Clips uit 1990 tot 1999
Tussen 1990 en 1999 zien we 1 jaar na de start van commerciële televisie de start van FC De Kampioenen, BRT wordt BRTN, Radio Donna gaat de ether in, de eerste websites verschijnen en er is de start van Thuis. Ketnet wordt het nieuwe jeugdkanaal en BRTN veranderd naar VRT.
1990
Vlaanderen Vakantieland
Video
Vlaanderen vakantieland, de opvolger van Boeketje Vlaanderen, bracht 'zeteltoerisme' naar de kijker. Producer Ignace Bolle noemde het wekelijks segment 'het verleidingsdansje', waarbij men kon wegdromen. Aanvankelijk richtte het programma zich op reisbestemmingen dicht bij huis, maar in latere seizoenen werden ook verre oorden bezocht buiten België en Europa. Het programma liep tot 2015. In 2021 kwam het format terug.
De geboorte van TV1, TV2 en Radio 1, 2 en 3
Video
In 1989 werd de eerste commerciële omroep in Vlaanderen opgericht, en de BRT ziet hoe het lichtere entertainment aansloeg bij het grote publiek. Om een breed publiek te blijven bereiken, werd een nieuwe strategie gezocht. Dit leidde onder andere tot de naamsverandering van BRT 1 en 2 naar TV1 en TV2. In hetzelfde jaar veranderen de radionetten BRT 1, 2 en 3 naar Radio 1, 2 en 3.
FC De Kampioenen
Video
Aan het einde van de jaren tachtig kwam de publieke omroep met een nieuw programma-idee: een komische serie over voetbal. Vreemd genoeg was de passie van vele Vlamingen nog nooit in een fictiereeks gegoten. Het resultaat, FC De Kampioenen, werd meer dan twee decennia lang een vaste waarde op de Vlaamse televisie. Hier zien we hoe Oscar uit de serie verdwijnt door een goocheltruc van Xavier. Later vertrekt Oscar naar Tenerife in een andere opname.
Het koekoeksnest
In 1990 lanceerde de publieke omroep zijn eerste radiofeuilleton Het koekoeksnest. Elke dag, net voor de middag, konden luisteraars meeleven met de avonturen van het personeel en de bezoekers van hotel-restaurant 't Koekoeksnest. De Radio 2-reeks was erg populair en liep tot 1997.
Funiculi funicula
Video
Een van de klassiekers op Radio 2 is Funiculi Funicula. Het programma begon in 1990 en brengt sindsdien lichte klassieke muziek naar een breder publiek. Het werd niet alleen een succes op zondagavond, maar ook door talloze cd's en concerten. Hier horen we een fragment uit 2009, waarin Marc Brillouet, die het programma meer dan negentien jaar lang presenteerde, afscheid neemt van zijn luisteraars.
Cas Goossens trotseert gerechtelijke politie
Video
In 1990 probeerde de gerechtelijke politie de uitzending Zender Brussel stil te leggen. Terwijl de uitzending nog bezig was, kreeg de omroep het bevel om te stoppen. Administrateur-generaal Cas Goossens weigerde echter en gaf de band niet aan de politie. Hij moest zijn naam en functie bekend maken. Uiteindelijk verliet de politie het omroepgebouw.
Zender Brussel, een programma van Maurice De Wilde, ging onder andere over de rol van Jan Boon, de directeur-generaal van het NIR, tijdens de oorlogsjaren.
Video
Cas Goossens trotseert gerechtelijke politie deel 2
1991
Op de koop toe
Video
Een bekend consumentenprogramma uit de VRT-geschiedenis is Op de koop toe. Rita Van Neygen en Emiel Goelen kwamen op voor consumenten met klachten over bedrijven. Hier ziet u een aflevering uit 1995, waarin een ontevreden gezin hun verontwaardiging uit over de NMBS.
Het huis van wantrouwen
Video
Vanaf 1991 maakten Wouter Vandenhaute en Mark Uytterhoeven vernieuwende televisie met Het huis van wantrouwen. Sketches, interviews en gevarieerde rubrieken wisselden elkaar af, steeds met een humoristische twist. Het succesverhaal kreeg een vervolg met Morgen maandag. Hier zien we een fragment waarin kardinaal Danneels aan de tand gevoeld wordt.
