maandag 22 april 2024
22 april 2024

Van digibeet tot digifan: digitale inclusie voor jong én oud

Want leeftijd is slechts een byte  

Maandag 22 april 2024 - Om Vlamingen wegwijs te maken in de digitale wereld brengt VRT verschillende initiatieven en programma's die de kansen en uitdagingen van nieuwe technologieën onder de loep nemen. Ketnet lanceert vanaf vandaag een nieuwe online reeks die kinderen helpt feit van fictie te onderscheiden en Radio2 bundelt de krachten om luisteraars te ondersteunen en informeren met digitale weetjes – zowel op de Digitale Duik als ernaast. Het volledige overzicht, voor jong en oud, ontdek je hier. 

Slim op het internet met Ketnet

In een nieuwe reeks van Slim op het internet: is dat wel echt zo?ziet Ketnet-wrapper Thomas een video- of nieuwsbericht op zijn gsm dat hij zonder aarzelen gelooft. Karrewiet-anker Jelle Mels geeft als factchecker van dienst duiding bij waar je wel of niet op moet letten bij bepaalde video's. De nieuwe afleveringen van Slim op het internet gaan dieper in op beeldmanipulatie, deepfakes, de impact van influencers, en feiten en meningen.

Mediawijs en Arteveldehogeschool ontwikkelden bij de video’s begeleidend lesmateriaal waarmee scholieren uit de de tweede en de derde graad van de lagere school aan de slag kunnen. Dit materiaal is vanaf eind mei beschikbaar op www.deschaalvanm.be/ishetechtzo. 

De nieuwe reeks van Slim op het internet  is te bekijken vanaf 22 april op Ketnet.be, de Ketnet-app en VRT MAX. 

Een blik op AI met Radio2 Wijs

Artificiële Intelligentie of AI is intussen niet meer weg te denken in het dagelijkse leven. Tegelijkertijd zorgt de technologie ook voor veel vragen. Is onbekend ook onbemind in dit geval? Moeten we bang zijn voor AI of biedt het heel wat kansen voor de toekomst? In samenwerking met AmAI zoekt Karolien Debecker tijdens Radio2 Wijs uit wat AI is en hoe het werkt. Je hoort het op donderdag 25 april, 2 mei en 9 mei op Radio2.

Digiwatte en andere vragen? Los het op met VRT MAX

Digiwatte beantwoordt al je digitale vragen in een reeks toegankelijke animatievideo’s. Online films en series bekijken op je Smart TV?  Een app downloaden of updaten op je smartphone? Of telecomabonnement vinden dat bij je past? De snelste antwoorden krijg je met Digiwatte op VRT 1 en VRT MAX

Toch nog kleine of grote digitale probleem? Linde Merckpoel lost het elke dinsdag voor je op. Gewapend met haar vlogcamera doet ze beroep op haar creativiteit, DIY-skills en sterke community van kijkers, luisteraars en volgers op sociale media om verschillende problemen op te lossen. Nieuwe taboedoorbrekende thema’s en oplossingen vind je wekelijks op VRT MAX.

7 minuten interessante Schermtijd

Maureen Vanherberghen, Margaux van de regio en Margaux Amant helpen je graag verder op de digitale snelweg. In Schermtijd gaan ze langs bij enkele gezinnen in Kampenhout, de allereerste digitale gemeente van Vlaanderen. Haal alles uit je schermtijd elke dinsdag en donderdag om 17.55 uur op VRT 1 en VRT MAX.

Factcheckers van internetsnelheid tot phishing

In een wereld die steeds meer gedigitaliseerd geraakt, blijven Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken feiten checken. In het vijfde seizoen van Factcheckers gebruiken ze hun beproefde technieken voor checks die allemaal iets te maken hebben met de wereld van mobiele communicatie en internet, van sociale media en apps, van hardware en software. Elke woensdag krijg je de feiten om 20.55 uur op VRT 1 en VRT MAX.

Een Digitale Duik in het aanbod

Nog tot 1 juni strijkt de Digitale Duik neer in Hasselt, Oostende, Brussel, Leuven, Brugge en Antwerpen. Met het initiatief willen VRT en Telenet ervoor zorgen dat dat iederéén mee is.  Van AI tot phishing, en van digitaal welzijn tot sociale media. In verschillende groepsessies en workshops staan experts klaar om al je digitale vragen te beantwoorden. De volledige planning vind je op http://www.digitaleduik.be/

Ook on-air en online staat het aanbod in de kijker. De plannen van Radio2, Radio 1, MNM en VRT 1 lees je hier.

Blijf op de hoogte van het aanbod rond digitale inclusie op VRT MAX, met de steun van de Vlaamse overheid.

Dossier: Digitalisering

Meer over Digitalisering

Van digibeet tot digifan: digitale inclusie voor jong én oud

Innovatie zonder grenzen: VRT verenigt 50 mediaorganisaties in internationaal netwerk

VRT strijdt voor digitale inclusie

Drie keer goud voor VRT MAX en Var op de AMMA Awards

Radio2 zet digihelpers in de kijker tijdens de krokusvakantie

Laat je kinderen veilig surfen op VRT MAX

Meer StuBru De Tijdloze op DAB+

2021... het jaar exclusief online