maandag 14 november 2022
14 november 2022

Veellezer

COLUMN - Ik ben een lezer. Correctie, ik ben een veellezer. En daarmee bedoel ik: ik lees alles, en ik lees overal. Overal waar er iets te lezen staat. Boeken, gedichten, artikels, nieuwsberichten, columns … uiteraard. 

Maar ook reclameborden, titels, slogans, nummerplaten, … Als er ergens letters zijn, heb ik ze gezien. En dan wil ik meer weten.

Woorden prikkelen mijn nieuwsgierigheid.
Woorden verwarren. En woorden verklaren.
Woorden verbreken. En woorden verbinden.
Woorden kwetsen. En woorden troosten.
Woorden maken mijn leven rijker. Lézen maakt mijn leven rijker. Verhalen brengen me naar andere werelden en culturen, in mijn hoofd ben ik een ontdekkingsreiziger.

En laat dit nu net hét uitgelezen moment zijn om het over woorden, lezen en boeken te hebben. Bij VRT krijgen boeken deze maand een verdiende ereplaats, het hele jaar door maar vooral in november met VRT boekenmaand.  

Vandaag wil ik een lans breken voor de wel-nog-lezers en die leesmicrobe. En hoe kunnen we van die microbe een virus te maken?"

Vandaag wil ik even niet de donderwolken maar de gouden rand zien. Want hoe triest het ook is dat er steeds minder gelezen wordt, heel veel (jonge) mensen lezen nog wél. Vandaag wil ik een lans breken voor de wel-nog-lezers en die leesmicrobe. En hoe kunnen we van die microbe een virus te maken? Een virus dat je nooit meer kwijtraakt als het je eenmaal te pakken heeft. Een virus waar geen mondmasker tegen opgewassen is. 

Dit is mijn oproep aan alle veellezers!

Word een leesambassadeur!

Een lezer die het leesplezier doorgeeft, put uit eigen ervaring.

Lezen is verkennen en ontdekken, lezen is curieuzeneuzen. Dat begint al veel vroeger dan bij het lezen zelf. Plant zaadjes nog voor letters een betekenis hebben, lees voor en vertel verhalen. Aan jong én oud. Want niet alleen kinderen genieten van woorden en vertelseltjes. Ook ouderen worden geraakt door verhalen. In het hoofd van mijn 80-jarige moeder wordt de mist iedere dag een beetje dikker en soms verwart ze mij met iemand die ooit haar pad heeft gekruist. Vaak moet ze diep graven om de juiste woorden nog te vinden. Dan breit ze een prachtig verhaal om duidelijk te maken wat ze wil zeggen. Verhalen vertellen, dat kon ze als de beste! Samen lezen we nu de boekjes die zij aan mij, mijn broers en de kleinkinderen heeft voorgelezen. En we genieten … net zoals vroeger … van elk moment en van elk fantastisch verhaal.

Voorlezen, dat is lezen met je oren. Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. Daarom zet Iedereen Leest het belang én het plezier van voorlezen in de kijker tijdens de jaarlijkse Voorleesweek (19 tot 27 november 2022). 

Word een ontdekkingsreiziger!

Verdwijn in een boek en neem anderen mee op reis.

Struin door nieuwe werelden, podcasts, voorleesclubs, boekentips of interviews met lezers en auteurs.

Ga snuisteren bij VRT lees mee en laat je inspireren.

Massa’s onderzoeken bewijzen dat lezen goed voor ons is. Voor ons welzijn, voor onze taalontwikkeling en maatschappelijke ontwikkeling, onze gezondheid, ons geheugen en woordenschat. Meer weten? Kijk hier: De vele voordelen van voorlezen.

Maar laten we vooral niet vergeten dat lezen ook gewoon leuk is. En het is net dát wat we nodig hebben om het leesvirus te verspreiden. ‘Leuk’ overtuigt. Want graag lezen is de sleutel tot goed lezen. Mooi meegenomen, toch?

Geertje Slangen
VRT Taaladviseur

Dossier: Boeken

Meer over Boeken

Ontdek de shortlist van de Boon en stem op jouw favoriet

Ilja Leonard Pfeijffer, Elvis Peeters en Joke van Leeuwen: dit zijn de 30 kanshebbers op de literatuurprijs de Boon

Read this! MNM lanceert tweede seizoen van podcastreeks over boeken met Shania Gooris

Het nieuwe seizoen van 'Leesbaar'

Welke aandacht besteedt VRT aan boeken?

De 3 winnaars van de voorleesweek-wedstrijd van Iedereen Leest en VRT

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Lees mee met de boekenclub van Thuis!