Update 29 september 2022 — VRT slaat de brug naar het onderwijs, met een rijk aanbod aan educatieve programma’s en concepten die gratis kunnen
worden gebruikt in de klas of thuis. Een overzicht.
VRT speelt een brede educatieve rol en wil Vlamingen – jong én oud – begeleiden in hun persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling, zonder hen met het vingertje te wijzen. Daarom maken we prikkelende programma’s en concepten die hen informeren en inspireren om kritische burgers te vormen en zichzelf te ontplooien. We richten ons op wervelende thema’s die leven in onze maatschappij - denk aan mediawijsheid, cultuur, innovatie, technologie en burgerschap. Educatie is dus onlosmakelijk verbonden met de publieke omroep.
Om ook jongeren te bereiken, zetten we onder meer in op onderwijs.
VRT bedient leerkrachten en leerlingen op verschillende manieren. Zo worden VRT-programma’s als lesmateriaal aangeboden door meemoo, het Vlaams instituut voor het archief, via het Archief voor Onderwijs. Leerkrachten en leerlingen hebben gratis toegang tot dit platform.
VRT brengt ook specifieke programma’s op maat van het onderwijs:
#STEMhelden
Onze maatschappij heeft nood aan mensen met een wetenschappelijke of technologische achtergrond. Jongens én meisjes. VRT inspireert jongeren om te kiezen voor een STEM-opleiding met de reeks #STEMhelden. In deze video’s zetten het STEMplatform, VRT en Technopolis STEM-profielen en -beroepen positief in de kijker. Ze promoten ook vrouwelijke rolmodellen. De video's zijn gemaakt op maat van kinderen van de derde graad van het lager onderwijs, om hen te helpen kiezen voor een STEM-toekomst. Alle video's zijn beschikbaar op technopolis.be of VRT.be.
EDUbox: educatief concept over actuele thema's
Met de educatieve tool EDUbox dompelen leerlingen zich onder in boeiende maatschappelijke thema's zoals nepnieuws, duurzaamheid en gezondheid, boordevol experts én met een link naar de eindtermen. Elke EDUbox biedt kant-en-klaar lesmateriaal met theorie, interactieve tools én een uitgebreid audiovisueel luik. De EDUbox bestaat zowel digitaal als in een fysieke box en zet in op zowel groepswerk als een individueel leerpad.
EDUbox is een concept van VRT in samenwerking met Mediawijs, imec en veel andere partners. Ontdek de verschillende EDUboxen op VRT.be/edubox.
De vlog van Fée (Ketnet)
De vlog van Fée is een historische fictiereeks over de Tweede Wereldoorlog, geïnspireerd op een waargebeurd verhaal van bij ons. De reeks is te bekijken op Ketnet.be en in de Ketnet-app. Met deze fictiereeks zet Ketnet in op herinneringseducatie en wil het de geschiedenis tastbaar maken voor kinderen. Want hoe kunnen kinderen zich iets voorstellen bij zaken die gebeurd zijn lang voor hun geboorte? De vlog van Fée zorgt er niet alleen voor dat kinderen feiten en kennis opdoen over WO II, maar wekt ook empathie, betrokkenheid en reflectie op bij de kijkers. Dat is waar herinneringseducatie om draait.
Ook leerkrachten kunnen met de reeks aan de slag. Kazerne Dossin zorgt voor brede ondersteuning van De vlog van Fée met uitgebreide leermodules voor de derde graad lager onderwijs die passen binnen de eindtermen: Ketnetvoorouders.be.
Universiteit van Vlaanderen
Het project Universiteit van Vlaanderen is ontstaan uit een samenwerking tussen VRT en de vijf Vlaamse universiteiten. Vanaf nu kan je zelf een college volgen vanop de eerste rij want de kennis die normaal binnen de muren van de universiteitsaula’s blijft, is nu in video en podcast gratis toegankelijk voor iedereen.
Was Jan Van Eyck een genie? Kunnen make-up en tandpasta je cellen beschadigen? Moeten we bedreigde diersoorten nog wel redden? Begeesterende professoren, gepassioneerde onderzoekers en docenten geven in korte colleges een helder antwoord op één prikkelende vraag.
Kinderen van ... (Canvas)
In de reeksen van ‘Kinderen van’ brengt Canvas gevoelige thema's onder de aandacht. De geschiedenis, de persoonlijke verhalen en soms confronterende getuigenissen zijn ook boeiend voor jongeren. Dit materiaal kan nuttig zijn om bijvoorbeeld de discussie in de klas op gang te brengen. De educatieve uitgeverij Van In ontwikkelde bovendien een werkbundel bij het audiovisueel materiaal, waarmee leerkrachten aan de slag kunnen in hun klas.
Andere VRT NWS-initiatieven
VRT NWS maakt materiaal dat geschikt is om te gebruiken in de klas. Van de nieuwsbrief onderwijs over het jeugdjournaal Karrewiet tot het Instagram-kanaal nws.nws.nws.
Alle informatie vind je op VRT NWS & Onderwijs.
Schatten van het VRT-archief
Het rijke VRT-archief werpt een unieke blik op het Vlaamse leven van de voorbije 80 jaar. Samen met meemoo, het Vlaams instituut voor het archief, digitaliseert en archiveert de publieke omroep ook nieuwe audiovisuele schatten.
Samen met Het Archief voor Onderwijs van meemoo maakt VRT het gedigitaliseerde materiaal toegankelijk voor het onderwijs. Op dit platform vinden leerkrachten ook aanvullend lesmateriaal, in de vorm van collecties op basis van het VRT-beeldmateriaal. Het Canvas-programma Team Scheire wordt bijvoorbeeld verwerkt in lessen van STEM-richtingen in het secundair onderwijs. Meer info over de samenwerking tussen VRT en Het Archief voor Onderwijs lees je in dit artikel.
(lees verder onder de video)
Aandacht voor mediawijsheid
VRT draagt ook bij tot de mediawijsheid van Vlaamse mediagebruikers. Op televisie, radio en online besteedt ze aandacht aan de evoluties in de media en het mediagebruik. Ze bespreekt ook de impact ervan voor de mediagebruikers.
Mediawijsheid komt regelmatig aan bod in programma’s, zoals in De inspecteur (Radio 2), Terzake (Canvas) en Generation M (MNM). In samenwerking met Mediawijs bracht Ketnet @elindo tot stand, een programma rond mediawijsheid.
VRT is ook partner van Nieuws in de Klas, het media-educatief project van de Vlaamse overheid. Via dat project vindt Karrewiet de weg naar de klas. Ten slotte is VRT partner van NedBox, een website om Nederlands te oefenen. Anderstaligen leren de taal op een leuke manier, via tv-fragmenten en krantenartikels. Op die website komen mensen al lerend in aanraking met programma's van VRT.
Rondleidingen
VRT zet haar deuren open voor kinderen. In normale omstandigheden zijn schoolgroepen steeds welkom voor een rondleiding met gids. Leerlingen ontdekken op VRT bijvoorbeeld hoe televisieprogramma's en radioshows worden gemaakt. Daarnaast geeft de gids duiding bij het decor, de camera's, het licht, de klank en de verschillende functies binnen de productieploegen.
Dit kan u misschien ook interesseren?
Deel dit artikel op sociale media