maandag 31 oktober 2022
31 oktober 2022

VRT staat stil bij verlies en rouw

Dezer dagen herdenken we onze overleden familieleden en andere dierbaren.  Verschillende VRT-netten staan stil bij wat afscheid, verlies en rouw voor ons betekenen en hoe we er ook troost en hoop kunnen uit putten.

Radio 1 en Eén brengen op Allerheiligen rechtstreekse eucharistievieringen. Op Radio 1 is dat om 10.00 uur vanuit de Sint-Petrus en Sint-Pauluskerk in Oostende. En op Eén is er een Eurovisie-viering vanuit de kerk O.L.V-Tenhemelopneming in Sint-Truiden.

Troostmomenten op 140 begraafplaatsen

In De ochtend op Radio 1 is er een gesprek met Pieter Deknudt. Hij is de oprichter van Reveil (www.reveil.org), een organisatie die de Vlaamse rouwcultuur de 21e eeuw in loodsen, onder meer door ingetogen concerten op 1 november op 140 begraafplaatsen in Vlaanderen. Ze bewaren ook verhalen over overleden geliefden in een Verhalenbank en publiceren de mooiste teksten in het jaarlijkse Reveil Verhalenboek. 

Radio 2 viert op 1 november het leven met mooie herinneringen aan de mensen die er niet meer zijn, maar die meer dan ooit in ons hart zitten.  Tussen 13 en 18 uur haalt Karolien Debecker in de ‘Radio 2 80 90 nillies’ – week herinneringen op van luisteraars die met hun verhalen en anekdotes over overleden vrienden en familie kunnen reageren in de Radio 2 app. 

Samen met Reveil (zie hoger) zorgt Radio 2 ook voor troostmomenten op 140 begraafplaatsen in Vlaanderen. Margot Derycke kampeert een hele namiddag op de troosthoofdbegraafplaats van Reveil in Sint Kruis Brugge.  Axelle Red, Raymond van het Groenewoud, Marble Sounds en Lieve Blancquaert brengen er vanaf 17 uur een eerbetoon aan alle overledenen. Dit slotmoment kan je ook bekijken op VRT MAX.

Documentaire Dying to live

Myriam in Dying to live

Op Canvas is er de documentaire Dying to live van Bart Beckers en Mariska Beckers. Het is een intiem en aangrijpend portret van dokter Mirjam Willemsen en haar terminaal zieke patiënten.  Opmerkelijk is dat ook dokter Mirjam ongeneeslijk ziek is. In de tijd die haar nog rest doorbreekt ze met tomeloze inzet het taboe rond doodgaan om de levenseindezorg te verbeteren. Het meest bijzondere van Dying to Live is misschien wel dat zowel de dokter als haar terminale patiënten er in de moeilijkste periode van hun leven in slagen zich te focussen op leven en liefhebben. Het is dus geen documentaire waarin de dood overheerst, maar een ode aan het leven die tot nadenken stemt.  Op dinsdag 1 november om 20.15 u. op Canvas en VRT MAX.

Troostende muziek bij Klara

Klara focust is diverse programma’s op de troostende kracht van muziek.  

Zo staat het programma Ampersand drie dagen lang in het teken van muziek die een balsem is voor verdriet, van Bach tot Beethoven en van Mozart tot Mendelssohn. (maandag 31 oktober tot woensdag 2 november, 9 tot 12 uur). 

Ook in Maestro heelt muziek alle wonden, meer bepaald op 1 november vanaf 14 uur met de tweede symfonie (De Auferstehung) van Gustav Mahler, uitgevoerd door de London Symphony Orchestra onder leiding van Sir Simon Rattle. En op 2 november is er het oratorium Elias van Felix Mendelssohn, opgenomen in de Sint-Baafskathedraal in 1983.

VRT NWS

Ook VRT NWS besteedt aandacht aan Allerheiligen en Allerzielen. In de nieuwsuitzendingen, maar ook op vrtnws.be, met het bijzondere verhaal van het graf van Georges Martens-Sotteau op de begraafsplaats van Sint-Amandsberg. In de vernieuwde boekenrubriek op vrtnws.be is er een keuze aan troostende boeken.

Dossier: Zingeving

Meer over Zingeving

Mirakel n° 71 - Regisseur en MS-patiënt Nathalie Basteyns op zoek naar een mirakel

Mijn god - Phara de Aguirre op zoek naar religie en levensbeschouwing

Dagen zonder broer: Jeroen Meus maakt een driedelige docureeks over rouw en het leven

VRT staat stil bij verlies en rouw

Waarom zendt VRT erediensten uit ?

Wat doet VRT rond zingeving, levensbeschouwing en ethische vragen?

Een zalige paasvakantie bij de VRT

Een nieuw seizoen van 'Kant, en klaar'!