vrijdag 01 april 2022
01 april 2022

Een zalige paasvakantie bij de VRT

1 april 2022 - Niet één maar meteen twee ‘goede weken’ heeft de VRT in petto tijdens de  paasvakantie. Twee weken vol fijne specials en leuke extra’s voor jong en oud. 

kind raapt paaseieren NICOLAS MAETERLINCK

Het begint al tijdens het eerste vakantieweekend met de Ronde van Vlaanderen (mannen én vrouwen) en het Gala van de Gouden K’s. En het eindigt op paasmaandag met de eerste aflevering van een gloednieuwe dagelijkse quiz op Eén, met Bart Cannaerts en Fien Germijns. En daartussen: een goedgevuld paasmandje vol muziek, ontspanning, inspiratie en uiteraard ook ruimte voor de erediensten in deze paasperiode.

Vlaanderens mooiste

Pasen mag dan wel pas op 17 april vallen, dé hoogdag voor vele Vlamingen in deze tijd van het jaar is de Ronde van Vlaanderen op zondag 3 april. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen volgt Sporza ‘Vlaanderens mooiste’ al vanaf de start via al zijn kanalen: op televisie, radio en online.

Gala van de Gouden K’s en andere Ketnet-tips

Ook Ketnet begint de paasvakantie met een knaller Op zondag 3 april is het Sportpaleis in Antwerpen het decor voor het negende Gala van de Gouden K’s. Ontdek samen met een hele reeks bekende gezichten en grote namen wie in 2021 het populairst was bij de Ketnetters in de media en de showbizz. 

Niet aan tickets geraakt? Geen probleem want de spectaculaire show wordt ook live uitgezonden, op 3 april om 18.30 u. op Ketnet, Ketnet.be, VRT NU of in de Ketnet-app.

Heel de paasvakantie door zorgt Ketnet Cinema dagelijks omstreeks 8.30 uur en 13.30 uur voor fijne familiemomenten met de beste kinderfilms voor jong en ouders. De namiddagfilm is telkens een verfilming van de mooiste sprookjes: van De kleine zeemeermin en Het meisje met de zwavelstokjes over Roodkapje en Doornroosje tot Assepoester en De gelaarsde kat. Vanaf zaterdag 2 april.

de 4 spierketiers © VRT

Met De Spierketiers lanceert Ketnet een gloednieuwe, grappige en avontuurlijke animatiereeks over vier dappere knaagdieren die gezworen hebben om iedereen die in nood zit te helpen en te beschermen. Eén voor allen en allen voor één!

Vanaf zaterdag 2 april op Ketnet, Ketnet.be en in de Ketnet-app

Cast van #LikeMe

Wil je tijdens de paasvakantie op stap om iets speciaals te beleven? Dan heeft Ketnet een paar geweldige suggesties:

Ketnet Musical: De finale is de laatste editie van de jarenlange en succesvolle musicalsamenwerking tussen Ketnet en Studio 100. Tijdens de paasvakantie kan je op zaterdag 9 april terecht in het Kursaal in Oostende voor deze musical met Gloria Monserez, Sean Dhondt en 19 jonge musicaltalenten. Later in april en in mei zijn er ook nog shows in Antwerpen, Hasselt en Gent. Meer info op Ketnetvoorouders.be.

Door corona viel #LikeMe in Concert in december in het water, maar uitstel is geen afstel en dus gaan de concerten van de razend populaire band nu door in het tweede weekend van de paasvakantie: op 9 en 10 april in het Antwerpse Sportpaleis. De fans worden trouwens voor hun geduld beloond: #LikeMe brengt niet alleen de beste nummers uit reeks 2, maar meteen ook de nieuwste nummers uit reeks 3. Meer info op Ketnetvoorouders.be.

Helden: straffer dan ooit! is dé spektakelshow van het jaar. Maureen, Sieg, Dempsey en Nico doen de spannendste experimenten en gebruiken het publiek als proefkonijn.  Ontdek de interactieve spektakelshow in een theater bij jou in de buurt. Meer info op Ketnetvoorouders.be.