BRT wordt BRTN
Begin jaren negentig stelde de Vlaamse raad een nieuw omroepdecreet op, waarin de omroep voortaan als BRTN door het leven zou gaan. Er werd ook besloten tot budgettaire besparingen, waarbij het personeel niet werd gespaard.
De Perschefs
Video
In de jaren '90' liep op Radio 1 het humoristisch panelprogramma De perschefs, de opvolger van De taalstrijd. Daniël Van Avermaet presenteerde het programma, met vaste panelleden Mark Uytterhoeven, Guy Mortier en Myriam Thys.
1992
Zeg eens euh
Video
In Zeg eens euh moest een vast panel van bekende Vlamingen een minuut lang praten over een begrip zonder een bepaald woord of 'euh' te zeggen. Dit simpele concept leverde vaak hilarische momenten op, mede dankzij de persoonlijkheden van mensen als Koen Crucke of Margriet Hermans.
Dag Sinterklaas
Video
In Dag Sinterklaas probeerde Bart Peeters prangende vragen over de Sint op te lossen door ze rechtstreeks aan hem te stellen. Elke aflevering bezocht hij Sinterklaas in zijn woonst, waar hij samen met Zwarte Piet voorbereidingen trof voor 6 december. Hier zien we hoe Bart meer te weten komt over de attributen van Sinterklaas en de prangende vraag beantwoordt waarom Zwarte Piet zwart is.
Start Radio Vlaanderen Internationaal
Video
Radio verlegt zijn grenzen met de oprichting van Radio Vlaanderen Internationaal, dat zelfs een opendeurdag organiseert. Door de opkomst van het internet en goedkopere satellietverbindingen werd deze dienstverlening in 2011 stopgezet.
Radio Donna
In 1992 lanceerde de BRTN een nieuwe radiozender genaamd Radio Donna. Hoewel het toen nog geen populaire hitzender was, speelde het een onduidelijk mix van recente nummers, oldies en Vlaamse producties. Het ochtendprogramma Jabbedabbedoe, gepresenteerd door Michel Follet, trok snel veel luisteraars. Elke ochtend van zes tot negen uur was zijn dagelijkse telefoongesprek erg populair. Later werd Radio Donna opgevolgd door MNM.
1993
1000 seconden
Video
In het programma 1000 seconden daagde presentator Felice topkok Herwig Van Hove steevast uit om drie gangen te bereiden in evenveel seconden als de titel van het programma aangaf. De grootste amusementswaarde lag waarschijnlijk in de interactie tussen de presentator en de kok, die niet schuwden om elkaar af en toe flink op de zenuwen te werken.
Begrafenis koning Boudewijn
Video
Toen koning Boudewijn in 1993 overleed, besloten de BRTN, RTBF, VTM en RTL om de begrafenis gezamenlijk in beeld te brengen. Deze televisiereportage werd beschouwd als ‘de grootste die het land ooit heeft gekend'.
De dood van de Belgische vorst leidde tot een ongekende vorm van patriottisme. Bij het paleis vormden zich enorme wachtrijen van mensen doe een laatste groet wilden brengen. De gebeurtenis domineerde een hele week het nieuws en er waren zelfs stemmen die pleitten voor zaligverklaring. Ook vanuit het buitenland kwamen talrijke rouwbetuigingen. Twee dagen na de begrafenis van zijn broer legde Albert II de eed af als koning der Belgen.
Hallo Hautekiet
Video
Met Hallo Hautekiet bracht Studio Brussel zijn geheel eigen interpretatie van wat een verzoekprogramma zou kunnen zijn. In plaats van simpelweg veel muziek te draaien, nam presentator Jan Hautekiet zoveel mogelijk telefoontjes aan. Als de luisteraar niet interessant genoeg werd bevonden, onderbrak Hautekiet hem zonder pardon of gooide hem uit de ether. Het programma had zowel fervente voorstanders als tegenstanders.
Bij de pensionering van Jan Hautekiet in 2018 maakte hij nog één nacht lang een marathonuitzending.
