Clips uit 2000 tot 2009
Deze periode was opnieuw een tijd van verandering en vernieuwing voor de Vlaamse publieke omroep: Radio 3 wordt Klara, Vlaanderen viert 50 jaar televisie, er komen themasites voor nieuws en sport, TV 1 wordt Eén, en er is de start van Music for Life en MNM als opvolger van Donna.
2000
In de gloria
Video
In de gloria op Canvas, de zender voor de meerwaardezoeker, brengt een verfijndere vorm van humor. Elke aflevering bevat een reeks reportages en rubrieken over 'gewone mensen' die vaak allesbehalve gewoon blijken te zijn. De absurde humor tilt het programma naar een hoger niveau.
De rode loper
Video
In 2000 ging De rode loper van start bij de publieke omroep. Het programma informeerde kijkers over het laatste showbizznieuws, met aandacht voor mode, muziek en film. Aanvankelijk presenteerden Lieve Ketelsleghers en Johan Persyn het programma, maar later nam een andere ploeg het over. De rode lopen had een eigen stijl: respectvol, maar met een knipoog. Na meer dan 10 jaar verdween het programma in mei 2011 van het scherm.
Radio 3 wordt Klara
Video
In 2000 onderging Radio 3 een moderniseringsoperatie. De zender koos voor een nieuwe naam: Klara. Deze vrouwennaam, vergelijkbaar met Donna, was vooral een afkorting voor “klassieke radio”. In 2010 vierde Klara haar tiende verjaardag.
2001
Stille waters
Video
In 2001 was Vlaanderen 13 afleveringen lang in de ban van Stille waters, een dramaserie van TV1.
Het verhaal speelt zich af langs de oevers van de Schelde. Een jonge vrouw genaamd Jana Meyer gaat op zoek naar de oorzaak van haar vaders dood en wordt in deze zoektocht geconfronteerd met de macht van industrieel Alex Vorlat.
Aanslagen 9/11
Video
Op 9 september 2001 voltrok zich een onvoorstelbare tragedie: gekaapte passagiersvliegtuigen boorden zich in de Twin Towers van het World Trade Center in New York. Die dag vonden er in totaal vier terroristische aanslagen plaats in Amerika. De beelden tonen de verbijstering en de berichtgeving enkele minuten na de aanslag.
Het leven zoals het is: luchthaven – Faillissement Sabena
Video
Op 7 november 2001 werd het faillissement van Sabena uitgesproken door de handelsrechtbank van Brussel. Door het grootste faillissement in de Belgische geschiedenis verloren meer dan 7500 mensen hun baan. Sabena, dat al geruime tijd financiële problemen had, kon de impact van de crisis in de luchthavensector na de aanslagen op de WTC-torens niet overleven. Op die dag landde de laatste vlucht van Sabena op Brussels Airport. Sabena-vlucht 690, afkomstig uit Cotonou via Abidjan, was de laatste vlucht in de geschiedenis van de maatschappij. Na de landing vormden de werknemers een menselijke ketting rond het vliegtuig op het tarmac, terwijl het VRT-televisieprogramma Het leven zoals het is: De Luchthaven deze historische gebeurtenis vastlegde.
1 jaar gratis
Video
In 2001 had Herman Van Molle al een stevige reputatie als quizmaster, en dat bevestigde hij opnieuw in 1 jaar gratis. Naast kennis stond ook een warme sfeer tussen de kandidaten centraal. Elke week viel er iemand af uit het bonte gezelschap van kandidaten, maar die kon altijd troost vinden bij Katja Retsin. Dit is een fragment uit de finale van reeks zeven. Sinds 2020 werd de formule opnieuw opgepikt.
2002
Spring
In Spring maakten we kennis met de belevenissen van tieners die hun eigen weg leren vinden. Muziek speelt een belangrijke rol voor zowel de danseressen als de muzikanten in de dansschool. Ze zoeken naar geluk, vriendschap en plezier. Veel bekende gezichten uit de serie zouden later nog regelmatig op de Vlaamse televisie te zien zijn.
