maandag 30 mei 2022
30 mei 2022

Achter de schermen bij de duurzame productie van De repair shop

30 mei 2022 - In het najaar kan je kijken naar De repair shop op Eén en VRT NU. Een programma waarin gepassioneerde vakmensen gebroken maar geliefde voorwerpen vol verhalen en familiegeschiedenis weer tot leven wekken.

© VRT - Guillaume Van Laethem

Naast het duurzame aspect van spullen herstellen, wordt De repair shop volledig op groene stroom geproduceerd. Kom hier te weten hoe het er achter de schermen aan toe gaat.

Veel film- en tv-opnames gebeuren op plaatsen waar geen netstroom beschikbaar is. In dat geval hebben programmamakers vaak de neiging om te grijpen naar een klassieke dieselgenerator. Zo’n generator is heel vervuilend en stoot een hoop CO2 en fijnstof uit. Daarnaast maakt zo’n toestel een oorverdovend geluid en verspreidt het een onvermijdelijke geurhinder. Het productiehuis ‘Warner Bros ITVP België’ besloot om een andere, en vooral groenere weg in te slaan. 

Bord: De repair shop gaat dieselvrij

Zonne-energie

Het productieteam werkte uitsluitend op hernieuwbare energie door gebruik te maken van een solar generator en zonnepanelen. Daarvoor werkte het samen met Bolt, het eerste platform voor duurzame stroom in België, en Pull The Plug. Guus Luppens, expert hernieuwbare energie en zaakvoerder van Pull The Plug werkte mee aan het duurzame project: “We plaatsten een solar generator aanvullend met 72 zonnepanelen. Op zonnige dagen kan er zo’n 10 keer meer energie geproduceerd worden dan wat er verbruikt wordt. Die overtollige energie wordt opgeslagen in onze generator, waarop we kunnen terugvallen op minder zonnige dagen om de productie op gang te houden.”

Guus Luppens

Op zonnige dagen is er een potentiële zonneproductie van zo’n 10 keer meer dan wat er verbruikt wordt.”

Guus Luppens, expert hernieuwbare energie en zaakvoerder Pull The Plug
park met zonnepanelen

Al was het wel even spannend toen de weergoden er anders over beslisten. “Er was één dag waarop de batterij dreigde leeg te lopen. Het was een donkere regendag met lage temperaturen in het begin van de draaiperiode. Doordat de productie die dag tot in de late uurtjes doorwerkte, was het wel even spannend afwachten of de batterij het zou redden tot het einde van de dag. Uiteindelijk werd de volledige draaidag afgewerkt op groene energie, en kon de batterij de volgende dag weer volledig opladen”, aldus Guus.

“Na 45 draaidagen hebben we al 1800kWh aan stroom verbruikt, wat overeenkomt met het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld gezin op een half jaar tijd”, vertelt Guus. “Mochten we stroom opgewekt hebben met een dieselgenerator, zouden we zo’n 1800 liter verbruikt hebben. Dat is te vergelijken met 5 ton CO2 uitstoot. Hiermee kan je zo’n 5 keer van Brussel naar New York vliegen of 22.000 km afleggen met een middenklasse wagen. Dat hebben we nu dus voor 100% uitgespaard.”

Maatschappelijk engagement

Het is niet de eerste keer dat productiehuis ‘Warner Bros. ITVP België’ een breder engagement opneemt naar de samenleving , vertelt Tom De Baerdemaeker, managing director bij Warner: “Als belangrijke mediaspeler willen we onze maatschappelijke rol vervullen in producties die zich daartoe lenen. Vaak is dat op het scherm. Bij First Dates hechten we bijvoorbeeld veel belang aan diversiteit, terwijl we bij Zorgen voor Mama een breed publiek bewust maken van wat Armoede in Vlaanderen juist betekent. Bij De Repair Shop is dat anders. Het programma draait op zich al rond duurzaamheid en is een statement tegen de wegwerpmaatschappij. Daar zetten we ons maatschappelijk engagement dan ook verder achter de schermen. Onze ecologische ambities worden tijdens De Repair Shop in de praktijk gebracht door volledig te werken op duurzame zonnestroom.” Onlangs bracht minister van Media Benjamin Dalle een bezoek aan de set, om de duurzame werking van de productie met eigen ogen te ontdekken.

Tom De Baerdemaeker (Managing director Warner) en Benjamin Dalle © VRT - Guillaume Van Laethem

Als we de Vlaming willen aanmoedigen om ook duurzamer te zijn, moeten we eerst in eigen boezem kijken.”

Naomi Queeckers, duurzaamheidscoördinator VRT

Op naar een duurzamere VRT

Ook de duurzaamheidscoördinator van VRT, Naomi Queeckers, ziet dit maar al te graag gebeuren. “Het is onze hoofdtaak om Vlamingen te informeren, inspireren en te verbinden met media die ertoe doen. Als we dat kunnen waarmaken op een duurzame manier is het voor ons twee vliegen in één klap. Duurzaamheid betekent voor ons meer dan alleen de impact op het klimaat beperken. Het gaat bijvoorbeeld ook over welzijn van onze medewerkers, onze strijd om ongelijkheid te verminderen en meer diversiteit in beeld te brengen. Als we de Vlaming willen aanmoedigen om ook duurzamer te leven, moeten we uiteraard eerst in eigen boezem kijken. En daarvoor is de groene productie van De repair shop al een grote stap in de juiste richting.”

Naomi Queeckers

In het verleden werd er wel al eens geëxperimenteerd met het groener maken van producties. “Ook Camping Belgica van Studio Brussel is volledig geproduceerd op groene energie. Door de stroom volledig uit zonnepanelen te halen, is Studio Brussel de eerste radiozender in Europa die volledig op groene stroom geproduceerd heeft tijdens de zomermaanden”, vertelt Naomi. “Maar uiteraard kijken we ook naar de toekomst. Momenteel zijn we samen met het Vlaams Audiovisueel Fonds aan het experimenten met een nieuw Europees meetinstrument om de CO2-uitstoot van producties inzichtelijk te maken. Daarna zullen we kijken welke stappen we verder kunnen ondernemen om producties groener te maken.”

De repair shop is dit najaar te bekijken op Eén en VRT NU. 

Dossier: MVO en duurzaamheid

Meer over MVO en duurzaamheid

VRT is eerste met zero emissie reportagewagens

Wandel vrolijk het weekend in

Veel tips en tricks tijdens de grote Radio2 Energiedag

Radio2 pakt uit met grote burgemeestersbevraging over energiecrisis

VRT-vakman Wolfgang Maris te zien in 'De repair shop'

Gekoesterde maar versleten voorwerpen krijgen tweede leven

Achter de schermen bij de duurzame productie van De repair shop

Er komt een tweede MNM-bos met 5000 bomen