vrijdag 29 maart 2024
29 maart 2024

Dankzij VRT mis je geen seconde van de Ronde

Vrijdag 29 maart 2024 - De laatste rechte lijn richting Vlaanderens Mooiste is in zicht. Zondag omstreeks 10 uur trekt het peloton zich op gang voor 270,8 km bloed, zweet en tranen, met aankomst in Oudenaarde. Jij kan dit zoals elk jaar vanop de eerste rij volgen vanuit je zetel.

Van start tot finish brengt VRT de koers tot in de huiskamer. Een onmisbare schakel in de keten is het team mobiele verbindingen van VRT CRW. Zij sturen het videosignaal ter plekke via een schotelantenneverbinding richting VRT in Brussel. Zo kan jij elk zweetdruppeltje op het gezicht van de renners aanschouwen. 

De schotelantennes waarmee VRT het signaal recht uit de verschillende regies ontvangt en richting Brussel stuurt, moeten het team van VRT CRW op een zo hoog mogelijke locatie plaatsen. Wie in Oudenaarde even rondkijkt, zal wel weten waar die schotels dan komen. De Sint-Walburgakerktoren, een middeleeuws icoon in de streek van wel 88 meter hoog. Volgens Marc Thoelen, technicus mobiele verbindingen en lead in dit project, de perfecte locatie voor de schotelantennes. “Oudenaarde ligt geografisch gezien tussen heel wat heuvels. Denk maar aan de Oude Kwaremont of de Koppenberg. Ons signaal moet daar te allen tijde bovenuit komen en dan is de enige optie de Sint-Walburgakerk.” 1 + 1 = 2 en zo zal Marc samen met zijn team tot op de top van de kerktoren moeten klimmen om de schotelantennes te installeren. Ain’t no mountain (of kerktoren) high enough!

Veiligheid boven alles

Rond een uur of negen spreken de CRW-leden af beneden aan de kerktoren. Ze verzamelen al het materiaal, nuttigen een hoognodig ontbijtje, en maken zich klaar om naar boven te gaan. Klimharnassen en helmen kunnen daarbij niet ontbreken. Alle CRW-leden volgden voor dit soort klussen een verplichte veiligheidscursus en hebben de nodige ervaring met klimmen. “Het is gelukkig niet de eerste keer dat we dit doen. Alle collega’s hebben tonnen ervaring met werken in de hoogte, maar het blijft altijd wel een beetje spannend. Daarom nemen we alle nodige voorzorgen om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen.”

Geert Van Hoeymissen

Het gameplan licht Marc voor we naar boven trekken even kort toe. “We gaan met het hele team naar boven en nemen van de eerste keer zo veel mogelijk materiaal mee. De schotels, katrollen en bekabeling. Als we op onze eerste tussenstop zijn, plaatsen we op de rand van de kerktoren een katrol waarmee we de rest van de bekabeling via een touw veilig naar boven kunnen hijsen. Van daaruit verplaatsen we het laatste materiaal via de buitenkant van de toren naar het allerhoogste punt. Dat doen we omdat niet alle materiaal door de smalle opening richting het dak past.” 

Mikken, meten, zwoegen en zweten

Zo gezegd zo gedaan starten de VRT CRW-leden, met ondersteuning van het Labo NG&T, aan hun lange trappentocht naar boven. De smalle wenteltrappen waarlangs ze met hun materiaal passeren maken de klus er niet makkelijker op. “Des te hoger in de toren we komen, des te smaller de trappen worden. Dan is het echt mikken en afmeten om de schotels heelhuids tot boven te krijgen.” Eenmaal boven beginnen ze met het installeren van de katrol. Dit is voor de ervaren CRW-leden een vrije snelle klus. Katrol check, dan is het hijsen geblazen. Na een dik uur zwoegen en zweten, is al het materiaal veilig en wel boven geraakt, en kan de eigenlijke installatie op het dak van de kerktoren beginnen.

Geert Van Hoeymissen

Benieuwd hoe dit er allemaal uitziet door de lens van een drone en een GoPro?

En wat doen al die schotelantennes nu eigenlijk? Ze zorgen ervoor dat het signaal van de regiewagen tot in Brussel geraakt, en ontvangt ook de tussenpunten (Start in Antwerpen, Kwaremont, Taaienberg, Koppenberg, Paterberg alsook alle rondrijdende nieuwsploegen). Er wordt in Oudenaarde niet enkel een programma voor VRT gemaakt, maar ook voor alle andere internationale rechtenhouders. Daarom zijn er meerdere regies nodig. De schotelantennes sturen deze signalen naar zendmasten in de regio van Oudenaarde.  Daar gaat het signaal de grond in en loopt het via een glasvezelverbinding helemaal tot in Brussel. En zo komt de uitzending uiteindelijk op ieders tv terecht.” Zo bewijst het team mobiele verbindingen van VRT CRW dat ze een onmisbare schakel in het systeem zijn om dé Vlaamse koers der koersen kwalitatief tot in de huiskamer te krijgen.

Team mobiele verbindingen maakt deel uit van een groter geheel aan VRT CRW-leden die de Ronde van Vlaanderen in goede banen leidt. Chris Willem is projectleider CRW: “Bij CRW leven we voor dit soort projecten, dit is ons DNA. CRW zelf levert meer dan 65 technici voor dit hele event, en de collega’s van EMG, NEP, FlyAway, Eurogrip en VSS leveren ook nog eens zoveel mensen, alles samen geven hier zo’n 130 techniekers het beste van zichzelf.  En wat doen we dit graag. Nergens ter wereld wordt koers zo mooi in beeld gebracht als door VRT, dat durf ik hier zomaar te zeggen. Samen met de regie- en productieploeg van Sporza vormen we een koersteam dat zijn gelijke niet kent.”

De Sporza-uitzendingvan de Ronde van Vlaanderen begint zondag 31 maart om 9.15 uur op VRT 1. In dit handige overzicht vind je alle praktische informatie gebundeld. Zo mis je geen seconde van de ronde!

Meer over Cultuur

Het ABC van VRT met de M van ... Muziekdiversiteit: zonder VRT geen Compact Disk Dummies, Warhaus of Zwangere Guy

70 amateurkunstenaars veroveren plek in Koninklijke Bibliotheek van België

“Radiospots zijn een verzameling van miniluisterspelen”

Koningin Elisabethwedstrijd Viool brengt opnieuw de grootste toptalenten naar Brussel

Achter de schermen bij Iedereen beroemd: een digitale duik in de rubriek ‘Smartphone safari’

Arnout Hauben gidst je dwars door Vlaanderen met nieuwe VRT PodWalks-app

Supporter mee met VRT voor Mustii op het Eurovisiesongfestival

Column - Klara: ook twintigers en dertigers toegelaten!