In de klas en thuis: wat betekent de VRT voor het onderwijs?

14 september 2021 — De VRT bundelt de krachten met en voor het onderwijs. Verschillende programma’s en projecten van VRT zijn gratis beschikbaar en kunnen dienen als lesmateriaal in de klas of thuis.

EDUbox in de klas

De VRT heeft een breed-educatieve rol en wil Vlamingen over alle generaties heen begeleiden in hun persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling, zonder hen te beleren. De VRT brengt programma’s, neemt initiatieven en zet projecten op die de Vlaming informeren en inspireren, om kritische burgers te vormen en iedereen zichzelf te laten ontplooien. Relevante thema’s die leven in onze maatschappij - denk maar aan mediawijsheid, cultuur, innovatie, technologie en burgerschap - komen in verschillende programma’s aan bod. Educatie is dus onlosmakelijk verbonden met de publieke omroep.

Om ook de Vlaamse jongeren te bereiken, zet de publieke omroep onder meer in op het onderwijs. De VRT bedient leerkrachten en leerlingen op verschillende manieren. Zo worden VRT-programma’s als lesmateriaal aangeboden door meemoo, het Vlaams instituut voor het archief, via het Archief voor Onderwijs. Leerkrachten en leerlingen hebben gratis toegang tot dit platform.

De VRT brengt ook specifieke programma’s op maat van het onderwijs: 

KLAAR: de actualiteit in één pakket

Om leerlingen nog meer te betrekken bij de actualiteit en om het nieuws tot in hun leefwereld te brengen, biedt KLAAR nu wekelijks een selectie helder materiaal van VRT NWS aan rond één of meerdere topics die de actualiteit beheersen. 

Een KLAAR-pakket bevat bijvoorbeeld een duidende video, een interview met een expert of een infofiche van nws.nws.nws. Het pakket kan ook een podcastfragment of een aflevering uit het archief bevatten. KLAAR verzamelt dus alles wat bruikbaar is om in de klas te werken rond nieuws en de discussie op gang te brengen. 

Het KLAAR-label houdt in dat het materiaal relevant en actueel is, op maat van leerlingen van het secundair onderwijs is gemaakt én bij de eindtermen van het secundair aansluit. 

Vanaf 6 oktober vind je KLAAR elke schoolweek op vrtnws.be, via Smartschool en op Het Archief voor Onderwijs. Op Het Archief voor Onderwijs vind je ook de bijhorende Uitgeklaard-collecties die alles samenbrengen in een kant-en-klare les.

KLAAR

#STEMhelden

Onze maatschappij heeft nood aan mensen met een wetenschappelijke of technologische achtergrond. Jongens én meisjes. VRT inspireert jongeren om te kiezen voor een STEM-opleiding met de reeks #STEMhelden. In deze video’s zetten het STEMplatform, de VRT en Technopolis STEM-profielen en -beroepen positief in de kijker. Ze promoten ook vrouwelijke rolmodellen. De video's zijn gemaakt op maat van kinderen van de derde graad van het lager onderwijs, om hen te helpen kiezen voor een STEM-toekomst. Alle video's zijn beschikbaar op technopolis.be of VRT.be.

Bekijk zeker ook de KLAAR-video van VRT NWS waarin Jacotte Brokken pleit voor meer vrouwelijke ingenieurs en wetenschappers.

EDUbox: educatief concept over maatschappelijke thema's

Met de educatieve tool EDUbox van VRT NWS dompelen leerlingen zich onder in verschillende maatschappelijke thema's zoals artificiële intelligentie (AI), financiële educatie, sociale media en duurzaamheid. Elke EDUbox is een kant-en-klaar-lespakket met theorie, interactieve tools én een uitgebreid audiovisueel luik. De EDUbox bestaat in verschillende vormen en zet in op zowel groepswerk in de klas als een individueel leerpad. 

EDUbox is een project van VRT NWS in samenwerking met Mediawijs, imec en veel andere partners. Ontdek de verschillende EDUboxen op VRT.be/edubox

De vlog van Fée (Ketnet)

De vlog van Fée is een historische fictiereeks over de Tweede Wereldoorlog, geïnspireerd op een waargebeurd verhaal van bij ons. De reeks is te bekijken op Ketnet.be en in de Ketnet-app. Met deze fictiereeks zet Ketnet in op herinneringseducatie en wil het de geschiedenis tastbaar maken voor kinderen. Want hoe kunnen kinderen zich iets voorstellen bij zaken die gebeurd zijn lang voor hun geboorte? De vlog van Fée zorgt er niet alleen voor dat kinderen feiten en kennis opdoen over WO II, maar wekt ook empathiebetrokkenheid en reflectie op bij de kijkers. Dat is waar herinneringseducatie om draait. 

Ook leerkrachten kunnen met de reeks aan de slag. Kazerne Dossin zorgt voor brede ondersteuning van De vlog van Fée met uitgebreide leermodules voor de derde graad lager onderwijs die passen binnen de eindtermen: Ketnetvoorouders.be.