1994
Terzake
Video
In 1994 ging Terzake van start met als doel de actualiteit, zoals eerder gepresenteerd in Het journaal, te duiden. Aanvankelijk gebeurde dit met reportages, maar later kregen vooral interviews met studiogasten de overhand.
In hetzelfde jaar begon de BRTN onder leiding van nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur, Bart De Schutter, aan een grootschalige herbronningsoperatie. Deze grondige heroverweging over toekomstige structuren en werkwijzen was bedoeld om de BRTN slagvaardiger te maken in de concurrentiestrijd met commerciële omroepen. De herbronning was ook een reactie op kritiek vanuit politieke hoek over inertie en inefficiëntie.
Blokken
Video
In 1994 begon op het eerste net Blokken, een quizprogramma dat de combinatie van toegankelijke vragen en het Tetrisspel succesvol inzette. Het programma groeide uit tot een vaste waarde bij de publieke omroep. Presentator Ben Crabbé speelde ongetwijfeld een rol in het succes, met zijn unieke stijl die telkens weer voor een lichtvoetige zorgde. Hier is een compilatie van enkele van zijn meest uitbundige momenten.
Buiten de zone
Na zijn eerdere betrokkenheid bij Meester hij begint weer nam Bart De Pauw nu volledig de leiding over Buiten de zone. In deze jeugdreeks volgen we vijf vrijwilligers bij de jongerentelefoon, waar ze hun lotgevallen en dromen met elkaar delen. Dit leidt vaak tot hilarische en absurde sketches.
1995
Let the beast go!
Video
Tijdens zijn doorreis in de Verenigde Staten liet de Belgische premier Jean-Luc Dehaene zich van zijn meest mediagenieke kant zien. Een van de fragmenten die bij velen in het geheugen gegrift staan, is de rodeo waarbij de premier succesvol de uitdaging aanging en vakkundig een lasso wierp.
Typisch Chris
Video
Na zijn succesvolle doorbraak in De drie wijzen kreeg Chris Van den Durpel in 1995 zijn eigen programma: Typisch Chris. Verschillende personages, waaronder Kamiel Spiessens, Jimmy B en Paul Schampers, zijn sindsdien onlosmakelijk verbonden met het collectieve geheugen van Vlaanderen. Hier is een fragment uit het tweede seizoen.
Afrit 9
Video
In 1996 ontstond Afrit 9 uit de redacties van Couleur locale en NV De Wereld. Dit humaninterestprogramma ging op zoek naar 'mensen die anders zijn'. Van iemand die gelooft in de geneeskrachtige werking van aardappelen tot een verpleegster die zich had omgevormd tot professioneel sprookjesvertelster: steeds werden deze mensen met het grootste respect in beeld gebracht. In dit fragment zien we een dokter die in zijn vrije tijd een heel leger tinnen soldaatjes bij elkaar schilderde.
Thuis
Video
In 1995 maakten de Vlaamse kijkers kennis met personages als Franky, Jenny en Rosa in Thuis. Dit was de allereerste soap van eigen bodem op de publieke omroep, die nog vele jaren zou blijven bestaan. Je ziet de allereerste begingeneriek nog eens terug.
Kulderzipken
Video
Kulderzipken is een Vlaamse jeugdserie waarin is de gelijknamige eenvoudige boerenjongen het bizarre leven in een sprookjeskasteel soms flink op zijn kop zet, maar vooral telkens redt. De serie, geschreven door Hugo Matthysen, bestaat uit twee reeksen van elk tien afleveringen. Koning Jozef houdt een wedstrijd om een man te vinden voor zijn brutale dochter Prieeltje. Tot ieders verrassing wint de volkse slimmerik Kulderzipken de wedstrijd. Elke aflevering moet Kulderzipken een nieuwe opdracht volbrengen, vaak geholpen door de Grimms, de twee broers-paleislakeien die naast uitvinder ook kok, portier, bewaker, secretaris en de rest van de hofhouding zijn. Magische krachten en verstoringen zorgen voor extra uitdagingen. In dit fragment uit het programma ‘Sleutel’ van 19 december 1996 neemt Paul Codde je mee naar de set van het televisiesprookje.
