maandag 09 mei 2022
09 mei 2022

Wat doet VRT rond zingeving, levensbeschouwing en ethische vragen?

19 april 2019 — Hoe sta je in het leven? Wat is geluk? Hoe geef je zin aan je leven? En hoe ga je om met de andere mensen? Wat betekent het einde van het leven? Het zijn vragen die we ons allemaal wel eens stellen, en die VRT aan bod laat komen.

Beeld uit reeks God woont in Berchem © VRT - Dimitri Van Zeebroeck

Op vragen rond levensbeschouwing, mens en maatschappij, zingeving, filosofie en religie zijn vele antwoorden mogelijk. VRT vindt het belangrijk om er zoveel mogelijk aan bod te laten komen. Zo wil de publieke omroep bijdragen tot een samenleving waar andere levensvisies met openheid en respect worden benaderd.

Een overzicht van ons aanbod:

Canvas

Canvas zorgt ervoor dat mensen met uiteenlopende meningen aan bod komen in programma’s met praatgasten zoals het debatprogramma Nachtwacht, Alleen Elvis blijft bestaan en De afspraak.

Wereldbeeld

Het online platform Wereldbeeld is volledig gewijd aan filosofie, zingeving en levensbeschouwing. Naast een voorstelling van de erkende levensbeschouwingen, brengt het onder meer ook filosofische reflecties en gesprekken over grote levensbeschouwelijke en maatschappelijke vragen, en een bundeling van alle programma’s op VRT-radio en -televisie rond zingeving.

Eén

Eén raakt heel wat levensbeschouwelijke thema’s aan in zijn aanbod, met programma’s als Last Days (over begrafenisrituelen in diverse culturen), Komen te gaan (over begrafenisondernemers), Taboe, Durf te vragen (met afleveringen over priesters, moslima’s, zusters en joden) en Afscheid (over mensen die afscheid nemen van het leven). Ook in praatprogramma’s en het magazine Iedereen beroemd komen geregeld levensbeschouwelijke onderwerpen ter sprake. 

De universiteit van Vlaanderen

De universiteit van Vlaanderen is een samenwerkingsproject van Vlaamse universiteiten, Knack en VRT.  Professoren en andere docenten geven colleges over allerhande onderwerpen. Daarbij komen geregeld ook grote levensvragen aan bod. Die worden behandeld vanuit – soms wat  provocerende – vragen. Enkele voorbeelden: 

  • Waarom mag je de holocaust wel ontkennen? 
  • Moet ik betalen voor jouw God?
  • Moeten trio’s kunnen trouwen?
  • Waarom mogen zwangere vrouwen liegen?
  • Is de bijbel vrouwonvriendelijk?
  • Van wie is het beloofde land?
  • Zijn belastingen onrechtvaardig?
  • Stammen de mensen af van de apen?

De colleges van de Universiteit van Vlaanderen zijn te bekijken op VRT MAX en op het YouTube-kanaal van de Universiteit van Vlaanderen. Ze zijn ook  beschikbaar als podcast.

Radio 1

Friedl Lesage in Touché © VRT JORIS BULCKENS

Op Radio 1 brengt het interviewprogramma Touché elke zondag een diepgaand gesprek met een gast over wat hem of haar raakt in het leven. Touché is ook beschikbaar als podcast. 

Klara

Maand van de filosofie

Klara legt tijdens de Maand van de Filosofie de nadruk op filosofen en hun vragen bij het leven en de tijd.  

Van A tot Z

Besnijdenis is een van de thema's die in bod komt in Van A tot Z

In de reeks Van A tot Z worden mensen geïnterviewd aan de hand van het alfabet. Elke letter van het alfabet is de start van een woord die tot een gedachte leidt.

Enkele woorden en thema’s die aan bod komen zijn Rouw, Schaamte, IJdelheid , Begeerte, Hebzucht, Wroeging, Allah, Integriteit, #MeToo, Twijfel, Wonder, Besnijdenis en Utopia.

Werden al geïnterviewd voor deze serie: Connie Palmen, Dirk De Wachter, Edel Max, Johan Braeckman, Luc Tuymans, Piet Hoebeke en Stefan Hertmans.

De reeks Van A-tot Z is te bekijken op VRT MAX.

Structureel overleg met de levensbeschouwelijke verenigingen

VRT heeft jaarlijks twee keer een  structureel overleg met alle erkende levensbeschouwelijke strekkingen. De omroep organiseert daarnaast informele brainstorms met werkgroepen van de levensbeschouwelijke verenigingen.

De redacties van het levensbeschouwelijk aanbod bij VRT overleggen ook met academici en experten die niet expliciet verbonden zijn aan een vereniging.

Erediensten

© VRT - Dimitri Van Zeebroeck

VRT beschouwt het als een service om erediensten uit te zenden: : mensen die niet aanwezig kunnen zijn, kunnen op die manier de viering toch volgen. En door in alle openheid bij elkaar binnen te kijken, kunnen mensen elkaars geloof ook beter begrijpen.

Jaarlijks zendt Radio 1 ongeveer 57 rooms-katholieke erediensten uit.

Bij Eén zijn het er 30.  Daarnaast zijn er elk jaar ongeveer zes protestantse, twee orthodoxe, twee islamitische en twee Joodse erediensten.

Vrijzinnig humanistische levensbeschouwing

VRT en deMens.nu (de koepelvereniging voor vrijzinnig humanisten) zijn overeengekomen dat een format wordt uitgewerkt waarin de vrijzinnig humanistische levensbeschouwing aan bod kan komen. Het gaat om vier uitzendingen per jaar van  “De inzichten van…”, een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten uit Vlaanderen die vanuit hun levenservaring praten over hun inzichten in het leven. 

Dossier: Zingeving

Meer over Zingeving

3, 2, 1, actie! De Warmste Week roept iedereen op om massaal in actie te komen voor 276 projecten tegen eenzaamheid ​

Mirakel n° 71 - Regisseur en MS-patiënt Nathalie Basteyns op zoek naar een mirakel

Mijn god - Phara de Aguirre op zoek naar religie en levensbeschouwing

Dagen zonder broer: Jeroen Meus maakt een driedelige docureeks over rouw en het leven

VRT staat stil bij verlies en rouw

Waarom zendt VRT erediensten uit ?

Wat doet VRT rond zingeving, levensbeschouwing en ethische vragen?

Een zalige paasvakantie bij de VRT