Al even leuk is de Ketnet Junior Paaseierenraap in Plopsaland De Panne. De kinderen kunnen Bing en Simon ontmoeten, een toffe foto maken met Mega Mindy en Mega Toby, zingen en dansen met Sarah & Bavo en genieten van meer dan 50 avontuurlijke attracties. Ketnet Junior Paaseierenraap: van 16 tot en met 18 april in Plopsaland De Panne.  Je kan trouwens ook paaseitjes rapen met De Smurfen in Plopsa Indoor Hasselt of met Bumba in Plopsa Station Antwerp. Meer info op ketnetjuniorvoorouders.be.

W817-film 8eraf in primeur op Eén en VRT NU

Cat van W817

Op zaterdagen brengt Eén tijdens de paasvakantie films om met het hele gezin van te genieten. Op zaterdag 2 april is het de beurt aan Oesje, op 9 april aan Koko Flanel met Urbanus. Op zaterdag 16 april brengt Eén in primeur de film 8eraf (van W817) naar het kleine scherm, slechts enkele maanden nadat hij in de bioscoop te zien was. De vrienden van vroeger hebben elkaar na hun studies uit het oog verloren. Ze volgden elk hun dromen en passies en staan op een kantelpunt in hun leven. Op een dag ontvangen ze een mysterieuze videoboodschap van tech-geek Carlo. Hij nodigt zijn oude kotgenoten uit op een heel speciaal feest voor een 'bijzondere gelegenheid'. Tijdens een zeer geanimeerd weekend ontdekken Steve, Birgit, Zoë, Tom, Ellen en Jasmijn dat er in al die jaren veel en tegelijkertijd ook weinig veranderd is. Maar waar is Akke? En wat is Carlo eigenlijk echt van plan? Wie al vroeger wil genieten van 8eraf, kan de film al vanaf 8 april ontdekken op VRT NU.

Nieuwe quiz op Eén

Het einde van de paasvakantie is meteen ook het begin van een nagelnieuwe dagelijkse quiz op Eén: vanaf paasmaandag 18 april legt Bart Cannaerts elke avond drie bekende Vlamingen het vuur aan de schenen over de kleine en grote actualiteit van de dag. De drie bekende quizzers spelen niet voor de eer of voor zichzelf, maar het prijzengeld van de dag kan op het einde gewonnen worden door... de kijkers thuis. Fien Germijns verrast elke avond een gelukkige kijker, volgt live met hen de finale, en kan hopelijk de prijzenpot uitdelen.

Van maandag tot donderdag omstreeks 21.30 u. op Eén

Radio 1 Classics 1000

Voor Radio 1 is de paasvakantie traditioneel dé vaste afspraak voor de Classics 1000. Dat is twee weken lang alleen maar de beste classics op Radio 1. Vanaf maandag 4 april elke dag tussen 9.00 en 17.00 u. loodsen Sien Wynants, Ronald Verhaegen, Ayco Duyster, Floris Daelemans, Ilse Liebens, Korneel De Clercq, Annelies Moons en Evert Venema de Radio 1-luisteraars door hun all time favourites.

Op zaterdag 16 april om 9.00 u. is het tijd voor de Top 100 van de Radio 1 Classics 1000, met de ultieme ontknoping net voor 20.00 u.  Let wel: de luisteraars kunnen de top 20 nog tot het laatste moment rangschikken. Van vrijdag 15 april 9.00 u. tot zaterdag 16 april 16.00 u. kan iedereen nog zijn stem uitbrengen via de Radio 1-app.

Krijg je maar niet genoeg van de Classics? Dan is er na de top de Classics Party, de beste dansbare classics in de mix met Ilse Liebens. Zaterdag 16 april 20.00 tot 23.00 u.

Radio 2 Lenteweek

Ann Reymen

Tijdens de eerste week van de paasvakantie viert Radio 2 de start van een nieuw seizoen met de Radio 2 Lenteweek. Tips voor lentetrips, do’s-and-don’ts voor je tuin, plezier voor je huisdier, enz. Ann Reymen strooit haar lentekriebels elke voormiddag in het rond. Samen met groenkenners geeft ze dé ultieme tips om je tuin lenteklaar te maken, elke weekdag van 10.00 tot 12.00 u.

Meteen zelf de handen uit de mouwen steken? Kom genieten van tuinworkshops en proef de lente op je bord met lentefrisse kookdemo’s van The Messy Chef (Jelle Beeckman). Elke dag op een markt in je buurt. Check de locaties op radio2.be.