Eerste VRT-websites
Video
In 1995 lanceerde de omroep haar eerste websites. Op 27 april 1995 zag RVi.be het levenslicht, gevolgd door de eerste versie van StuBru.be op 1 mei. De vroege websites waren eenvoudig en boden basisinformatie over het programma-aanbod van RVi en Studio Brussel.
Sindsdien is het online-aanbod van de omroep sterk gegroeid. Elk net krijgt door de jaren heen zijn eigen website. Ook de themasites vrtnws.be en sporza.be zijn belangrijke pijlers van het media-aanbod van de VRT.
Het feit dat websites in 1995 nog als iets vreemds werden beschouwd, blijkt wel uit deze beelden uit Terzake.
1996
Het swingpaleis
Video
Met Het swingpaleis koos de publieke omroep voor een licht verteerbaar muziekprogramma. De nadruk lag op sfeer en amusement, eerder dan de muziek zelf. De uitgelaten sfeer in de studio en slogans als 'stoelen aan de kant' versterkten dit gevoel. Felice, de energieke quizmaster, leidde de wedstrijd tussen het mannen- en het vrouwenteam. Zo hoefde je plots niet meer de deur uit voor een feestelijke vrijdagavond.
Bert De Graeve bij de Schalkse ruiters
Video
Schalkse ruiters was een uiterst populaire televisieshow die mensen aan het huis gekluisterd hield. Bart De Pauw en Tom Lenaerts presenteerden wekelijks drie reportages, waarbij de kijkers moesten raden of ze waar of niet waar waren. De uitzendingen zelf trokken soms meer dan 2 miljoen kijkers, en ook in de week erna werd er druk nagepraat en gespeculeerd over de echtheid van de reportages.
In 1995 werd het minidecreet voor de publieke omroep goedgekeurd. De politiek zocht nog naar een sterke beleidsman, en die vonden ze een jaar later in Bert De Graeve. Hier zien we hem in Schalkse ruiters, nadat hij na veelvuldige verzoeken van God en klein Pierke naar de populaire show was gekomen.
Witte mars
Op 20 oktober 1996 vond de Witte Mars plaats in Brussel, nadat de zaak-Dutroux met de arrestatie van Marc Dutroux was losgebarsten. Zo’n 300.000 mensen kwamen vreedzaam bijeen om te pleiten voor een beter functionerend gerecht dat de zaak-Dutroux grondig en onafhankelijk zou onderzoeken, en voor een verbeterde bescherming van kinderen. Het was een krachtig signaal van de bevolking dat er verandering moest komen in België.
Lancering bedrijfswebsite BRTN.be
In 1996 lanceerde de BRTN haar eerste website. Opvallend genoeg werd de website simpelweg BRTN Internet Site genoemd. De homepagina bevatte enkele berichten over het aanbod van de netten. Daarnaast was er een sectie waarop teletekstpagina's konden worden bekeken. Zo bood de publieke omroep al vroeg nieuws online aan. De website heeft sindsdien meerdere keren een nieuwe opzet en een andere look & feel gekregen.
1997
Windkracht 10
Video
De dramaserie Windkracht 10 was in 1997 en 1998 te zien op de Vlaamse en Nederlandse publieke omroep te zien. De reeks speelde zich af bij het 40e smaldeel Heli van de Belgische Luchtmacht op de basis van Koksijde. De serie specialiseerde zich in patrouilleren en reddingsoperaties op zee. De interacties tussen het personeel op de basis en hun persoonlijke levens zorgde voor verschillende verhaallijnen. De serie bevatte indrukwekkende actieshots op de Noordzee. Hier zien we het einde van de allerlaatste aflevering, waarin niet alleen reddingsoperaties, maar ook andere aspecten centraal stonden.
Alles kan beter
Video
Na het succes van Het huis van wantrouwen en Morgen maandag gooide Mark Uytterhoeven het over een intiemere boeg met Alles kan beter. In dit komische televisieprogramma toonden Uytterhoeven en zijn panel amusante televisiebeelden die ze in die week hadden opgenomen. Vervolgens probeerden ze die in de studio of via vooraf opgenomen sketches te imiteren en te overtreffen. Het programma werd een cultreeks en kreeg zeer lovende kritieken.
