donderdag 14 maart 2019
14 maart 2019

Vijf jaar OpenVRT

Op 8 december viert OpenVRT haar 5-jarig bestaan met een evenement in de Vooruit in Gent.

OpenVRT blaast dit najaar 5 kaarsjes uit en dat gaan ze vieren. Op zaterdag 8 december 2018 zetten ze van 11.00 tot 18.00 uur de deuren van Vooruit in Gent open. Het wordt  een dag  vol workshops, inspirerende sprekers en speeddates met mensen achter de merken van de VRT.

Wat valt er te beleven? Een greep uit het aanbod.

Sprekers

 • Andreas Refsgaard is een interaction designer, kunstenaar en leraar uit Denemarken. Andreas komt vertellen hoe machine learning een intrinsiek deel uitmaakt van zijn leven als ontwerper, kunstenaar en leraar.
 • Chrostin is 22, illustratrice en houdt van straffe koffie, dutjes en slechte combinaties. Zij ontwierp trouwens ook de huisstijl van dit event.
 • Lesley Demuynck  komt het Creative Lab voorstellen, een groep digitale experts en creatieve geesten die de VRT en al haar merken bijstaat om digitaal sterker te staan. 
 • Heren Loebas is de creatieve studio van Stijn D’Hondt en Peter Van de Sijpe, ontstaan uit hun gedeelde passie voor (grafisch) design, reclame en storytelling. Ze geloven in de kracht van vakmanschap, creativiteit en cocreatie.
 • Yassine Atari is fotojournalist en reporter die zich de voorbije drie jaar op humanitaire crisissen en rampen heeft gefocust.
 • Anton Olbrechts is een creative video producer die graag filmpjes maakt. In zijn vrije tijd is hij vrijwilliger voor Mediaraven. Kom te weten waarom hij hier nog geen seconde spijt van heeft gehad.
 • Floor Denil is illustratrice, muzikante en ondernemer. Misschien heb je haar illustraties al in je feed op Instagram zien passeren. Ontdek samen met ons wat ze in haar mars heeft.
 • Wouter Sel is mede-oprichter en Creative Director van Volstok. Tijdens zijn "talk" toont hij de valkuilen en de groei van een korte animatieproductie, gaat hij dieper in op het -meestal onzichtbare- productieproces en hoe je creatief kan blijven groeien als maker. 

Workshops

 • In de workshop ‘Het is goed maar niet wauw-de kunst van een idee verkopen’ reiken Bert Sap en Nickias Pauwels (van VRT Creative Lab) hands-on tools aan die een creatief concept sterker én verkoopklaar maken. 
 • Ben je freelancer geworden? Of sta je op het punt om in het diepe te springen? Geen idee wat jouw werk waard is? Kom naar de workshops Prijsbepaling door Simon Gryspeert van Flanders DC.
 • Weet je niks van videogames, maar ben je benieuwd waarom zoveel mensen er wild van zijn? De enige workshop waar je een uur lang mag gamen! De host voor deze sessie is Frederik El Massri

Wat is OpenVRT?

Videospeler inladen...

OpenVRT is een community voor jong (18 tot 34 jaar), digitaal, creatief talent uit Vlaanderen ondersteund door de VRT. Ze organiseren evenementen met inspirerende sprekers, workshops die Studio Dondert heten en laten jonge mensen cocreëren met de merken van de VRT. 

Database

OpenVRT zet creatief talent in de kijker met een database. Daar kunnen jonge creatievelingen een eigen profiel aanmaken, hun vaardigheden toevoegen en hun werk aan de wereld tonen.

Op zoek naar talent? Dan kun je grasduinen in de database door te zoeken op basis van de skills die je nodig hebt.

Studio Dondert

Studio Dondert is een brainstormconcept waarin we in één avond tijd tot concrete ideeën voor online video formats proberen te komen. Dit doen we met een kleine groep OpenVRT’ers en collega’s van het Creative Lab, het 'inhouse digital agency' van de VRT. De avond start altijd met een concrete vraag vanuit een VRT-merk (Studio Brussel, MNM, Eén…) en inspiratie over wat we online gezien hebben. Met een stuk pizza achter de kiezen is het tijd om aan de slag te gaan. 

Cocreatie

Af en toe hebben de VRT merken ook een duidelijke opdracht voor een samenwerking met iemand van de OpenVRT community: drie minuten zendtijd op Iedereen Beroemd, een videoclip voor Thuis of een animatie voor Studio Brussel… Als een idee geselecteerd wordt, dan is er een coach en een budget om het idee uit te werken. Op de website en in de nieuwsbrief lanceert OpenVRT regelmatig nieuwe oproepen.

Anton over het tweede seizoen van het YouTube-kanaal van Iedereen Klassiek.

Videospeler inladen...

Dit najaar slaan OpenVRT en Eén de handen in elkaar in de zoektocht naar jonge mediamakers. OpenVRT en Eén willen kansen geven aan de digitale mediamakers van morgen. Ken je de beeldtaal van videoplatformen als YouTube vanbinnen en vanbuiten, weet je wat jongeren boeit en zit je vol inspiratie? Schrijf je dan vlug in. Het is een mogelijkheid om je plannen en ambities te pitchen bij VRT en ze ook echt waar te maken.

Dit kan u misschien ook interesseren?

Meer over Innovatie

Het ABC van VRT met de V van ... Virtuele producties: van interactieve fictiegame tot sportverslaggeving door avatars 

Het ABC van VRT met de S van ... Start-ups: VRT Sandbox helpt jonge makers en start-ups bij hun eerste stappen in mediasector 

VRT-componist Bart Ketelaere: "Op 5 minuten laat ik een AI-stem zingen over eenhoorns en loempia's"

Van digibeet tot digifan: digitale inclusie voor jong én oud

Digitale Duik: onderzoek ontcijfert belang van digitale inclusie

Feit of fictie: AI als tool om te factchecken

Shot by AI: AI is voor creatieve mediamakers een grote kans

Het ABC van VRT Sandbox