Tony Mary gedelegeerd bestuurder
Video
In 2002 werd Tony Mary benoemd tot de nieuwe gedelegeerd bestuurder van VRT. Onder zijn leiding zette de omroep belangrijke stappen in de digitalisering van de media.
In 2006 escaleerde de spanning tussen het VRT-management enerzijds en de Raad van Bestuur en de Vlaamse overheid anderzijds. De herschikking van bevoegdheden binnen de Raad van Bestuur en het management speelden hierbij een rol. Daarnaast zorgden een nieuwe beheersovereenkomst en een reeks incidenten leiden voor bestuursproblemen bij de publieke omroep. Uiteindelijk werd Tony Mary ontslagen vanwege een conflict over het uitzenden van previews op Belgacom TV. Zijn ontslag verliep onder bijzondere omstandigheden. Hier ziet u een fragment uit Terzake.
Intrede van de Sint
Video
Vanaf 2002 ontstond de traditie waarbij Sinterklaas zijn plechtige intrede deed in Antwerpen. Op het balkon van het stadhuis hield Sinterklaas zijn toespraak, omringd door zijn gevolg. Bijzonder waren de VGT-pieten, die gebarentaal gebruikten om met dove kinderen te communiceren (editie 2016).
2003
De pappenheimers
Video
In 2003 begon Tom Lenaerts met de allereerste quiz waarin bekende en gewone Vlamingen het tegen elkaar opnamen. De formule, die eerder als riskant werd beschouwd, bleek een schot in de roos. De kandidaten konden duizenden euro’s winnen door hun eigen kennis te combineren met die van hun teamgenoten en tegenstanders. Met humor en de nodige spanning werd dit programma al snel een grote hit in Vlaanderen. Zo zien we hier een fragment met Guy Mortier en de legendarische zegereeks in de ronde “beroemde Kelly’s”.
50 jaar televisie
Video
Ter ere van het 50-jarig bestaan van televisie organiseerde de publieke omroep een groots feest. Bart Peeters presenteerde een spectaculaire show waarin verschillende hoogtepunten werden belicht. Een van de opvallende momenten was de lancering van de nieuwswebsite: VRTnieuws.net. In een reportage van Man bijt hond ging men op zoek naar mensen die de evolutie niet hadden meegemaakt.
De slimste mens
Video
Voor Eén maakte Woestijnvis een quiz waar in elke ronde drie bekende Vlamingen het tegen elkaar opnamen. Bruno Wyndaele was de oorspronkelijke presentator, later gevolgd door Erik Van Looy. Naast de drie kandidaten was er altijd een jury aanwezig om het programma van de nodige humor te voorzien. De slimste mens werd in acht reeksen uitgezonden en sloot af met een negende reeks genaamd De allerslimste mens ter wereld, waarin de beste kandidaten uit eerdere reeksen het tegen elkaar opnamen. Deze formule werd later voortgezet op de SBS-zenders.
Themasites nieuws en sport
In 2003, naar aanleiding van de parlementsverkiezingen, lanceerde VRT het digitale nieuwskanaal VRTnieuws.net. Deze website bood uitgebreide informatie over de verkiezingen, waaronder kandidaten, partijprogramma’s, campagnes en uitslagen. Het was ook een interactieve site, met ondersteuning voor het startprogramma Doe de Stemtest (met een online stemtest). Na de verkiezingen transformeerde VRTnieuws.net tot een algemene nieuwswebsite. In 2008 kreeg de site de nieuwe naam deredactie.be.
In 2004 introduceerde VRT ook het crossmediale sportmerk sporza.be, dat een breed scala aan sportcontent bood via radio, televisie en online, inclusief audio, video, foto’s en tekst.
2004
Sporza
In 2004 beleefde Vlaanderen de sportzomer van de eeuw. VRT kondigde grootschalige evenementen aan waaronder het EK Voetbal en de Olympische Spelen in Athene. Als gevolg hiervan lanceerde de publieke omroep een geheel nieuw sportkanaal: Sporza. Hoewel het kanaal later verdween, bleven sportprogramma’s voortbestaan onder de naam Sporza.
