Wat betekent VRT voor het onderwijs?

4 november 2020 — De VRT en het onderwijs zijn vaste partners in educatie, ook in tijden van corona en afstandsonderwijs. Leerkrachten kunnen VRT-programma's gebruiken als lesmateriaal, terwijl leerlingen duiding krijgen bij de actualiteit. En dat op maat van kinderen en jongeren.

Strafste school 2019

De VRT heeft een breed-educatieve rol en wil Vlamingen over alle generaties heen begeleiden in hun persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling, zonder te beleren. De publieke omroep engageert zich daarom om meer samen te werken met het onderwijs, onder andere door programma's als lesmateriaal aan te bieden.

1. Voor en met het onderwijs

#STEMhelden

Wetenschap is saai! Technologie is voor jongens! Anno 2020 zijn de clichés over STEM de wereld nog lang niet uit, bewijzen de cijfers uit de meest recente wetenschapsbarometer. Maar toch is er grote nood aan mensen met een technische of wetenschappelijke achtergrond. Jongens én meisjes.

In een reeks #STEMhelden-video's zetten het STEMplatform, de VRT en Technopolis STEM-profielen en -beroepen postitief in de kijker en promoten ze vrouwelijke rolmodellen. Helemaal op maat van kinderen van de derde graad van het lager onderwijs. Check de video's op technopolis.be of VRT.be!

Bekijk ook zeker de KLAAR-video over STEM, waarin Jacotte Brokken pleit voor meer vrouwelijke ingenieurs en wetenschappers.

Aangepast aanbod tijdens coronacrisis

Tijdens de eerste coronagolf hebben alle scholen hun deuren gesloten. Daarom pastte de VRT haar programma-aanbod aan, na overleg met Vlaams minister van Media Benjamin Dalle en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. Want het opschorten van de lessen tot eind maart hoefde geen verloren periode te zijn. Met educatieve programma's in de voor- en namiddag probeerde de VRT kinderen die thuis zaten iets bij te leren.

Meer informatie over het aangepast educatief aanbod tijdens de coronacrisis vind je via deze link

Zomerschool.Vlaanderen

Ook tijdens de zomervakantie werden leerlingen zo goed mogelijk voorbereid op het nieuwe schooljaar. Afgelopen maand konden alle leerlingen van het lager onderwijs korte, leuke lessen volgen via Zomerschool.Vlaanderen. Die lessen worden gegeven door vier enthousiaste leerkrachten, die worden bijgestaan door onderwijsexperts. Er duiken ook een aantal bekende gezichten op in de video's. Zomerschool.Vlaanderen biedt per graad een educatief aanbod aan over verschillende onderwerpen zoals taal, wiskunde en wetenschappen.

De lessen zijn ook tijdens het schooljaar permanent en gratis toegankelijk voor kinderen, ouders en scholen. Al het materiaal is ook beschikbaar op platformen voor leerkrachten zoals KlasCement en Het Archief voor Onderwijs van meemoo, om te gebruiken in de klas.

presentatoren zomerschool

KLAAR

KLAAR brengt duiding bij de actualiteit, op maat van het secundair onderwijs. De KLAAR-video's willen niet alleen inzicht en context bij nieuws bieden, maar jongeren ook kritisch, doelgericht en bewust leren omgaan met media. Louise Hoedt (26) is de host van KLAAR en werkt op de JONG-redactie van VRT NWS. Daar wordt er elke dag nieuws en duiding voor jongeren gemaakt. 

Je vindt de afleveringen van KLAAR terug op Het Archief voor Onderwijs van meemoo, via Smartschool en vrtnws.be. Nog meer weten over KLAAR? Bekijk dan zeker deze video.

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Universiteit van Vlaanderen

Het project Universiteit van Vlaanderen is ontstaan uit een samenwerking tussen de VRT en de vijf Vlaamse universiteiten. Kennis die normaal binnen de muren van de universiteitsaula’s blijft, wordt dankzij video’s en podcasts gratis toegankelijk voor iedereen.

Was Jan Van Eyck een genie? Kunnen make-up en tandpasta je cellen beschadigen? Moeten we bedreigde diersoorten nog wel redden? Begeesterende professoren, gepassioneerde onderzoekers en docenten die hun kennis met het hele land willen delen, geven in korte colleges het antwoord op één prikkelende vraag.