Muzikaal afsluiten doet de radiozender met de Radio 2 Bene Bene 40. Bart Kaell draait op zaterdag 9 april tussen 13.00 en 16.00 uur de 40 vrolijkste lenteliedjes van bij ons, in de Radio 2-app en op DAB+.

Radio 2 80 Week

Zin in een muzikale herontdekking? Dan zit je de tweede week van de paasvakantie goed bij Radio 2. Van maandag 11 tot en met zaterdag 16 april kan iedereen genieten van de Radio 2 80 Week.

 • Daan Masset en Peter Verhulst duiken van maandag tot vrijdag tussen 10.00 en 12.00 u. en tussen 13.00 en 16.00 u. in de eighties. Ze ontdekken elke dag weer andere boeiende mensen, verhalen en nummers uit de jaren 80 die vandaag nog altijd springlevend zijn.
 • Wim Soutaer is de gastheer van Radio 2 Bene Bene, elke weekdag van 18.00 tot 20.00 u.
 • Van maandag tot en met donderdag van 20.00 tot 23.00 u. en vrijdag van 18.00 tot 22.00 u.is er 80’s Mixtape met Peter Hermans. Peter mixt de tofste 80’s-danskrakers door elkaar samen met bekende dj’s en luisteraars met dj-ambities.
 • Skeeleren is nog nooit zo in geweest, en ook Caren Meynen en Daan Masset wagen zich aan de eighties trend. Wie heeft al wat rolschaatskilometers op de teller en is een echt skeelertalent? Volg het op radio2.be en op de socials tijdens de Radio 2 80 Week. Nog meer sportieve trends uit de jaren 80? Ann Reymen ontpopt zich op Instagram tot de Jane Fonda van Radio 2 en aerobict stralend de week in.
 • Na een extra muzikale week volgt de finale met de Radio 2 Top 80 met Caren Meynen en Daan Masset op zaterdag 16 april. Daan en Caren tellen tussen 11.00 en 18.00 u. samen af naar de 80 absolute eighties-favorieten van de Radio 2-luisteraars.

Met MNM op expeditie

In de tweede week van de paasvakantie trekt MNM op avontuur met Expeditie Gillis en Govaerts. Van 11 tot 15 april proberen Sander en Laura te overleven in het Chartreuzenbos in Holsbeek en Lubbeek. En dat overleven mag je letterlijk nemen. Behalve de kleren die ze dragen en hun radiostudio hebben ze niks in het bos. Eten, slaapplek, warme kledij… alles moeten ze krijgen van de MNM-luisteraar. Als ze erin slagen om het een week vol te houden, sparen ze 5000 bomen bij elkaar voor een nieuw bos dat later dit jaar geplant zal worden. Sander en Laura brengen meerdere keren per dag verslag uit op de radio.

In de paasvakantie lanceren VRT NU en MNM twee nieuwe minireeksen van de VRT NU Original 'Generation M: The story of my life'.  Het gaat opnieuw om waargebeurde verhalen die worden verteld in een mix van film en talkshow. De eerste reeks (vanaf maandag 4 april) gaat over MNM-seksuologe Lotte Vanwezemael, die tussen de filmscènes door komt getuigen over haar eigen ervaringen met zwaar pestgedrag en zelfverwonding. In het tweede verhaal (vanaf maandag 11 april) maken we kennis met Emma Van der Bracht, die zich na een diagnose van post-traumatisch stresssyndroom liet behandelen in een psychiatrisch centrum.

De Zwaarste Lijst op Studio Brussel

Thomas Michiels

Op Studio Brussel staat het paasweekend sinds jaar en dag in het teken van De Zwaarste Lijst. Dé lijst met de zwaarste gitaren volgens de Studio Brussel-luisteraars. Op stille zaterdag start de hoogmis voor de metalfans en liefhebbers van het stevigere genre. Het hele paasweekend lang hoor je de 666 zwaarste gitaren op digitale muziekstream Bruut en Studio Brussel.

De Zwaarste Lijst start op zaterdag 16 april om 16.00 uur op Bruut met de eerste 600 nummers. De zwaarste 66 hoor je op paasmaandag 18 april vanaf 13.00 uur op de radio. Thomas Michiels (Psychonaut) is opnieuw ceremoniemeester van dienst.

