vrijdag 04 november 2022
04 november 2022

Nicole Josy [1946-2022]

Zangeres Nicole Josy is overleden. Onze gedachten gaan uit naar Hugo, haar familie, vrienden en collega's.

Nicole en Hugo

Zangeres Nicole Josy (76) is overleden, bij het brede publiek vooral bekend als Nicole van Nicole & Hugo. Ze ging al eerder de strijd aan met kanker en ze leed aan de ziekte van Alzheimer. Gisteravond heeft ze een dodelijke val gemaakt. Het duo scoorde hits als "Goeiemorgen, morgen" en "Pastorale". Hun deelname met "Baby, baby" aan het Eurovisiesongfestival van 1973, inclusief paarse kostuums, behoort tot het collectieve geheugen. 

icole Van Palm (°21 oktober 1946, Wemmel) lijkt geboren voor het podium. Wanneer ze amper 3,5 jaar oud is, staat ze al te dansen op het podium van de Folies Bergère, het grootste muziektheater van Brussel.  Op haar veertiende kiest ze voor de artiestennaam Nicole Josy.

Ze heeft een voorliefde voor zingen in het Frans, neemt deel aan nationale en internationale festivals en gaat op tournee met Johnny Hallyday en Adamo.  In 1968 wint ze samen met onder anderen Ann Christy de Europabeker voor Zangvoordracht in Knokke. In datzelfde jaar valt ze net naast de RTBF-selectie voor het Eurovisiesongfestival. Solo brengt Nicole Josy ruim 20 liedjes uit.

Nicole

In 1970 vraagt de openbare omroep aan Hugo Sigal om een zieke presentator van een liedjesshow te vervangen. Tijdens de repetities loopt hij Nicole tegen het lijf, die gevraagd was als zangeres. Hugo kende Nicole wel, maar hij had haar nog nooit ontmoet. Eén ontmoeting was genoeg voor een ware "coup de foudre tot en met"zoals hij het zelf noemt. Ook Nicole wist meteen "dit is het". 

Met haar verloofde Hugo neemt Nicole Josy in 1971 deel aan "Canzonissima", de toenmalige Vlaamse preselecties voor het Eurovisiesongfestival. Met “Goeiemorgen morgen” halen ze het van onder anderen Ann Christy en Johnny White.

Vlak voor hun vertrek krijgt Nicole Josy geelzucht en het duo kan daardoor in extremis niet naar het Songfestival om er ons land te vertegenwoordigen.  “Goeiemorgen morgen” groeit ondanks de tegenslag uit tot een echte klassieker in Vlaanderen en krijgt in 2012 een plaats in de Eregalerij van Radio 2.

In 1973  gaan Nicole & Hugo wel naar het Songfestival, met "Baby, baby". Ze vallen er op met hun paarse outfits in Las Vegas-stijl en hun pittige choreografie. Tegelijk zingen en dansen is op dat moment relatief nieuw voor het Songfestival. 

In de jaren 70 en 80 werkt het duo mee aan heel wat showprogramma's op de BRT. Vanaf 1983 entertainen ze het publiek ook jarenlang op cruises over de hele wereld.

Wanneer het Songfestival in 2005 zijn 50e verjaardag viert, zijn Nicole en Hugo hoofdgasten in de verjaardagsshow "Congratulations" die vanuit de Royal Albert Hall in Londen in heel Europa wordt uitgezonden. Ze doen dat 32 jaar na datum opnieuw in hun legendarische, paarse outfits. 

In Vlaanderen zijn Nicole en Hugo het symbool van eeuwige liefde. Samen winnen ze in 2008 de coverwedstrijd "Zo is er maar één", met hun versie van "Pastorale", oorspronkelijk gezongen door Liesbeth List en Ramses Shaffy. 

Met hun "Pastorale" staan ze op nummer 1 in de Vlaamse Top Tien, winnen ze de Radio 2 Zomerhittrofee en een MIA in de categorie populair. 

Nicole kreeg twee keer de diagnose kanker. In 2022 raakt bekend dat ze ook leed aan de ziekte van Alzheimer. 

Bron: vrtnws.be 

Dossier: In Memoriam

Meer over In Memoriam

Laat hier je rouwbetuiging na voor Martine Tanghe

VRT NWS-anker en boegbeeld Martine Tanghe is overleden

Michel De Meyer [1952 - 2023]

2022… voor altijd in onze gedachten

Will Ferdy [1927-2022]

Nicole Josy [1946-2022]

Noureddine Farihi [1957-2022]

Julien Vrebos [1947-2022]