Kinderen en geschiedenis: het is niet altijd een vanzelfsprekende combinatie. Maar met Waanzinnig maar waar!? slaagt Ketnet erin om het verleden tot leven te brengen in een sprankelende en toegankelijke podcastreeks voor kinderen. Geen saaie jaartallen of droge feiten, maar knotsgekke verhalen die écht gebeurd zijn – gebracht met vaart, humor en verbeelding. Presentatrice Sofie Lemaire neemt jonge luisteraars mee op een auditieve tijdreis langs bijzondere historische figuren en bizarre gebeurtenissen. Van ‘de kaksituatie van potige Peter’ tot andere geschiedenismomenten waarvan je denkt: “Dat kan toch niet echt gebeurd zijn?”
Audio als volwaardig aanbod voor kinderen
Voor Ketnet is Waanzinnig maar waar!? niet zomaar een leuk extraatje. De podcast past binnen een bredere strategie waarbij het aanbod zich niet beperkt tot video. “We willen kinderen op VRT MAX aanspreken via alle mogelijke mediavormen”, vertelt digitaal aanbodverantwoordelijke Sam Ickx. “Video, games, beleving, interactie en ook audio maken deel uit van die totaalervaring. En we merken dat podcasts ook meer en meer hun plek veroveren in het dagelijks mediagebruik van kinderen.”
De keuze voor audio is bewust en strategisch. “Je hoeft niet altijd te starten vanuit beeld,” legt Ickx uit. “Soms biedt audio zelfs meer kansen, zeker als het gaat om verhalen die veel ruimte laten voor de eigen verbeelding. Je hoort een geluid, een stem, een sfeer — en in je hoofd ontstaat vanzelf een wereld. Dat maakt het medium ook uitermate geschikt voor verhalen die zich in het verleden afspelen.”

Digitaal aanbodverantwoordelijke, Sam Ickx
Kwalitatief, maar speels
“Ik ben zelf altijd al gefascineerd geweest door weetjes en curiositeiten”, vertelt Sofie Lemaire. “Waanzinnig maar waar!? is een manier voor mij om die fascinatie voor nieuwsgierigheid door te geven aan kinderen. Wat ik zo mooi vind aan kinderen, is hun ongebreidelde nieuwsgierigheid. Ze willen alles weten en stellen de meest verrassende vragen. Dat is eigenlijk wat we willen aansteken met Waanzinnig maar waar!? – die vonk van verwondering. Als je die nieuwsgierigheid voedt, kan het hen zo veel verder brengen.”
Die aanpak sluit aan bij een bredere evolutie in het medialandschap. Podcasts worden steeds vaker ingezet als alternatief voor schermtijd, ook door bijvoorbeeld ouders en leerkrachten. “Luisteren naar een podcast voelt voor veel mensen aan als een ‘waardevolle’ activiteit,” zegt Sam Ickx. “Een beetje zoals lezen. Het is rustiger, minder flitsend, en tegelijk prikkelend. Dat maakt het aantrekkelijk, zowel thuis, in de auto met het gezin of zelfs in de klas.”

Presentatrice en podcastmaker, Sofie Lemaire
Ontstaan uit passie
De podcast Waanzinnig maar waar!? ontstond in samenwerking tussen Ketnet en Sofie Lemaire. Ketnet vroeg haar om mee na te denken over een geschiedenisreeks voor kinderen, omdat ze wisten dat ze daar al actief mee bezig was. Sofie werkte het idee vervolgens verder uit. “Ik ben nu toch al een aantal jaar erg hard geïnteresseerd in alles wat met geschiedenis te maken heeft. Soms ontdek ik iets en denk ik: waarom heeft niemand mij dit ooit verteld? Die nieuwsgierigheid drijft me.” Haar research is weinig gestructureerd, geeft ze toe. “Het begint vaak heel simpel met een woord, een naam, iets dat ik hoor in een andere context. Dan begin ik te graven, boeken te zoeken. Het is alsof ik op schatten jaag.”
De samenwerking met Ketnet vereiste wel wat afstemming. “Ik dacht eerst dat het een grote uitdaging ging zijn om de verhalen naar kinderen te vertalen,” zegt ze. “Maar ik heb toevallig een elfjarige zoon in huis – en die bleek een ideaal testpubliek.” Samen met Ketnet werd nagedacht over taalgebruik en toon, zonder kinderachtig te worden. “Kinderen willen niet als kinderen aangesproken worden. Hoe dichter je bij een volwassen toon blijft, hoe beter.” Sam vult verder aan: “Sofie heeft dan ook nog eens een ongelofelijke vertelstem die kinderen meeneemt in het verhaal en Anke Van Meer zorgde voor een knappe vormgeving, dus die mix zat meteen goed.”
Meer dan entertainment
Hoewel de podcast vooral inspeelt op verwondering en plezier, zit er ook een duidelijke maatschappelijke meerwaarde in de reeks. “Geschiedenis lijkt soms veraf of abstract, zeker voor kinderen,” zegt Sofie. “Maar deze verhalen maken het tastbaar. Ze tonen dat achter elk grote naam of gebeurtenis mensen schuilgaan. Met fouten, dromen, bizarre gewoontes. Het menselijke aspect is cruciaal.”
Met Waanzinnig maar waar!? versterkt Ketnet zijn rol als innovatieve speler in het Vlaamse medialandschap voor kinderen
“We willen meegroeien met kinderen en hun mediagebruik en doen dat met onze sterke lokale content. Denk maar aan het concert van #LikeMe op Roblox, onze interactieve videoverhalen of de verticale video’s op VRT MAX die erg gesmaakt worden”, zegt Sam. “We willen dat kinderen weten dat er bij Ketnet altijd iets nieuws te ontdekken valt. Of dat nu online, op tv, bij evenementen of in je oren is. De cijfers leren ons dat podcasts voor kinderen ook erg populair kunnen zijn. We verkennen daarbij verschillende vertelvormen en onderwerpen. Om de jongste kinderen te bereiken richten we ons ook tot hun ouders of scholen.”
Een kleine geschiedenisles met een groot effect
“Ik heb al zoveel uiteenlopende dingen mogen doen binnen VRT,” besluit Sofie. “Maar op mijn 41e een podcast mogen maken voor kinderen, dat voelt toch bijzonder.”
Met Waanzinnig maar waar!? slaat Ketnet een mooie brug tussen entertainment en educatie – met een stevige portie vertelplezier. Want zoals Sofie het zelf verwoordt: “Had ik geweten hoe boeiend geschiedenis was toen ik jong was, dan had ik het zeker gestudeerd.” De podcast bewijst dat geschiedenis allesbehalve saai is — als je het maar goed weet te vertellen.
Lees zeker ook
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.