De passie van Klara

Sigiswald Kuijken © VRT - Geert Van Hoeymissen

Geen Pasen zonder een Mattheuspassie. Klara heeft er dit jaar zelfs twee, telkens uitgevoerd door een topensemble van eigen bodem:

 • Op zaterdag 2 april presenteert Klara Live vanaf 20.00 u. de Mattheuspassie, rechtstreeks vanuit deSingel en gespeeld door het Collegium Vocale o.l.v. Philippe Herreweghe en met Reinoud Van Mechelen als evangelist.
 • Op Goede Vrijdag, 15 april, brengt Maestro vanaf 14.00 u. een uitvoering van de Mattheuspassie door La Petite Bande, ingeleid door orkestleider Sigiswald Kuijken himself.

Maar Klara heeft in het paasweekend nog meer eieren in zijn mandje liggen en dan vooral als eerbetoon aan 50 jaar La Petite Bande:

 • Op Stille Zaterdag, 16 april, presenteert Mark Janssens vanaf 14.00 u. een special over La Petite Bande, met als gasten onder meer Sigiswald en Barthold Kuijken.
 • Op (Paas)zondag 17 april, is er vanaf 15.00 u. een extra uitzending met muziek gekozen door Sigiswald Kuijken (gepresenteerd door Sylvia Broeckaert).
 • Op (Paas)maandag 18 april, brengt Klara vanaf 14.00 u. de integrale opera Die Zauberflöte van Mozart, ingeleid door Sigiswald Kuijken, met interventies tussen de bedrijven.

Met Canvas achter de coulissen van het Vaticaan

Hoe het er achter de schermen van het Vaticaan aan toe gaat, dat zien we in de tweedelige documentaire Inside the Vatican op Canvas (zondag 17 en 24 april). De makers kregen een jaar lang exclusief toegang tot het Vaticaan Iedereen wordt gevolgd: paus Franciscus zelf, het hoofd van de beveiliging, de nonnen die daklozen opvangen, het koor van de Sixtijnse Kapel, de pauselijke tuinman en het hoofd van het corps diplomatique. Zo krijgen we een uniek inzicht in het leven van de inwoners van deze onafhankelijke stadstaat. We volgen onder meer ook de voorbereidingen voor het paasfeest, wanneer tienduizenden pelgrims komen kijken naar het optreden van paus Franciscus in 's werelds grootste sacrale theater.

Houdt goed uw Pasen

Paus Franciscus

De VRT staat uiteraard ook stil bij het christelijke paasfeest. Op paaszondag 17 april zendt Eén katholieke en protestantse erediensten uit en aansluitend de paasboodschap van de paus vanuit Rome:

 • Om 10.00 u. is er een protestantse paasviering vanuit de collegiale kerk van Neuchâtel in Zwitserland met commentaar van Nathan Vandamme.
 • Aansluitend, om 11.00 u. volgt de rooms-katholieke viering vanuit de basiliek van de H. Nikolaas in Amsterdam met als voorganger monseigneur WJM Hendriks, bisschop van Haarlem-Amsterdam.
 • Om 12.00 u. spreekt paus Franciscus in Vaticaanstad zijn paasboodschap uit, gevolgd door de pauselijke zegen Urbi en Orbi (voor de stad en voor de wereld). Het commentaar bij de uitzending is van Wilfred Kemp.

Ook Radio 1 zendt een rooms-katholieke paasviering uit, vanaf 10.00 u.

 

Meer over Bedrijfsinformatie

Chloë van de Klantendienst: ‘Het gekrakeel kan maar bijdragen aan de Statler en Waldorf-status van José en Renaat’

Het ABC van VRT met de K van ... Klantendienst: “In 2023 alleen al behandelde de klantendienst in totaal 31.429 contacten”

Chloë van de Klantendienst: ‘Gelukkig is dit niet het soort lek waarover parlementaire vragen worden gesteld’

CIM-cijfers: Studio Brussel dendert stevig voort, sterk resultaat voor Radio2

Chloë van de Klantendienst: ‘Bij een nucleaire ramp ligt het antwoord van VRT in lijn met de Vlaamse Canon’

Jaarverslag 2023: een sterk rapport in een uitdagend jaar

Samenwerken met VRT: de strafste verhalen schrijven we niet alleen

Bijna 2000 nieuwsgierigen op VRT-werf