Man bijt hond
Video
Man bijt hond was een dagelijks magazine dat alledaagse onderwerpen belicht. Het programma zoekt naar wat mensen bezighoudt en brengt dit met een knipoog in beeld. De programmamakers geven hun eigenzinnige kijk op de actualiteiten van de dag, net na het journaal. Verschillende rubrieken zijn in de loop der tijd aan bod gekomen.
Ketnet en Canvas
Video
In 1997 krijgen jonge kijkers hun eigen kanaal op de publieke omroep: Ketnet. Tot acht uur 's avonds konden ze genieten van programma’s op dit jeugdkanaal. De iconische handjes van Ketnet werden al snel herkend door iedereen. Bovendien lanceerde Ketnet een eigen jeugdjournaal genaamd Studio Ket. Hoewel dit nieuwsprogramma geen lang leven was beschoren, draait het latere Karrewiet draait nu al meerdere jaren mee. Canvas was de nieuwe naam van TV2 en deelde tot 20 april 2012 haar televisiekanaal met Ketnet.
1998
BRTN wordt VRT
Video
Het nieuwe decreet verleent aan de publieke omroep het statuut van een naamloze vennootschap. De publieke omroep gaat voortaan door het leven als VRT, wat staat voor Vlaamse Radio- en Televisieomroep.
Thuisdag
Video
Vanaf 1998 organiseert VRT regelmatig Thuisdagen, waarin Thuisfans en acteurs elkaar ontmoeten en zelfs samen selfies maken.
Netsites volgen elkaar op
In 1998 kregen verschillende netten hun eigen websites. Voor die tijd was bijvoorbeeld de informatie van TV1 te vinden op een subsite van vrt.be. In de jaren daarna kregen ook andere netten hun eigen online aanwezigheid: Radio 1, Radio Donna (de voorloper van MNM, die eerst Radio Donna heette en later Donna werd genoemd), Radio 2, Radio 3 (de voorloper van Klara), TV1 en Canvas. In 2000 kreeg ook Ketnet een eigen website. Radio1.be en RVi.be waren de eerste websites die surfers in staat stelden om naar beide radionetten te luisteren via het internet.
De mol
Video
Eind 1998 ging bij VRT een gloednieuw spelprogramma van start: De mol. Het werd een geweldig succes, niet alleen in België, maar ook in het buitenland. De reeks werd uitgezonden in talloze andere landen. In 1999 ontvingen de maken zelfs de prestigieuze Gouden Roos van Montreux, een van de hoogste onderscheidingen in het Europese televisielandschap. Dit is een fragment uit de laatste aflevering van de eerste reeks.
1999
Het Peulengaleis
Video
In 1999 lanceerde Hugo Matthysen, de meester van de absurde humor, een nieuw programma genaamd Het Peulengaleis. Dit programma bestond uit een reeks humoristische rubrieken, waarvan sommige inmiddels tot het collectieve geheugen van Vlaanderen behoren. Denk aan de gammajeannetten, Yvonne en Yvette, en natuurlijk ook de Jos Bosmans-show.
W817
Video
Een van de allereerste jeugdseries op het prille Ketnet was W817. Het groeide al snel uit tot een van de paradepaardjes van de zender. W817 sleepte de ene prijs na de andere in de wacht: de prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor het beste jeugdprogramma, de Schipper voor beste jeugdreeks, de Gouden Zapper en zelfs de homofolieprijs.
Flikken
Video
Na het succes van krimi's zoals Heterdaad werd in 1999 Flikken gelanceerd. Deze politiereeks werd al snel populair bij het grote publiek. Het decor was de stad Gent, die met haar middeleeuwse gebouwen vaak voor prachtige beelden zorgde. Flikken combineerde een sterke cast, een unieke locatie en realistische verhaallijnen, waardoor het zich onderscheidde van andere politiereeksen.
U ziet hier een fragment uit de 13de aflevering van reeks 5: Aan de waterkant.