Universiteit van Vlaanderen

Het project Universiteit van Vlaanderen is ontstaan uit een samenwerking tussen de VRT en de vijf Vlaamse universiteiten. Vanaf nu kan je zelf een college volgen vanop de eerste rij want de kennis die normaal binnen de muren van de universiteitsaula’s blijft, is nu in video en podcast gratis toegankelijk voor iedereen. 

Was Jan Van Eyck een genie? Kunnen make-up en tandpasta je cellen beschadigen? Moeten we bedreigde diersoorten nog wel redden? Begeesterende professoren, gepassioneerde onderzoekers en docenten geven in korte colleges een helder antwoord op één prikkelende vraag.

Kinderen van de Migratie (Canvas)

Na eerdere reeksen van ‘Kinderen van’ brengt Canvas weer een gevoelig thema onder de aandacht, met name migratie. Deze zesdelige documentairereeks vertelt het verhaal van de arbeidsmigratie naar ons land sinds de Tweede Wereldoorlog. De geschiedenis, de persoonlijke verhalen en soms confronterende getuigenissen zijn ook boeiend voor jongeren. Dit materiaal kan nuttig zijn om bijvoorbeeld de discussie in de klas op gang te brengen. De educatieve uitgeverij Van In ontwikkelde bovendien een werkbundel bij het audiovisueel materiaal, waarmee leerkrachten aan de slag kunnen in hun klas.

Andere VRT NWS-initiatieven

VRT NWS maakt materiaal dat geschikt is om te gebruiken in de klas. Van de nieuwsbrief onderwijs over het jeugdjournaal Karrewiet tot het Instagram-kanaal nws.nws.nws. Alle informatie vind je op VRT NWS & Onderwijs

Karrewiet-nieuwsankers Jelle Mels, Amber Janssens en Mariam El Mandoudi

Schatten van het VRT-archief

Het rijke VRT-archief werpt een unieke blik op het Vlaamse leven van de voorbije 80 jaar. Samen met meemoo, het Vlaams instituut voor het archief, digitaliseert en archiveert de publieke omroep ook nieuwe audiovisuele schatten.

Samen met Het Archief voor Onderwijs van meemoo maakt de VRT het gedigitaliseerde materiaal toegankelijk voor het onderwijs. Op dit platform vinden leerkrachten ook aanvullend lesmateriaal, in de vorm van collecties op basis van het VRT-beeldmateriaal. Het Canvas-programma Team Scheire wordt bijvoorbeeld verwerkt in lessen van STEM-richtingen in het secundair onderwijs. Meer info over de samenwerking tussen de VRT en Het Archief voor Onderwijs lees je in dit artikel

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Aandacht voor mediawijsheid

De VRT draagt ook bij tot de mediawijsheid van Vlaamse mediagebruikers. Op televisie, radio en online besteedt ze aandacht aan de evoluties in de media en het mediagebruik. Ze bespreekt ook de impact ervan voor de mediagebruikers.

Mediawijsheid komt regelmatig aan bod in programma’s, zoals in De inspecteur (Radio 2), Terzake (Canvas) en Generation M (MNM). In samenwerking met Mediawijs bracht Ketnet @elindo tot stand, een programma rond mediawijsheid.

De VRT is ook partner van Nieuws in de Klas, het media-educatief project van de Vlaamse overheid. Via dat project vinden KLAAR en Karrewiet hun weg naar de klas. Ten slotte is de VRT partner van NedBox, een website om Nederlands te oefenen. Anderstaligen leren de taal op een leuke manier, via tv-fragmenten en krantenartikels. Op die website komen mensen al lerend in aanraking met programma's van de VRT.

Rondleidingen

De VRT zet haar deuren open voor kinderen. In normale omstandigheden zijn schoolgroepen steeds welkom voor een rondleiding met gids. Leerlingen ontdekken op de VRT bijvoorbeeld hoe televisieprogramma's en radioshows worden gemaakt. Daarnaast geeft de gids duiding bij het decor, de camera's, het licht, de klank en de verschillende functies binnen de productieploegen. 

© Geert Van Hoeymissen

Dit kan u misschien ook interesseren?

Dossier: Onderwijs
maandag 18 januari 2021
18 januari 2021

Meer over Onderwijs

Extra week kerstvakantie? Steek iets op dankzij VRT

Noëmi Plateau Vlaamse winnaar van Belgodyssee-wedstrijd 2021

Boek ‘Media in een samenleving in transitie’ bundelt actueel media-onderzoek

GO! SBSO Zonnebos Campus Brasschaat is de Strafste School 2021

Slim op het internet met Ketnet

Wat houdt ons tegen? Met Jill Peeters

Nieuwe EDUbox brengt thema duurzaamheid tot in de klas

In de klas en thuis: wat betekent de VRT voor het onderwijs?