dinsdag 28 december 2021
28 december 2021

2021, het jaar van... VRT in beweging

28 december 2021 – Achter de schermen zet de VRT vaak bijzondere samenwerkingen op. We werken altijd aan onze toekomst, met strategische plannen en een nieuw omroepgebouw. Want zo kunnen we van de VRT nog meer ‘Jouw VRT’ maken.

Jouw VRT in de lekdreef in Averbode Robbie Depuydt

Jouw VRT

Met ‘Jouw VRT’ gingen we in dialoog met onze kijkers, luisteraars en andere mediagebruikers. Daarvoor toerden we in de zomer van 2021 door Vlaanderen en Brussel. Met een caravan trokken management én medewerkers van de publieke omroep naar jouw buurt. Zo wilden we te weten komen hoe jij werkelijk over ons denkt, en wat je precies van de VRT verwacht.
Het ‘Jouw VRT’-onderzoek bestaat uit twee luiken: een kwantitatief marktonderzoek uitgevoerd door de VRT Studiedienst en Indiville (bij een representatieve steekproef van 2.620 Vlamingen) én een uitgebreide bevraging waarbij bijna 10.000 Vlamingen een vragenlijst invulden op de website of dat deden in de caravan die afgelopen zomer door Vlaanderen en Brussel toerde.

Videospeler inladen...

Vlaamse fictie scoort op het Serial killer festival in Brno

Elk jaar focust Serial Killer op een land of regio met spraakmakende en toonaangevende fictie. Dit jaar stond de Belgische fictie in de spotlight en was het aan ons land om te tonen wat het in zijn mars heeft op het gebied van kwaliteitsfictie. Op een debat met Petr Dvořák, de CEO van Czech Television, en Lubomír Zaorálek, Tsjechisch minister van cultuur, pleitten VRT-CEO Frederik Delaplace en producent Helen Perquy voor durf en creativiteit in de fictiesector.

Videospeler inladen...

VRT stelt plannen nieuw gebouw voor

Onder de naam ‘VRT Morgen’ bundelen het bouwteam bestaande uit OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers Architects, Bureau Bas Smets, Tractebel, CES, Ideal Acoustics, Willemen Construct, Jan De Nul Group en EEG hun krachten om het nieuwe VRT-huis te realiseren waarheen de publieke omroep kan verhuizen vanaf de zomer van 2026. Het nieuwe mediahuis zet maximaal in op flexibiliteit en samenwerking en plaatst ontmoetingsplekken tussen de VRT-medewerkers centraal.

Videospeler inladen...

Strategisch plan VRTRN 2030

Met VRTRN 2030 lanceert de VRT een strategisch plan dat de richting op lange termijn bepaalt. Op weg naar een publieke omroep die er meer dan ooit toe doet. Want de VRT staat, net als de hele mediasector, voor grote veranderingen en uitdagingen. CEO Frederik Delaplace legt uit.

Videospeler inladen...

Omroepen en internationale organisaties roepen op tot veiligheid van de pers

VRT en RTBF waren in 2021 organisatoren van de conferentie van Public Broadcasters International (PBI).   
2020 en 2021 zullen te boek staan als gewelddadige jaren voor pers en media. In 2020 werden meer dan 900 aanvallen tegen journalisten in Europa vastgesteld. Daarom ondertekenden al meer dan 35 omroepen de Brussels Declaration.

Videospeler inladen...

VRT NU te zien in de hele wereld

Sinds 1 juli biedt VRT NU de mogelijkheid aan Vlaamse toeristen en expats in het buitenland om hun favoriete programma’s te bekijken. Let wel: er is een verschil voor gebruikers met een Belgisch domicilie en gebruikers zonder Belgische domicilie.

Hoe kan je inloggen op de website als je in het buitenland bent? Dat zie je in het filmpje hieronder.

Videospeler inladen...

Dt-debat van VRT Taal en de Universiteit van Antwerpen

Als er iets is waar je een deel van de Vlamingen mee in de gordijnen kan jagen, dan zijn het wel dt-fouten. Op 21 april organiseerde VRT Taal en de Universiteit van Antwerpen een debat. Dat is hier integraal te herbekijken.

Videospeler inladen...

Gouden K’s in virtueel decor met Vlaamse BTS

Door het coronavirus konden de Ketnetters niet fysiek meezingen en meedansen met hun favoriete artiesten op de achtste editie van het Gala van de Gouden K’s. Maar Ketnet wilde de spectaculaire beleving van de liveshow toch maximaal overbrengen bij de Ketnetters thuis. Daarom werd het Gala omgetoverd tot een buitenaardse, virtuele speeldoos, in samenwerking met AED studios, Malfmedia, AVWizard en Eurogrip.

Videospeler inladen...

Meer: https://www.vrt.be/nl/over-de-vrt/nieuws/2021/02/01/likeme-grote-winnaar-van-het-gala-van-de-gouden-k-s/

Op de VRT experimenteren we trouwens  al langer met virtuele producties. Vandaag gebruiken we een virtuele studio voor heel wat externe producties, waaronder enkele programma’s met Ketnet, Studio Brussel, en de Belgian Game Awards . 

Zo werd er voor de eerste keer ooit radio gemaakt vanuit een virtuele studio tijdens De Jaren Nul van Studio Brussel.

Meer weten over een virtuele studio?  en over De Jaren Nul  ?

Nieuwe digitale kanalen Bene Bene en De Tijdloze op DAB+

VRT Radio versterkt vanaf oktober 2021 zijn aanbod op DAB+ met twee submerken. Zowel Radio 2 Bene Bene als StuBru De Tijdloze zijn al bestaande populaire radioprogramma's én digitale muziekstreams in de apps. Ze zijn nu ook beschikbaar op DAB+.

Videospeler inladen...

Samenwerken aan Innovatieve projecten

Met accelerator VRT Sandbox leidt de VRT een uniek programma waarin groeibedrijven en mediaorganisaties samen toekomstige mediatoepassingen ontwikkelen. Zo kunnen Europese en Vlaamse scale-ups hun oplossingen afstemmen op de noden van de mediasector. In 2021 bundelde de VRT de krachten met 5 scale-ups voor een media-aanbod op maat van de Vlaming, met extra aandacht voor diversiteit en privacy.
https://www.vrt.be/nl/over-de-vrt/nieuws/2021/08/31/vrt-brengt-europese-top-scale-ups-naar-vlaanderen-om-samen-te-in/

Samenwerken rond digitale toegankelijkheid

Samen met de Vlaamse start-up Soulmade ontwikkelde de VRT in 2021 een unieke VR-beleving om het media-aanbod toegankelijker te maken. Softwareontwikkelaars krijgen zo een beter beeld op de uitdagingen voor blinden en slechtzienden. De VR-beleving zal deel uitmaken van opleidingen voor interne webontwikkelaars. Hiermee kunnen ze uit eerste hand aandachtspunten ontdekken voor toekomstige apps en websites.

Videospeler inladen...
Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Succesverhalen uit 2023 bekeken door de lens van VRT-partners

Reactie van VRT-directie na overleg met de vakbonden: externe bruggenbouwer moet vertrouwen herstellen

VRT zendt docu 'Het proces dat niemand wou' dan toch uit en biedt excuses aan

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’

Samenwerken met VRT: de strafste verhalen schrijven we niet alleen

CIM-cijfers: verdere groei voor Studio Brussel, sterke cijfers voor Radio 1

Chloë van de Klantendienst: ‘Zo klinkt het net of de beer van ‘De droomfabriek’ Maurice van de Kampioenen heeft aangerand’