Corlazzzoli

Ook dit verlengde weekend blijven we in eigen land: deze 10 expo's zijn een bezoek meer dan waard

Een reisje naar het buitenland zonder zorgen? Voorlopig even niet, maar dankzij deze 10 tentoonstellingen beleeft u toch een onvergetelijke namiddag, dicht bij huis. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Akkoord, tot 9 juni moeten we nog altijd heel wat cultureel moois missen, maar musea zijn open. Dit voorjaar kunt u op bijzonder veel plekken terecht voor interessante tentoonstellingen. 

VRT NWS nam u eerder al mee naar Roger Raveel in BOZAR en Pierre Alechinsky in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. We wandelden rond in Labiomista in Genk en bewonderden het werk van Käthe Kollwitz in Antwerpen. We toonden u het originele manuscript van "Bezette stad" van Paul van Ostaijen, verdwaalden in Brugge dankzij Triënnale Brugge en wekten discussie op met de speelgoedexpo "Ridders en prinsessen", terwijl het kinderharnas van keizer Karel nog altijd staat te blinken in het Hof van Busleyden in Mechelen. 

Vanaf vandaag openen de Koninklijke serres van Laken en in Antwerpen start Antwerp Art Weekend. Daarvoor is de expo met nieuw werk van Luc Tuymans zelfs extra lang geopend, tot 21 uur vanavond. Maar het kan niet op, hier zijn 10 niéuwe tentoonstellingstips.

De tips vindt u onder deze foto:

Corlazzzoli

Terug naar fabrieksinstellingen

VRT NWS-fotograaf Alexander Dumarey keert terug in de tijd met de expo "Kathedralen van de industrie", in het Industriemuseum in Gent. Dumarey vertrok met oude foto's van Gentse textielfabrieken in de hand, zocht dezelfde plek opnieuw op en legde het verschil vast. Verwacht dus geen foto's van gewone kathedralen of kerken, maar wel van echte fabrieksmastodonten.

Bekijk hier zelf het verschil tussen textielfabriek Pipyn op de Nieuwe Vaart, vroeger en nu. De tekst loopt daaronder verder: 

Het werk van Dumarey levert 30 fotoparen op die de geschiedenis van de gebouwen weergeven: zijn ze met de grond gelijk gemaakt of kregen ze een nieuwe bestemming? U kunt de expo vrij bezoeken of het familieparcours volgen, met bijhorend activiteitenboekje.

Naar Wuhan met de trein

Sinds de pandemie kent zowat iedereen in de wereld de Chinese stad Wuhan, daarvoor hadden nog maar weinig Belgen van de stad gehoord. Toch hebben we een bijzondere band met Wuhan, of "Hankow", zoals de stad begin 20e eeuw nog heette. De Belgische ingenieur Jean Jadot stond namelijk aan het hoofd van een van de grootste bouwwerken uit die tijd: de spoorwegverbinding tussen Peking en Wuhan. Een route van maar liefst 1.200 kilometer lang. Train World in Schaarbeek wijdt er een expo aan.

Bekijk hier een filmpje over de expo "Van Peking tot Hankow", de tekst gaat daaronder verder:

De expo "Van Peking tot Hankow" belicht daarmee de complexe geschiedenis van de samenwerking tussen China en toenmalige industriële grootmacht België. Naast dat historische aspect, voegt de tentoonstelling een artistieke toets toe, met nieuwe tekeningen van onder anderen François Schuiten

Bekijk hier een beeld van enkele stukken uit de tentoonstelling "Van Peking tot Hankow", de tekst loopt daaronder verder:

Flipperen in Hasselt

De jaren tachtig zijn terug en dat zullen we geweten hebben. Scrunchies, schoudervullingen en series als "Stranger things" of "It's a sin" zijn helemaal in. Het Jenevermuseum in Hasselt belicht met de expo "Pinball mania" nog een ander icoon uit de jaren 80: de flipperkast. 

U kunt de pinball machines of flipperkasten niet alleen bewonderen, ze zijn ook bespeelbaar! Verzamelaars hebben namelijk 10 werkende flipperkasten uitgeleend. Op donderdagavonden kunt u het museum zelfs huren, om per bubbel een echte flippercompetitie organiseren. 

Maar wat heeft flipperen nu met jenever te maken? Volgens Davy Jacobs, directeur van het Jenevermuseum, zijn ze allebei sterk met de Vlaamse cafécultuur verbonden: "De meeste Vlaamse cafés hadden in de jaren 80 en 90 een flipperkast die net zo goed dienstdeed als sociaal bindmiddel als een glas jenever. De expo zet dan ook in op de geschiedenis van de flipperkast en hoe die zo geworteld raakte in onze Vlaamse bruine-kroegcultuur. "

Kunst aanraken in Oudenaarde

Op de Oude Markt van Oudenaarde staat al 20 jaar het beeld "Universus" van beeldhouwer Johan Tahon. Wie meer van z'n werk wil ontdekken kan nu aan het museum op hetzelfde plein terecht. Tahon maakte een eigenzinnige selectie van 20 jaar werk voor het MOU en voegde ook enkele nieuwe zilveren sculpturen toe. 