Het eiland
Video
In 2004 verraste VRT met Het eiland. Deze serie, met een mix van absurde humor en uit de hand gelopen personages, deed menig buik schudden van het lachen. Hoewel het slechts twee seizoenen duurde, blijft de reeks tot op de dag van vandaag geliefd bij het publiek. We zien een fragment uit de eerste aflevering, waarin enkele misverstanden tot de nodige spanningen leiden.
Fata morgana
Video
In Fata morgana daagden Geena Lisa en Sergio (later Steph Goossens) elke week een hele stad of gemeente uit om vijf uitdagingen aan te gaan rond een specifiek thema. Voor elke voltooide opdracht ontving de gemeente een ster. Het programma werd populair, en al snel waren inwoners trots op hun drie-, vier- of vijfsterrengemeente.
2005
TV1 wordt Eén
Video
Op 21 januari 2005 transformeerde TV1 tot Eén. De zender kreeg een verrassende vorm die de kernwaarden dynamiek, diversiteit en sociale cohesie benadrukte. Bij een nieuwe naam hoorde natuurlijk ook een nieuw logo, bestaande uit overlappende cirkels.
Met “Ieder zijn één” streefde men naar magische, optimistische, maar realistische, entertainende en verhalende televisie.
75 jaar openbare radio en start podcast
Wat een feest bij de publieke omroep! De radio blaast 75 kaarsjes uit en viert dat met allerlei festiviteiten. Op Radio 1 ontvangt Friedl' Lesage in haar praatprogramma Het beste moet nog komen belangrijke personen uit de radiogeschiedenis.
Radio 2 organiseert de Pre Historie Live en Donna gaat voor een fuif. Ook Studio Brussel laat dit evenement niet zomaar voorbijgaan. De Culture Club in Gent werd omgetoverd tot de feesttempel ter ere van 75 jaar radio. Als kers op de taart is er een unieke heruitgave van Het leugenpaleis. De hilarische typetjes van Bart Peeters en Hugo Matthysen keren nog een laatste keer terug op de radio.
Bij de viering van 75 jaar radio wordt ook de toekomst niet uit het oog verloren. Radio luisteren via het internet wordt steeds populairder, en de VRT gaat nog een stap verder met de mogelijkheid om uitzendingen te downloaden of je te abonneren op een podcast. Zo kan je de programma’s beluisteren wanneer je maar wilt, zelfs op een mp3-speler zonder een internetverbinding.
2006
Shoot
Video
Ketnet onderging een vernieuwing en werd verdeeld in drie zones: Ketnet, K'tje van Ketnet en NT van Ketnet. Elke zone richt zich op een specifieke doelgroep, namelijk peuters, jonge kinderen en prille tieners. Elke van deze zones heeft een eigen programmablok, stijl en uniek logo.
In het nieuwe interactieve live praatprogramma Shoot krijgen jongeren de kans om zelf televisie te maken. Het programma wordt gehost door Heidi Lenaerts en Peter Pype. Gedurende een dik halfuur bespreken ze onderwerpen die sterk leven bij het jonge publiek. Waarover praten ze? Waarmee houdt hen bezig?
Monumentenstrijd
Video
In het televisieprogramma Monumentenstrijd op Canvas streden 15 monumenten om de gunst van de kijker. De winnaar van de wedstrijd ontving een renovatiebudget van 500.000 euro. Sinds het programma kan de stoomstroopfabriek in Borgloon, Zuid-Limburg, haar renovatiewerken uitvoeren. Deze historische fabriek zal nu kunnen worden opgeknapt en behouden voor toekomstige generaties.
Music for life
Video
In 2006 zette Studio Brussel voor het eerst een crossmediale actie op om geld in te zamelen voor een goed doel. Drie presentatoren sloten zich tijdens de kerst- en nieuwjaarsdagen zes dagen lang op in een glazen huis, waar ze non-stop radio maakten. Luisteraars konden verzoekjes aanvragen in ruil voor giften.
Media morgen
Video
Op dinsdag 30 mei organiseerde VRT een congres met nationale en internationale sprekers uit de media- en technologiewereld. Zij bespreken de rol van de publieke omroep in de digitale toekomst. Het debat over de digitalisering van het medialandschap wordt verdiept en verbreed. Het congres biedt een forum voor diverse maatschappelijke standpunten en presenteert nieuwe trends en technologische ontwikkelingen in de mediawereld.
