc  Lemaitre (Canvas) en  in de categorie  ‘Animatiefilm’  voor 'Vos en Haas', een coproductie met Ketnet.)

Exclusief online

Faqda met Flo Windey won Jamie voor beste explainer

 In de marge van De Ensors werden in 2021 De Jamies voor het eerst uitgereikt. Dat is een nieuwe categorie op het Filmfestival van Oostende, waarbij 84 genomineerden kans maakten op een online video  award. Flo Windey viel er in de prijzen met Faqda  (StuBru)  in de categorie ‘Beste Explainer’.

De Sabam for Culture prijs in categorie  ‘Beste  Regisseur’ op het Docville filmfestival ging naar Eva Cools voor Bathroom Stories, een productie  van MNM, VRT NU en Sputnik Media.

Philip Heymans (VRT NWS) en Ward Bogaert (Radio 1)   kregen de titel ‘Meesterverteller’ van de Stichting Verhalende Journalistiek voor hun podcast Drie dagen.

Nationale prijzen

Pano "Wachten op zorg" won 58e Belfius Persprijs

Tijdens de 58e Belfius Persprijzen wonnen Moeders ten laste van Radio 1 en NPO in de categorie ‘Radio en podcast’ en Pano: wachten op zorg  van VRT NWS  en  Eén in de categorie ‘TV & video'.

De Ha! van Humo ging naar Het Scheldepeloton van  Canvas en Borgerhoff & Lamberigts.

In Humo’s Pop Poll eindigde Undercover als Beste serie (nationaal) en werd Tom Waes uitgeroepen tot bekwaamste TV-figuur. De Tijdloze van Studio Brussel blijft beste radioprogramma terwijl Peter Van de Veire  als bekwaamste radiofiguur werd uitgeroepen.

Erkenning voor het werk achter de schermen

VRT Catering krijgt GoodFoodLabel © Geert Van Hoeymissen

Het harde werk van VRT Catering werd beloond met ‘2 vorkjes’ van het Good Food Label, zeg maar de Michelinsterren van de grootkeukens.

de vierde film in de 'FC De Kampioenen'-reeks van Jan Verheyen – een coproductie met Eén - kreeg een Box  Office Award. 

Een Video Experience Day Award in de categorieën  ‘Product & Service’ en ‘Sociale Media’ was er  voor  de  VRT Klantendienst.

Papa's van Vince in #LikeMe © Kris Van de Sande - www.krisvandesande.be

De jeugdreeks #LikeMe van Fabric Magic en Ketnet werd genomineerd voor Sparkle 2021, de Çavaria Media Award voor de positieve aandacht en representatie van het LGBTI-thema bij de jeugd. 

VRT Cameraman Bart Van Steenbrugge volgt koploper

Voor de rechtstreekse beelden van de sportwedstrijden deed de Olympic Broadcasting Services (OBS), de televisieorganisatie van het Internationaal Olympisch Comité, een beroep op productieploegen uit de hele wereld. Het wielrennen, de triatlon, het snelwandelen en de marathon op de Olympische Spelen in Tokio werden in beeld gebracht door een 57-koppige ploeg van de VRT.   Een traditie die al teruggaat tot Barcelona '92.

Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

Het ABC van VRT met de K van ... Klantendienst: “In 2023 alleen al behandelde de klantendienst in totaal 31.429 contacten”

Chloë van de Klantendienst: ‘Bij een nucleaire ramp ligt het antwoord van VRT in lijn met de Vlaamse Canon’

Jaarverslag 2023: een sterk rapport in een uitdagend jaar

Samenwerken met VRT: de strafste verhalen schrijven we niet alleen

Bijna 2000 nieuwsgierigen op VRT-werf

Een dag van hoofdwerfleider Frederik op de VRT-werf

Chloë van de Klantendienst: ‘Wat een neerkijkende uitspraak op vrouwen! En op scampi’s’

Raad van bestuur VRT spreekt steun uit voor management en medewerkers en vraagt respect voor de specifieke governance van de publieke omroep