Wat kan de VRT voor het onderwijs betekenen?

1 oktober 2019 — Educatie is een van de opdrachten van de publieke omroep. De VRT en het onderwijs zijn vaste partners in educatie.

Strafste school 2019

De VRT heeft een breed-educatieve rol en wil Vlamingen over alle generaties heen begeleiden in hun persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling, zonder te beleren. De publieke omroep engageert zich daarom om meer samen te werken met het onderwijs, onder andere door actuele content als lesmateriaal aan te bieden.

Oog voor onderwijs

De VRT werkt in verschillende projecten samen met het onderwijs. Ze biedt op diverse manieren lesmateriaal aan leerkrachten en leergierigen aan.

  • KLAAR wil niet alleen inzicht en context bij de actualiteit bieden, maar jongeren ook kritisch, doelgericht en bewust leren omgaan met media. Louise Hoedt (26) is de host van KLAAR. Ze werkt op de JONG-redactie van VRT NWS, waar er elke dag nieuws en duiding voor jongeren worden gemaakt. Je vindt de afleveringen van KLAAR terug op Het Archief voor Onderwijs van VIAA en via Smartschool.
Sofie Silbermann
  • Het project de Universiteit van Vlaanderen is ontstaan uit een samenwerking tussen de VRT en de vijf Vlaamse universiteiten. Kennis die normaal binnen de muren van de universiteitsaula’s blijft, wordt dankzij video’s en podcasts gratis toegankelijk voor iedereen. Begeesterende professoren, gepassioneerde onderzoekers en docenten die hun kennis met het hele land willen delen geven er in colleges van 15 seconden het antwoord op één prikkelende vraag.
  • Met de educatieve tool EDUbox laat VRT NWS scholieren kennismaken met verschillende maatschappelijke thema's, zoals democratie en nepnieuws. Leerlingen of studenten werken in kleine groepjes met een box gevuld met fices. Die fiches bevatten een klein stukje theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. Elke box bevat ook een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal.
  • Het rijke VRT-archief werpt een unieke blik op het Vlaamse leven van de voorbije 80 jaar. Samen met het VIAA digitaliseert en archiveert de publieke omroep ook nieuwe audiovisuele schatten. Met Het Archief voor Onderwijs maakt de VRT het gedigitaliseerde materiaal toegankelijk voor leerkrachten. In dat archief vinden leerkrachten ook collecties op basis van het VRT-beeldmateriaal als aanvullend lesmateriaal.
  • Altijd al willen weten hoe het er bij de VRT aan toe gaat? Schoolgroepen zijn steeds welkom voor een rondleiding met gids. Ontdek onder andere hoe televisieprogramma's en radioshows gemaakt worden. De gids geeft duiding bij het decor, de camera's, het licht, de klank en de verschillende functies binnen de productieploegen. 
  • VRT NWS gaat in interactie met haar publiek en komt naar buiten onder de noemer VRT NWS ConnectDat is een reeks van lezingen, debatten, praatsessies, interactieve demo's,... Studenten kunnen luisteren naar experten, mee debatteren over actuele onderwerpen en diverse activiteiten van VRT NWS beleven.
  • VRT NWS wil leerkrachten inspireren, informeren en helpen de leefwereld van de leerlingen beter te begrijpen met een wekelijkse VRT NWS-nieuwsbrief. Die bevat een wekelijkse selectie actualiteit en duiding.
  • Kinderen krijgen nieuws op maat in het jeugdjournaal Karrewiet en via de gelijknamige YouTube-reeks.

Aandacht voor mediawijsheid

De VRT draagt ook bij tot de mediawijsheid van Vlaamse mediagebruikers. Op televisie, radio en online besteedt ze aandacht aan de evoluties in de media en het mediagebruik. Ze bespreekt ook de impact ervan voor de mediagebruikers.

Mediawijsheid komt regelmatig aan bod in programma’s, zoals in De inspecteur (Radio 2), Terzake (Canvas) en Generation M (MNM). In samenwerking met Mediawijs bracht Ketnet @elindo tot stand, een programma rond mediawijsheid.

De VRT is ook partner van Nieuws in de Klas, het media-educatief project van de Vlaamse overheid. Via dat project vinden KLAAR en Karrewiet de weg naar de leerlingen. Ten slotte is de VRT partner van NedBox, een  website om Nederlands te oefenen. Op die website komen mensen al lerend in aanraking met VRT-content.

Dit kan u misschien ook interesseren?

Dossier: Onderwijs
woensdag 16 oktober 2019
16 oktober 2019

Meer over Onderwijs

Nieuwe VRT-leerstoel aan VUB en UGent

PhD Cup wint Wablieft-prijs 2019

Marathonradio 2019 in cijfers

VRT NWS lanceert EDUbox rond artificiële intelligentie

Dit was YOUCA Action Day 2019 op de VRT

Wat kan de VRT voor het onderwijs betekenen?

VRT NWS brengt dit schooljaar een EDUbox rond AI naar de klas 

Jonas Roelens wint Vlaamse PhD Cup 2019