KLAAR is klaar

Audiovisuele content voor het middelbaar onderwijs. Online items over actualiteit en duiding op maat van leerkrachten en leerlingen

VRT NWS test vanaf februari een nieuw initiatief uit: KLAAR. Met KLAAR biedt de VRT via de platformen van het Archief voor Onderwijs en Smartschool beeldmateriaal aan op maat van het onderwijs, meer bepaald voor leerkrachten en leerlingen van de eerste en tweede graad van het middelbaar onderwijs. Leen De Ridder en Yousri Mekroum zijn de gezichten van KLAAR.

Waarom KLAAR?

VRT NWS wil met jonge mensen connecteren en hen onafhankelijke, betrouwbare informatie en duiding geven rond actuele thema’s. Dat is nodig in een tijd waarin Facebook en andere sociale media vaak de enige nieuwsbronnen van jongeren zijn. Met het nieuwe project KLAAR wil VRT NWS samen met Het Archief voor Onderwijs en Smartschool content aanreiken die in de klas gebruikt kan worden: inhoudelijk op maat van jongeren, in een klare taal en met een hedendaagse beeldtaal. KLAAR wil jongeren niet alleen inzicht en context bieden bij de actualiteit, maar hen ook leren om kritisch, doelgericht en bewust om te gaan met de media.

Liesbet Vrieleman, algemeen directeur VRT NWS: "KLAAR staat voor helder uitgelegd, voor kant en klaar. Met dit initiatief speelt VRT NWS samen met Het Archief voor Onderwijs en Smartschool in op een vraag vanuit het onderwijs, dat bleek uit gesprekken die we hadden. In de les hebben leerkrachten nood aan beeldmateriaal dat zaken uit de actualiteit helder uitlegt aan jongeren, om daarna de discussie aan te gaan. Beeldmateriaal dat ook handig in gebruik is om in de klas te tonen. Voor KLAAR zetten we de experten van VRT NWS in. Zij hebben de kennis van zaken, de grote uitdaging is dit te vertalen op maat van de jongeren.”

Nico Verplancke, directeur VIAA: “Jongeren leven in een beeldcultuur. Om hen in hun eigen taal beter te bereiken, slaan we de handen in elkaar met VRT NWS en Smartschool. Op Het Archief voor Onderwijs biedt VIAA beeld- en geluidsmateriaal aan op maat van de leerkracht en zijn leerlingen. Elke KLAAR-aflevering wordt er verrijkt met een bijhorende collectie verdiepend, audiovisueel lesmateriaal en ook integraal gepubliceerd op het Smartschool-platform. We zijn blij dat we dankzij vereende krachten het onderwijs beter kunnen bedienen.”

Jan Schuer, zaakvoerder Smartschool: "KLAAR is een antwoord op een grote vraag van leerkrachten. Het ontbreken van actualiteit op maat van jongeren is al jaren een probleem. KLAAR vult deze behoefte perfect in. Ook maakt het nieuwe werkvormen zoals Flipped Classroom mogelijk. Door de filmpjes via Smartschool aan te bieden kunnen leerkrachten ze probleemloos in hun lessen integreren via het platform dat ze dagelijks gebruiken.”

Wat is KLAAR?

KLAAR biedt audiovisueel lesmateriaal voor de eerste en de tweede graad van het middelbaar onderwijs. Het zijn korte items rond actuele begrippen en thema’s, uit de leefwereld van de jongeren (bijvoorbeeld smartphoneverslaving) of uit het wereldnieuws (bijvoorbeeld Donald Trump).

De items van KLAAR kunnen worden gebruikt als opstap voor een klasgesprek of inleiding van een lesonderwerp. Elk onderwerp komt in aanmerking: moeilijke of delicate maatschappelijke thema’s (bijvoorbeeld sexting) kunnen het debat in de klas op gang brengen en de polarisering tegengaan.  

De hosts Leen en Yousri gaan op zoek naar experten die een heldere uitleg of extra duiding kunnen geven. Bij elk item voorziet Het Archief voor Onderwijs een collectie met extra beeldmateriaal die je als leerkracht kan inzetten in de klas om de onderwerpen van KLAAR nog beter te contextualiseren.

Voor wie is KLAAR?

VRT NWS hoopt met KLAAR een format aan te bieden dat de leerkrachten met plezier gebruiken in hun lessen. Op maat van de leerlingen, maar ten behoeve van de leerkrachten, ter ondersteuning van het leerplan en met verschillende lesdoelen: overleg en debat initiëren, de aandacht van de leerlingen verhogen, leren omgaan met (nieuws)media, enz.  

Waar en wanneer?

Elke woensdagmiddag vind je de nieuwste items van KLAAR op de website van Het Archief voor Onderwijs en via Smartschool.

Heb je geen account voor het Archief voor Onderwijs? Registreer je dan gratis met je lerarenkaart of stamboeknummer.

De hosts: Leen en Yousri

De hosts van KLAAR zijn Leen De Ridder en Yousri Mekroum. Leen is  VRT-journalist bij de themaredactie Jong en werd vooral bekend als MNM-nieuwslezer. Zij is niet alleen host, maar ook eindredacteur van KLAAR. Yousri  is regisseur en producer audiovisuele media. Hij werkte ook mee aan het jongerenproject Generation What! En aan Het Vooruitzicht van VRT NWS.

Leen en Yousri zijn de gezichten van KLAAR. Leen en Yousri leggen moeilijke termen uit op maat van de leerlingen van de eerste en de tweede graad met de hulp van experten van VRT NWS. Leen en Yousri stellen aan de experten de vragen waarmee jongeren ook zitten.

Extra service

Er wordt ook gewerkt aan een didactisch luik met tips om KLAAR in te zetten in de klas en manieren om de talige drempels te verlagen die de items zouden kunnen opwerpen.

Binnen Nedbox, een online platform om Nederlands te oefenen, zal in de toekomst ook af en toe gewerkt worden met KLAAR-materiaal. Met de KLAAR-items kunnen jongeren en volwassenen taal leren op een leuke en toegepaste manier.

Bij moeilijke of delicate thema’s verwijst KLAAR ook altijd naar Awel.be. Awel is een aanspreekpunt voor kinderen en jongeren: een gratis, makkelijk bereikbaar, anoniem en laagdrempelig contactplatform. Als jongeren na het bekijken van KLAAR met vragen blijven zitten, kunnen ze bellen, mailen of chatten met de medewerkers van Awel. 

Contact leerkrachten

De redactie van KLAAR is bereikbaar via klaar@vrtnws.be.

Vragen, feedback maar ook input voor mogelijke items van KLAAR zijn welkom op dit mailadres.

KLAAR wordt gemaakt door de themaredactie Jong van VRT NWS.  

 

Contact

Het aanspreekpunt en de contactpersoon bij VRT voor KLAAR en voor de samenwerking met het onderwijs in het algemeen, is: Fran De Vriese Fran.devriese@vrt.be  

Klaar@vrtnws.be - 02-741 52 51

Dit kan u misschien ook interesseren ?