Ik hoop dat de mensen tussen mijn keramieken sculpturen komen lopen en ze aanraken

"Oudenaarde heeft een prachtig verleden en er zijn hier mensen die enorm van cultuur houden; ze gaven me de kans om te ontwikkelen", looft Tahon de stad. Nog opvallend, kijken mag maar aanraken óók. "Ik hoop dat de mensen tussen mijn keramieken sculpturen komen lopen en ze aanraken. Daar zijn ze voor."

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" over de tentoonstelling "Universus", de tekst loopt daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Abdijpracht in Leuven

De Leuvense Abdij van Park was voor veel Leuvenaars een toevluchtsoord in coronatijden. Met de tentoonstelling "Als de bliksem" is nu ook een bezoek binnen mogelijk. Voor de abdij betekent het einde van de restauratiewerken twee keer feest: de kloosterorde van de norbertijnen mocht begin deze maand nog 900 kaarsjes uitblazen. 

De abdij bezit onder andere sierlijke plafonds, een monumentale bibliotheek en indrukwekkende 17e-eeuwse glas-in-loodramen. "De Abdij van Park is de best bewaarde van de Zuidelijke Nederlanden", vertelde prior Jozef Van Osta trots aan VRT NWS.

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" over de opening van de Abdij van Park, de tekst gaat daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Het Afghaanse meisje in Antwerpen

De foto van het Afghaanse meisje met de doordringende groene ogen is een van de beroemdste foto's ooit. De foto van Steve McCurry begon die zegetocht toen hij op de cover van het magazine van National Geographic verscheen in 1985. 17 jaar later zocht en vond McCurry het meisje van de foto opnieuw, de beide foto's zijn nu te zien in Antwerpen.

Steve McCurry met zijn beroemde foto's van de Afghaanse Sharbat Gula. De foto links is uit 1984, de rechtse foto is van 2002. De tekst loopt daaronder verder: 

usage worldwide

De expositie "The world of Steve McCurry" toerde al de wereld rond, de Antwerpse Waagnatie is de volgende halte, nog tot 31 augustus. De expo maakt deel uit van het Antwerp Photo Festival. Naast het Afghaanse meisje zijn er nog 199 andere foto's, waaronder enkele primeurs, te bekijken. 

Stijlvol telewerken in Gent

"Blijf in uw kot", we kunnen het amper nog horen. Maar wat is de geschiedenis van dat kot en het bureau? De expo "Home Stories" in het Design Museum van Gent gidst je door 200 jaar wonen en interieurarchitectuur, aan de hand van 20 baanbrekende voorbeelden. 

Ontdek hoe je een interieur niet alleen gezellig kunt inrichten, maar ook (onbewust) politiek kunt kleuren. Inspiratie opdoen kan in de kamers met revolutionaire inrichting uit de jaren 60, 70 en 80. 

Bekijk hier een filmpje van de tentoonstelling "Home stories", de tekst gaat daaronder verder:

Glazenwassers eren in Elsene

Wie aan iconen denkt, denkt niet meteen aan de glazenwasser. "Icons", de nieuwe expo in Villa Empain in Elsene toont op een verrassende manier hoe kunst vervlochten is met iconen en muzes.

Villa Empain toont opnieuw werk van klinkende namen als Andy Warhol en Wim Delvoye. De ene kunstenaar verbeeldt liever tijdloze iconen, zoals de Heilige Maagd of Elvis, de andere vindt inspiratie bij een glazenwasser op de hoek van de straat. 

Bekijk hier het werk van Duane Hanson dat te zien is op de expo "Icons", de tekst loopt daaronder verder:

 Window Washer, 1984 van Duane Hanson
Lola Pertsowsky

Bijoekes uit Londen

Vastgoedontwikkelaars en verzamelaars Rosalinde en Arthur Gilbert hadden een dure smaak. Ze versierden hun huis met zilverwerk, goud en edelstenen. Zo verzamelde Gilbert ook kunstwerken van micromozaïek en zogenaamde "snuifdozen", die bezaaid waren met diamanten. Hun fabelachtige collectie belandde later in het Victoria en Albert Museum in Londen.

De expo "Masterpieces in miniature" van DIVA in Antwerpen pakt uit met een deel van die schatten uit het huis van de Gilberts. Het topstuk van de expo is een patrijsbeker die nooit eerder het V&A in Londen mocht verlaten. 

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" over de tentoonstelling, de tekst loopt daaronder verder:

Videospeler inladen...

Strips in nood in Brussel

Het Stripmuseum in centrum Brussel kwam onlangs nog negatief in het nieuws, toen ze door de coronacrisis een derde van hun personeel moesten laten gaan. Het museum mist een groot deel van hun inkomsten omdat buitenlandse toeristen Brussel voorlopig links laten liggen.

Toch blijft het museum de geschiedenis en het erfgoed van de strip vieren en is het ook voor Belgen een bezoek waard. Bijvoorbeeld om de gloednieuwe expo "United comics of Belgium" te bekijken, die expo toont een staalkaart van de Belgische stripscène anno 2020.

Het Stripmuseum verzamelde hiervoor het werk van 27 heel diverse striptekenaars, om zo tot een veelzijdig, chaotisch en vernieuwend geheel te komen. Naast de originele tekeningen van de Smurfen, Guust Flater en co, natuurlijk.

Dit werk van Johan De Moor is nog tot 12 september 2021 te zien in de expo "United comics of Belgium":

© Daniel Fouss/Stripmuseum

Meest gelezen