EDUbox

Met de educatieve tool EDUbox laat VRT NWS scholieren kennismaken met verschillende maatschappelijke thema's, zoals artificiële intelligentie (AI) en nepnieuws. Leerlingen of studenten werken in kleine groepjes met een box gevuld met fiches. Die fiches bevatten een klein stukje theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. Elke box bevat ook een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal.

EDUbox is een project van VRT NWS in samenwerking met Mediawijs en andere partners. 

De volgende EDUboxen zijn op dit moment gratis beschikbaar (als fysieke box of PDF):

Andere VRT NWS-initiatieven

VRT NWS maakt materiaal dat geschikt is om te gebruiken in de klas. Van de Nieuwsbrief Onderwijs over jeugdjournaal Karrewiet tot het Instagram-kanaal nws.nws.nws: al het lesmateriaal wordt gebundeld in het dossier 'VRT NWS & Onderwijs'.

Leerkrachten kunnen dat materiaal inzetten tijdens de les, om leerlingen te informeren of om een klasgesprek te starten. Leerlingen vinden er inspiratie voor spreukbeurten of duiding bij de actualiteit. En dat helemaal op maat van jongeren.

Karrewiet-nieuwsankers Jelle Mels, Amber Janssens en Mariam El Mandoudi

2. De schatten van het VRT-archief

Het rijke VRT-archief werpt een unieke blik op het Vlaamse leven van de voorbije 80 jaar. Samen met meemoo (vroeger VIAA) digitaliseert en archiveert de publieke omroep ook nieuwe audiovisuele schatten.

Samen met Het Archief voor Onderwijs van meemoo maakt de VRT het gedigitaliseerde materiaal toegankelijk voor het onderwijs. Op dat platform vinden leerkrachten ook collecties op basis van het VRT-beeldmateriaal als aanvullend lesmateriaal. Meer info over wat er allemaal in het VRT-archief te vinden is, vind je in dit artikel. Dit filmpje geeft je alvast een blik achter de schermen van het VRT-archief: 

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

3. Aandacht voor mediawijsheid

De VRT draagt ook bij tot de mediawijsheid van Vlaamse mediagebruikers. Op televisie, radio en online besteedt ze aandacht aan de evoluties in de media en het mediagebruik. Ze bespreekt ook de impact ervan voor de mediagebruikers.

Mediawijsheid komt regelmatig aan bod in programma’s, zoals in De inspecteur (Radio 2), Terzake (Canvas) en Generation M (MNM). In samenwerking met Mediawijs bracht Ketnet @elindo tot stand, een programma rond mediawijsheid.

De VRT is ook partner van Nieuws in de Klas, het media-educatief project van de Vlaamse overheid. Via dat project vinden KLAAR en Karrewiet hun weg naar de klas. Ten slotte is de VRT partner van NedBox, een  website om Nederlands te oefenen. Anderstaligen kunnen op een leuke manier de taal leren, via tv-fragmenten en krantenartikels. Op die website komen mensen al lerend in aanraking met programma's van de VRT.

4. Rondleidingen

Opgelet: omwille van de coronacrisis worden momenteel geen rondleidingen georganiseerd.

In normale omstandigheden zijn schoolgroepen steeds welkom voor een rondleiding met gids. Leerlingen ontdekken op de VRT bijvoorbeeld hoe televisieprogramma's en radioshows worden gemaakt. De gids geeft ook duiding bij het decor, de camera's, het licht, de klank en de verschillende functies binnen de productieploegen. 

© Geert Van Hoeymissen

Dit kan u misschien ook interesseren?

Dossier: Onderwijs
woensdag 04 november 2020
04 november 2020

Meer over Onderwijs

Aida Macpherson wint Belgodyssee 2020

Wat hebben Billie Eilish en Jason Derulo met Vivaldi en Bach?

EDUbox Mobiliteit helpt jongeren kiezen voor duurzame ontknoping

5.000.000 beluisterde podcasts van Universiteit van Vlaanderen

‘Schrijfassistent Nederlands voor anderstaligen’ helpt (bijna) foutloos schrijven

#STEMhelden: jongens én meisjes kunnen de wereld verbeteren

Wat betekent VRT voor het onderwijs?

Educatieve stemtest gelanceerd