Klara’s top 75
De luisteraars van Klara hebben de eer om hun favoriete klassieke muziek te kiezen voor de top 75. Johan Sebastian Bach scoort hoog met zijn Mattheüspassie en cellosuites.
Piet Van Roe gedelegeerd bestuurder
Video
Piet Van Roe werd door de Vlaamse Regering twee keer gevraagd om zijn pensioen te onderbreken en als gedelegeerd bestuurder ad interim van VRT te dienen. De eerste keer was in 2006, toen hij Tony Mary opvolgde voor ongeveer negen maanden. Eind 2009 werd hij opnieuw interim-baas van VRT, dit keer als opvolger van Dirk Wauters. Na negen maanden droeg hij de fakkel over aan Sandra De Preter.
Van Roe had eerder al de functies van algemeen directeur en algemeen directeur televisie bij VRT bekleed.
Hier zie je een fragment van zijn aanstelling als gedelegeerd bestuurder in 2006.
Zuiddag
Video
Sinds 2006 vindt in oktober De Zuiddag plaats, nu bekend als Youca Action Day. Op deze dag werken jonge scholieren voor een goed doel. Ook VRT doet mee. Op 22 oktober 2015 waren er 35 jongeren aan de slag bij VRT, waaronder Robert en Alexander bij Ketnet.
2007
De Madammen
Video
Sinds 2007 is De Madammen de populairste radioshow van Vlaanderen. Catherine Van Doorne en Anja Daems zijn er vanaf het begin bij, en het programma werd ook gepresenteerd door Ilse Van Hoecke, Leki (Karoline Kamosi ), Britt Van Marsenille en Siska Schoeters.
2007
De Madammen
Video
In het televisieprogramma Zo is er maar één, gepresenteerd door Yasmine, staat het Nederlandstalige lied centraal. Bekende zangers herwerken een lied en brengen hun eigen versie. Het publiek beslist welk lied het beste is.
Dirk Wauters wordt gedelegeerd bestuurder
Video
In 2007 wordt Dirk Wauters de nieuwe gedelegeerd bestuurder van VRT. Hij volgt gedelegeerd bestuurder ad interim Piet Van Roe op. De opvolger van Dirk Wauters wordt opnieuw, voor een interimperiode, Piet Van Roe.
Dit fragment van de nieuwsdienst bericht over de aanstelling van Dirk Wauters.
Crossmediale organisatie
Video
In 2007 onderging de VRT een grote reorganisatie waarbij de muren tussen de directies Radio en TV werden gesloopt. Een nieuwe crossmediale organisatie kwam in de plaats, met als centraal doel de versterking van de interne productie.
De invoering van de nieuwe organisatie gebeurde stapsgewijs, maar toch in relatief korte tijd. De nieuwsdiensten van de voormalige directies waren de eerste die werden samengevoegd. Hier zie je een reportage over de eerste dag van de eengemaakte nieuwsdienst.
2008
Phara
Video
In 2008 krijgt Canvasicoon Phara de Aguirre haar eigen praatprogramma Phara. Samen met sportverslaggever Lieven Van Gils bespreken ze politiek, cultuur en actua op een pittige en ongezouten manier.
Dirk Wauters werd op 1 juni 2007 gedelegeerd bestuurder van VRT, als opvolger van interim-bestuurder Piet Van Roe, die tijdelijk Tony Mary verving. Eind 2009 liep Wauters’ bestuur echter ten einde en werd Piet Van Roe opnieuw aangesteld. In Phara wordt dieper ingegaan op het ontslag van Dirk Wauters, samen met oud-administrateur-generaal Cas Goossens.
Villa Politica - Fortisgate
Video
Villa Politica houdt de kijker volledig op de hoogte van de actuele politiek. Het programma wordt twee keer per week uitgezonden: op woensdag vanuit het Vlaams Parlement en op donderdag vanuit de federale Kamer. Linda De Win legt de politici het vuur aan de schenen.
