maandag 30 mei 2022
30 mei 2022

Achter de schermen bij de duurzame productie van De repair shop

23 oktober 2023 – Vanaf vanavond kan je kijken naar het tweede seizoen van De repair shop op VRT 1 en VRT MAX. Een programma waarin gepassioneerde vakmensen gebroken maar geliefde voorwerpen vol verhalen en familiegeschiedenis weer tot leven wekken.

© VRT - Guillaume Van Laethem

Naast het duurzame aspect van spullen herstellen, wordt De repair shop volledig op groene stroom geproduceerd. Kom hier te weten hoe het er achter de schermen aan toe gaat.

Veel film- en tv-opnames gebeuren op plaatsen waar geen netstroom beschikbaar is. In dat geval hebben programmamakers vaak de neiging om te grijpen naar een klassieke dieselgenerator. Zo’n generator is heel vervuilend en stoot een hoop CO2 en fijnstof uit. Daarnaast maakt zo’n toestel een oorverdovend geluid en verspreidt het een onvermijdelijke geurhinder. Het productiehuis ‘Warner Bros ITVP België’ besloot om een andere, en vooral groenere weg in te slaan. 

Bord: De repair shop gaat dieselvrij

Zonne-energie

Het productieteam werkte uitsluitend op hernieuwbare energie door gebruik te maken van een solar generator en zonnepanelen. Daarvoor werkte het samen met Bolt, het eerste platform voor duurzame stroom in België, en Pull The Plug. Guus Luppens, expert hernieuwbare energie en zaakvoerder van Pull The Plug werkte mee aan het duurzame project: “We plaatsten een solar generator aanvullend met 72 zonnepanelen. Op zonnige dagen kan er zo’n 10 keer meer energie geproduceerd worden dan wat er verbruikt wordt. Die overtollige energie wordt opgeslagen in onze generator, waarop we kunnen terugvallen op minder zonnige dagen om de productie op gang te houden.”

Guus Luppens

Op zonnige dagen is er een potentiële zonneproductie van zo’n 10 keer meer dan wat er verbruikt wordt.”

Guus Luppens, expert hernieuwbare energie en zaakvoerder Pull The Plug
park met zonnepanelen

Al was het wel even spannend toen de weergoden er anders over beslisten. “Er was één dag waarop de batterij dreigde leeg te lopen. Het was een donkere regendag met lage temperaturen in het begin van de draaiperiode. Doordat de productie die dag tot in de late uurtjes doorwerkte, was het wel even spannend afwachten of de batterij het zou redden tot het einde van de dag. Uiteindelijk werd de volledige draaidag afgewerkt op groene energie, en kon de batterij de volgende dag weer volledig opladen”, aldus Guus.

“Na 45 draaidagen hebben we al 1800kWh aan stroom verbruikt, wat overeenkomt met het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld gezin op een half jaar tijd”, vertelt Guus. “Mochten we stroom opgewekt hebben met een dieselgenerator, zouden we zo’n 1800 liter verbruikt hebben. Dat is te vergelijken met 5 ton CO2 uitstoot. Hiermee kan je zo’n 5 keer van Brussel naar New York vliegen of 22.000 km afleggen met een middenklasse wagen. Dat hebben we nu dus voor 100% uitgespaard.”

Maatschappelijk engagement

Het is niet de eerste keer dat productiehuis ‘Warner Bros. ITVP België’ een breder engagement opneemt naar de samenleving , vertelt Tom De Baerdemaeker, managing director bij Warner: “Als belangrijke mediaspeler willen we onze maatschappelijke rol vervullen in producties die zich daartoe lenen. Vaak is dat op het scherm. Bij First Dates hechten we bijvoorbeeld veel belang aan diversiteit, terwijl we bij Zorgen voor Mama een breed publiek bewust maken van wat Armoede in Vlaanderen juist betekent. Bij De Repair Shop is dat anders. Het programma draait op zich al rond duurzaamheid en is een statement tegen de wegwerpmaatschappij. Daar zetten we ons maatschappelijk engagement dan ook verder achter de schermen. Onze ecologische ambities worden tijdens De Repair Shop in de praktijk gebracht door volledig te werken op duurzame zonnestroom.”

Tom De Baerdemaeker (Managing director Warner) en Benjamin Dalle © VRT - Guillaume Van Laethem

Op naar een duurzamere VRT

Voor VRT zelf is het uiteraard ook belangrijk om op een zo duurzaam mogelijke manier mogelijk programma’s te maken. De groene productie van De repair shop is al een grote stap in de juiste richting. Naast De repair shop zijn er nog verschillende andere VRT-producties waarbij geëxperimenteerd wordt om ze op een groenere manier te maken. Zo werd Camping Belgica van Studio Brussel volledig geproduceerd op groene energie. Door de stroom volledig uit zonnepanelen te halen, is Studio Brussel de eerste radiozender in Europa die volledig op groene stroom geproduceerd heeft tijdens de zomermaanden.

De repair shop is vanaf vanavond elke maandag te bekijken op VRT 1 en VRT MAX. 

Dossier: MVO en duurzaamheid

Meer over MVO en duurzaamheid

Duurzaamheid op De Warmste Week: “Zelfs de artiestenbusjes rijden volledig elektrisch.”

Achter de schermen bij de duurzame productie van De repair shop

Ketnet zet in op duurzaamheid samen met Gloria Monserez

VRT zet in op duurzaamheid: televisiestudio Dagelijkse kost krijgt zonnepanelen

VRT is eerste met zero emissie reportagewagens

Wandel vrolijk het weekend in

Radio2 pakt uit met grote burgemeestersbevraging over energiecrisis

VRT-vakman Wolfgang Maris te zien in 'De repair shop'