donderdag 21 december 2023
21 december 2023

Live-ondertiteling met AI maakt De Warmste Week toegankelijker

Donderdag 21 december 2023 - De Warmste Week is goed voor meer dan 6 dagen onafgebroken liveradio en -televisie. Iedereen moet kunnen meegenieten van zoveel warmte. Daarom zorgt VRT voor de live-ondertiteling met behulp van artificiële intelligentie (AI). Het systeem is nog niet perfect, maar met dit experiment wil VRT een stap vooruit zetten naar nog meer toegankelijkheid.

“VRT is de publieke omroep van alle Vlamingen”, vertelt Walter Couvreur, hoofd VRT toegankelijkheid. “Daarom nemen we heel wat initiatieven op vlak van toegankelijkheid. Want iedereen heeft recht op informatie en op ontspanning. En dat geldt ook voor De Warmste Week, met onder meer een podium voor rolstoelgebruikers en blinden, een avond met een tolk Vlaamse Gebarentaal en een prikkelarme plek. En dus ook met live-ondertiteling.”

Nu al experimenteren

Via de webversie van VRT MAX kan je De Warmste Week van begin tot einde ondertiteld volgen. Ondertiteling door AI is niet nieuw. Je zag het misschien al bij filmpjes op YouTube. Ook andere digitale platformen gebruiken AI-ondertiteling. Voor De Warmste Week experimenteert nu ook VRT ermee, al staat het systeem nog niet volledig op punt. “Toch kiezen we ervoor om dat nu al te doen, want we willen klaar zijn als deze vorm van AI helemaal doorbreekt”, zegt Klaas Baert, team lead development bij VRT Innovatie. “Dat moment komt er snel aan. Wacht je tot het systeem helemaal op punt staat, dan loop je achter.”

“Over de eerste dagen van het experiment met live-ondertiteling tijdens De Warmste Week ben ik best tevreden. We leren hieruit.” Klaas Baert, team lead development bij VRT Innovatie

De live-ondertiteling van De Warmste Week zorgt voor behoorlijk wat technische uitdagingen, vertelt Klaas Baert. “Die dwongen ons tot bepaalde keuzes, zoals het feit dat de ondertiteling niet over de volledige schermbreedte loopt. We beseffen ook dat de AI nog niet helemaal accuraat is, zeker als mensen onduidelijk praten. Daarom zie je tijdens de live-ondertiteling van De Warmste Week soms een fout in de ondertiteling. We zijn ons daarvan bewust. Het is ook even wennen aan de manier waarop de ondertitels over je scherm lopen. Maar vooral jongere mensen hebben er minder problemen mee, zij zijn dit soort ondertiteling vaak gewoon van YouTube. Iedereen kan via VRT MAX een korte vragenlijst invullen over dit experiment. Uit de eerste resultaten blijkt dat de meeste respondenten de live-ondertiteling bruikbaar vinden. Over de eerste dagen van dit experiment ben ik zelf ook best tevreden. We leren hieruit.”

Nog meer innovatie

Het experiment tijdens De Warmste Week is geen eindpunt, integendeel. Door innovatie wil VRT blijven werken aan toegankelijkheid. “Bij elk evenement willen we een stap vooruit zetten”, legt Walter Couvreur uit. “Samen met de technologische sector zoeken we naar innovatieve oplossingen voor steeds nieuwe doelgroepen. Onze inspanningen stoppen dus zeker niet bij deze editie van De Warmste Week. Dit thema is volop in ontwikkeling."

Dossier: DWW

Meer over toegankelijkheid

Volg het EK voetbal bij VRT ook met audiodescriptie

Dit was Open Wervendag op de werf van het nieuwe VRT-huis: “Als je er middenin staat, besef je pas hoe indrukwekkend de site is”

Lokale media als VRT zijn minder zichtbaar en vindbaar. “Beleidsmakers moeten dringend actie ondernemen”

Het ABC van VRT met de A van ... Audiodescriptie:“Een programma met audiodescriptie kan je zien als een echt luisterspel”

Dag van de Vlaamse Gebarentaal op VRT: “Als je een programma kan verstaan in jouw taal, voel je je gelijkwaardiger”

Digitale Duik dompelt Vlaanderen onder in digitale wereld

Hoe VRT programma’s toegankelijk maakt voor iedereen

VRT met VGT: word lid van onze community op WhatsApp