donderdag 21 september 2023
21 september 2023

KLAAR is klaar

Audiovisuele content voor het middelbaar onderwijs. Online items over actualiteit en duiding op maat van leerkrachten en leerlingen.

KLAAR is een onlineformat voor leerlingen van het secundair onderwijs, waarin gastvrouw Louise Hoedt duiding geeft bij de actualiteit. De thema's die er aan bod komen sluiten nauw aan bij de leefwereld van jongeren, maar ook de hete hangijzers uit het wereldnieuws worden er onder de loep genomen. Van brexit tot sexting: KLAAR gaat er, vaak samen met experten, mee aan de slag. En dat helemaal op maat van de leerlingen. 

Waarom KLAAR?

VRT NWS wil met jonge mensen connecteren en hen onafhankelijke, betrouwbare informatie en duiding geven rond actuele thema’s. Dat is nodig in een tijd waarin Facebook en andere sociale media vaak de enige nieuwsbronnen van jongeren zijn. Met KLAAR wil VRT NWS samen met Het Archief voor Onderwijs en Smartschool content aanreiken die in de klas gebruikt kan worden: inhoudelijk op maat van jongeren, in een klare taal en met een hedendaagse beeldtaal. KLAAR wil jongeren niet alleen inzicht en context bieden bij de actualiteit, maar hen ook leren om kritisch, doelgericht en bewust om te gaan met de media.

Items van KLAAR kunnen worden gebruikt als opstap voor een klasgesprek of inleiding van een lesonderwerp, om een debat in de klas op gang te brengen en polarisering tegen te gaan.  

VRT NWS wil het lesmateriaal breed beschikbaar maken zodat leerkrachten KLAAR-materiaal ruimer kunnen inzetten bij het vervullen van lesopdrachten. En niet alleen leerkrachten zijn hiermee gebaat. Ook leerlingen kunnen voortaan zelf de filmpjes gebruiken om bijvoorbeeld een spreekbeurt voor te bereiden of taken te maken. Of simpelweg om zich te informeren en zich te verdiepen in de actualiteit.

KLAAR blijft uiteraard ook nog beschikbaar op Het Archief voor Onderwijs, waar u nog andere praktische informatie kan vinden.

 

Liesbet Vrieleman, algemeen directeur VRT NWS: "KLAAR staat voor helder uitgelegd, voor kant en klaar. Met dit initiatief speelt VRT NWS samen met Het Archief voor Onderwijs en Smartschool in op een vraag vanuit het onderwijs, dat bleek uit gesprekken die we hadden. In de les hebben leerkrachten nood aan beeldmateriaal dat zaken uit de actualiteit helder uitlegt aan jongeren, om daarna de discussie aan te gaan. Beeldmateriaal dat ook handig in gebruik is om in de klas te tonen. Voor KLAAR zetten we de experten van VRT NWS in. Zij hebben de kennis van zaken, de grote uitdaging is dit te vertalen op maat van de jongeren.”

Nico Verplancke, directeur meemoo: “Jongeren leven in een beeldcultuur. Om hen in hun eigen taal beter te bereiken, slaan we de handen in elkaar met VRT NWS en Smartschool. Op Het Archief voor Onderwijs biedt  meemoo beeld- en geluidsmateriaal aan op maat van de leerkracht en zijn leerlingen. Elke KLAAR-aflevering wordt er verrijkt met een bijhorende collectie verdiepend, audiovisueel lesmateriaal en ook integraal gepubliceerd op het Smartschool-platform. We zijn blij dat we dankzij vereende krachten het onderwijs beter kunnen bedienen.”

Jan Schuer, zaakvoerder Smartschool: "KLAAR is een antwoord op een grote vraag van leerkrachten. Het ontbreken van actualiteit op maat van jongeren is al jaren een probleem. KLAAR vult deze behoefte perfect in. Ook maakt het nieuwe werkvormen zoals Flipped Classroom mogelijk. Door de filmpjes via Smartschool aan te bieden kunnen leerkrachten ze probleemloos in hun lessen integreren via het platform dat ze dagelijks gebruiken.”

Wat is KLAAR?

