3 november 2020 - Het Vlaams Parlement, de Universiteit Antwerpen, Tree company en VRT NWS bundelen de krachten om de Vlaamse stemtest van 2019 om te vormen tot een nieuwe Educatieve Stemtest.
Stemtesten en stemwijzers zijn al jarenlang een veelgebruikt informatie-instrument in de aanloop naar verkiezingen. In 2019 maakte de VRT samen met de krant De Standaard ‘De Stemtest 2019’ voor de verkiezingen. Omdat de stemtest slechts tijdelijk beschikbaar was en het een handig iets blijft om – ook buiten verkiezingsperiodes - in de klas te gebruiken, bundelden het Vlaams Parlement, de Universiteit Antwerpen, Tree company en VRT NWS de krachten om de Vlaamse stemtest van 2019 om te vormen tot een nieuwe Educatieve Stemtest. Deze online test is voor leraren en leerlingen van het secundair onderwijs het ideale instrument om op een coronaveilige manier te werken rond democratie, burgerzin en politiek.
Elke parlementaire democratie heeft betrokken burgers nodig. De school is de plaats bij uitstek om jongeren bewust te maken van de werking van de Vlaamse democratie en om het concept burgerschap te leren kennen
Vlaams parlementsvoorzitter Liesbeth Homans
De Educatieve Stemtest vergelijkt de politieke opvattingen van de gebruiker met die van de partijen in het parlement. Zo kom je te weten welke partijen nauw aansluiten bij jouw overtuiging en welke daar juist het verst van afstaan. Op die manier biedt de stemtest een inhoudelijk inzicht in het partijpolitieke landschap.
De stemtest is door de Universiteit Antwerpen gemaakt op maat van jongeren vanaf 14 jaar. Alle stellingen worden in een filmpje door jongeren uitgelegd. Voor leerkrachten is er een handleiding met tips voor het gebruik van de Educatieve Stemtest.
Democratie en verkiezingen gaan over het vorm geven van de samenleving. Dat werkt beter als mensen een partij kiezen die dicht bij hun opvattingen aansluit. Dit instrument maakt leerlingen bewust van hun eigen opvattingen, en vergelijkt ze met die van de partijen.
Stefaan Walgrave, UA
Het geheel werd inhoudelijk en technisch uitgewerkt en begeleid door Tree company.
EDUbox Democratie krijgt update
Ook de EDUbox Democratie van VRT NWS die in 2019 naar aanleiding van de verkiezingen samen met het Vlaams Parlement werd uitgewerkt, kreeg een uitbreiding en een herwerkte handleiding. Met de EDUbox Democratie verkennen leerlingen van het secundair onderwijs de verschillende politieke systemen en de democratie zoals wij die hier kennen.
De EDUbox Democratie is dan ook de perfecte intro op de Educatieve Stemtest.
De VRT werkt momenteel aan een coronaproof-editie van de EDUbox democratie, omdat de huidige box nog opgevat is als een groepswerk.
Het is voor VRT NWS een meerwaarde samen te werken met de educatieve dienst van het Vlaams Parlement om jongeren te informeren over belangrijke thema?s zoals democratie en politiek. Bovendien spelen we zowel met de EDUbox Democratie als met de Educatieve Stemtest in op de noden van leerkrachten en zorgen we op deze manier voor een extra valorisatie van het VRT-beeldmateriaal voor het onderwijs.
Fran Devriese, VRT
in een filmpje legt parlementsvoorzitter Liesbeth Homans uit wat het Vlaams Parlement precies doet, welke bevoegdheden het Vlaams Parlement heeft en wat de taak van een parlementsvoorzitter allemaal omvat.
Video
Vernieuwde lespakketten De Kracht van Je Stem
In coronatijden is het voor jongeren en hun leerkrachten niet evident om het Vlaams Parlement te bezoeken en er kennis te maken met de Vlaamse democratie. De lespakketten van De Kracht van Je Stem, de educatieve dienst van het Vlaams Parlement, zijn daarom grondig herwerkt. Er is een vernieuwde ‘Informatiemap over democratie, burgerzin en politiek’ (achtergrondinformatie voor alle leraren), een vernieuwd pakket voor de derde graad aso kso tso, een vernieuwde map voor de derde graad basisonderwijs en een nieuwe methodiek ‘Een Grondwet voor je klas’.
Alles te bestellen of te downloaden op www.dekrachtvanjestem.be.
Deel dit artikel op sociale media