dinsdag 22 november 2022
22 november 2022

VRT sleept zeven van de tien nominaties voor Ha! van Humo in de wacht

Jaarlijks kiest de redactie van het weekblad Humo welk televisieprogramma zij het afgelopen jaar het beste
vond. Dat bekroont ze met de Ha! van Humo. Tien programma’s maken kans op de prijs. Daarvan zijn er zeven van VRT. Op maandag 12 december weten we wie
wint.

Roomies

Deze zeven VRT-programma’s zijn genomineerd voor de Ha! van Humo:

  • Chantal (Eén)
  • De jaren 80 voor tieners (Eén)
  • Een nacht in het museum (Canvas)
  • Metissen van België (Canvas)
  • Niets gaat over (Eén)
  • Roomies (VRT MAX)
  • Uncle Martin (Eén)

In het verleden kregen onder andere Taboe (2018, Eén), Terug naar Rwanda (2019, Canvas) en Het Scheldepeloton (2021, Canvas) al de Ha! van Humo

Van fictie tot docu, van humor tot troost

Chantal © VRT - NyklyN

Chantal, de populaire politieserie met een (West)hoek af, is een productie van Eyeworks voor Eén. De hoofdrol wordt gespeeld door Maaike Cafmeyer. Haar personage Chantal Vantomme dook eerder al op in het even hilarische Eigen Kweek, ook al een kijkcijfertopper.

Steven Van Herreweghe

In De jaren 80 voor tieners zoekt Steven Van Herreweghe uit hoe jongeren van nu kijken naar de wereld vier decennia geleden. Een programma vol humor én met flink wat heerlijke nostalgie, dankzij archiefbeelden en de beste muziek uit de jaren 80. Een programma van Panenka voor Eén.

Thomas in het KMSKA © VRT

Nu het KMSKA na meer dan elf jaar eindelijk weer open is, besteedt VRT hier graag veel aandacht aan. Zo maakte Canvas onder andere Een nacht in het museum. Daarin nodigt Thomas Vanderveken, tijdens de laatste weken voor de heropening, drie bekende gasten uit voor een exclusieve preview van een van de topstukken uit de rijke collectie van het KMSKA. En dat doet hij ’s nachts, wanneer de renovatiewerken even stilliggen.

Metissen van België © VRT

Metissen van België brengt het schrijnende verhaal van koloniale kinderen van gemengd bloed. Precies zestig jaar na de onafhankelijkheid van Rwanda en Burundi vertelt de driedelige docureeks, gemaakt door De chinezen voor Canvas, de onthutsende geschiedenis van meer dan driehonderd metissen uit de Belgische koloniale periode in Rwanda.

Ouders aan de graven © VRT

In de intieme docureeks Niets gaat over brengen actrice Katrien De Ruysscher en VRT NWS-journalist Lieven Van Gils een eerbetoon aan de slachtoffers van het busongeval in Sierre. Katrien woont in Lommel Kolonie en Lieven was goed bevriend met een van de slachtoffers. Borgerhoff & Lamberigts produceerde dit aangrijpende programma, in opdracht van Eén.

Ama in Roomies © VRT

De fictiereeks Roomies vertelt het verhaal van twee lesbische vriendinnen, twintigers Bibi en Ama, die bij elkaar intrekken op een appartement in Brussel, in de hoop een betere versie van zichzelf te worden. De serie is een productie van De wereldvrede voor VRT MAX en werd door critici enthousiast onthaald als “revolutionair” en “net wat Vlaamse fictie nodig had”.

Martin Heylen © VRT

Uncle Martin is de meest persoonlijke docureeks die Martin Heylen ooit gemaakt heeft. Hij gaat op roadtrip door Amerika, op zoek naar zijn familie. Martins grootouders vertrokken honderd jaar geleden naar de Verenigde Staten, hun American Dream achterna. Eén liet dit programma maken door Woestijnvis.

De zeven genomineerden, en nog veel meer straffe VRT-programma’s, kun je bekijken op VRT MAX.

Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

Een dag van hoofdwerfleider Frederik op de VRT-werf

Chloë van de Klantendienst: ‘Wat een neerkijkende uitspraak op vrouwen! En op scampi’s’

Raad van bestuur VRT spreekt steun uit voor management en medewerkers en vraagt respect voor de specifieke governance van de publieke omroep

VRT stelt bemiddelaar aan om vertrouwen te herstellen

Chloë van de Klantendienst: ‘Het verschil met een échte Karen, is dat er in deze agressieve woordenbrij geen klacht valt te ontrafelen’

Officiële opening nieuwe VRT-captatiemagazijn in Bedrijvenpark Stone in Londerzeel

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Succesverhalen uit 2023 bekeken door de lens van VRT-partners