KLAAR biedt audiovisueel lesmateriaal voor de eerste en de tweede graad van het middelbaar onderwijs. Het zijn korte items rond actuele begrippen en thema’s, uit de leefwereld van de jongeren (bijvoorbeeld smartphoneverslaving) of uit het wereldnieuws (bijvoorbeeld Donald Trump). Elk onderwerp komt in aanmerking: ook moeilijke of delicate maatschappelijke thema's, zoals sexting.  

Host Louise Hoedt gaat op zoek naar experten die een heldere uitleg of extra duiding kunnen geven. Bij elk item voorziet Het Archief voor Onderwijs een collectie met extra beeldmateriaal die je als leerkracht kan inzetten in de klas om de onderwerpen van KLAAR nog beter te contextualiseren.

Voor wie is KLAAR?

VRT NWS hoopt met KLAAR een format aan te bieden dat de leerkrachten met plezier gebruiken in hun lessen. Op maat van de leerlingen, maar ten behoeve van de leerkrachten, ter ondersteuning van het leerplan en met verschillende lesdoelen: overleg en debat initiëren, de aandacht van de leerlingen verhogen, leren omgaan met (nieuws)media, enz.  

Wie presenteert KLAAR?

Louise Hoedt is sinds september 2019 de host van KLAAR. Ze werkt op de JONG-redactie van VRT NWS, waar er elke dag nieuws en duiding voor jongeren wordt gemaakt.

Waar en wanneer?

vrtnws.be

Alle reportages worden gebundeld in de onderwijsrubriek op vrtnws.be.

Het Archief voor Onderwijs

De afleveringen van KLAAR vind je ook terug op Het Archief voor Onderwijs van meemoo. Bij elke aflevering verzamelt Het Archief voor Onderwijs aanvullende audio- en videofragmenten in handige 'Uitgeklaard'-collecties. Zo diep je als leerkracht de actualiteit nog verder uit met je leerlingen.

Op dit onderwijsplatform vind je bovendien nog veel meer audiovisueel materiaal voor in de klas, geselecteerd door en voor leerkrachten.

  • Ben je leerkracht en wil je een VRT-programma in de klas gebruiken? Vraag het aan bij Het Archief voor Onderwijs. 

Smartschool

Elke week kunnen leerkrachten de laatste twee KLAAR-items bekijken via Smartschool. Ze worden hierover iedere woensdag op de hoogte gebracht via een bericht.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Extra service

Er wordt ook gewerkt aan een didactisch luik met tips om KLAAR in te zetten in de klas en manieren om de talige drempels te verlagen die de items zouden kunnen opwerpen.

Binnen Nedbox, een online platform om Nederlands te oefenen, zal in de toekomst ook af en toe gewerkt worden met KLAAR-materiaal. Met de KLAAR-items kunnen jongeren en volwassenen taal leren op een leuke en toegepaste manier.

Bij moeilijke of delicate thema’s verwijst KLAAR ook altijd naar Awel.be. Awel is een aanspreekpunt voor kinderen en jongeren: een gratis, makkelijk bereikbaar, anoniem en laagdrempelig contactplatform. Als jongeren na het bekijken van KLAAR met vragen blijven zitten, kunnen ze bellen, mailen of chatten met de medewerkers van Awel. 

Contact

Vragen, feedback maar ook input voor mogelijke items van KLAAR zijn welkom op dit mailadres. KLAAR wordt gemaakt door de themaredactie Jong van VRT NWS.  

  • Het aanspreekpunt en de contactpersoon bij VRT voor KLAAR en voor de samenwerking met het onderwijs in het algemeen, is Fran De Vriese. 

Zij is bereikbaar via fran.devriese@vrt.be of via 02/741.52.51.

 

Onderwijs

Het EDUbox-aanbod voor first time voters: kieswijsheid in een educatief jasje

Nieuw op VRT CANVAS: 'Hoe was het op school?'

Wie zijn de finalisten in de jubileumeditie van De campus cup?

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief

Kan ik voor mijn onderzoek terecht bij het VRT-archief?

Pano: Crèche in crisis

Welk studententeam wint de jubileumeditie van De campus cup?

EDUbox Ruimtelijk bewustzijn: Mijn keuzes voor een duurzame buurt

Dit kan u misschien ook interesseren ?