Villa Politica was ook aanwezig bij de Fortis onderzoekscommissie. Eind 2008 moest de 18e kamer van het hof van beroep in kort geding oordelen over de ontmanteling van de Fortisgroep en de verkoop van de Fortisbank aan BNP Paribas. Interne ruzies binnen het hof en contacten met buitenstaanders leidden tot een crisis binnen de magistratuur en het ontslag van premier Leterme en minister Vandeurzen.
Canvascollectie – collection RTBF
Video
Dit project, een samenwerking tussen VRT en de RTBF, zoekt artistiek talent in Vlaanderen en Wallonië. Een professionele jury speurt naar het innerlijke, het verbazende en het weerbarstige. In de Canvascollectie is er veel aandacht voor kunst en de verschillende meningen daarover. Er is ook ruimte voor zelfrelativering: komt dat doek nu beter tot zijn recht als je het omgekeerd hangt, of niet?
Kaatje van Ketnet
Ketnet verovert de harten van de allerkleinsten met Kaatje, een meisje met blonde krullen, een guitige lach en ondeugende streken. Samen met Kamiel, een lieve en onhandige dino, beleeft ze allerlei avonturen.
deredactie.be
Video
Een nieuwe naam, een nieuw logo, een nieuw decor en een nieuwe website maken deel uit van de vernieuwing van de VRT-nieuwsdienst. Het meest opvallende is het gloednieuwe decor van het journaal. Ook de website kreeg een volledige make-over: vrtnieuws.net werd vervangen door deredactie.be. Hier wordt het nieuws snel en gecombineerd met beeld gebracht. Recente video’s staan bovenaan en nieuwsprogramma’s zijn beschikbaar via live streaming of on demand.
2009
Van vlees en bloed
Video
Van vlees en bloed vertelt het verhaal van de familie Vangenechten, een geslacht van gepassioneerde beenhouwers en middenstanders. De beenhouwerij draait goed, maar alles verandert wanneer de verloren zoon Rudy plots weer opduikt.
Zonde van de zendtijd
Zonde van de zendtijd was een humorprogramma op Canvas, vol met sketches, parodieën en verborgen-cameragrappen. Het werd gepresenteerd werd door Henk Rijckaert en Bert Gabriëls en liep drie seizoenen lang.
Villa Vanthilt
Video
Het publiek hoeft niet altijd naar de Reyerslaan af te zakken, want Villa Vanthilt slaat zijn tenten op in Gent en Hasselt. In deze zomertalkshow ontvangt Marcel Vanthilt dagelijks verschillende gasten, waaronder Jacky Lafon, die ontevreden was over de publicatie van haar autobiografische boek.
Start MNM
Video
“Let's have a big time!” Met deze slagzin lanceert VRT op 5 januari 2009 haar nieuwe radiozender MNM, wat staat voor Muziek eN Meer. MNM vervangt Donna en richt zich vooral op pop, poprock en top-50-muziek. Peter Van de Veire wordt het boegbeeld van de zender en opent de uitzendingen met De Grote Peter Van De Veire Ochtendshow en het nummer “Forever” van Milk Inc.
Ketnet Shake
Video
De Ketnet Shake is origineler dan drie kleffe kussen, leuker dan een stijve handdruk en cooler dan de hipste high five, en werd geïntroduceerd als een leuke en unieke manier voor kinderen om elkaar te begroeten. Het idee was om kinderen iets te geven dat gemakkelijk konden nadoen en dat hen verbond met hun favoriete tv-zender.
DIVA-project
Video
In 2009 startte VRT een samenwerkingsproject met het maatwerkbedrijf BWB in Meise. De werknemers daar renoveerden de journaalrolletjes op de filmbobijnen, zodat ze eenvoudig konden worden gedigitaliseerd voor het DIVA-project.
Tweede VRT-taaldag
Video
Op dinsdag 27 oktober vond in het Flageygebouw in Elsene de tweede taaldag van VRT plaats, dit keer met als thema 'overtuigingskracht'. Onder de uitstekende leiding van Marcel Vanthilt en Sofie Lemaire passeerden maar liefst veertig mensen de revue. Het hoogtepunt van de dag was het eerbetoon aan de onvolprezen taalvirtuoos drs. P, inmiddels 90 jaar oud.
Ook de Wablieftprijs werd uitgereikt.