Op 26 maart 2024 wordt de Boon voor de derde keer uitgereikt. Er zijn twee onderscheidingen: één voor fictie- en non-fictieboeken enerzijds en anderzijds één voor kinder- en jeugdboeken. Voor elke prijs staan er 15 titels op de longlist. Op de shortlist blijven er 5 titels per categorie over. Er wordt in beide categorieën ook een publieksprijs uitgereikt, goed voor 5.000 euro.
De prijs bij de Boon is een cheque van 50.000 euro. De Boon is één van de grote drie literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied, samen met de Libris Literatuurprijs en de Boekenbon Literatuurprijs (de vroegere AKO Literatuurprijs). De winnaars van beide Boonprijzen worden gekozen door een zeskoppige jury.
In 2023 werd de Boon gewonnen door Geert Buelens voor "Wat we toen al wisten" in de categorie "fictie en non-fictie", en door "Misjka" van Edward van de Vendel, Anoush Elman en Annet Schaap in de categorie "kinder- en jeugdliteratuur". De publieksprijs is toen gegaan naar “De draaischijf” van Tom Lanoye en “Morris” van Bart Moeyaert en Sebastiaan Van Doninck.
Dit is de Boon-longlist van fictie en non-fictie (alfabetisch):
- "Alkibiades" - Ilja Leonard Pfeijffer (De Arbeiderspers)
- "De beesten" - Gijs Wilbrink (Thomas Rap)
- "De duiker" - Mathijs Deen (Alfabet)
- "De ongelijkheidsmachine" - Paul Goossens (Epo)
- "De Reynaert" - Frits van Oostrom (Prometheus)
- "DealersDochter" - Astrid H. Roemer (Prometheus)
- "Een jager in het woud" - Maarten Doorman (Prometheus)
- "En toen ging hij" - Jannah Loontjens (De Geus)
- "Galapagos" - Michael Olbrechts (Oogachtend)
- "Klokgelui" - Leo Pleysier (De Bezige Bij)
- "Luister" - Sacha Bronwasser (Ambo|Anthos)
- "Munt" - Richard Osinga (Wereldbibliotheek)
- "Niets dat hier hemelt" - Tomas Lieske (Querido)
- "Paul van Ostaijen" - Matthijs de Ridder (Pelckmans)
- "Sellinger" - Allard Schröder (De Bezige Bij)
"Na maanden van lezen, inleven en beoordelen is het een straffe en zeer diverse longlist geworden met verrassende, gevestigde, onverwachte en poëtische titels."
De winnaar van de Boon voor fictie en non-fictie wordt gekozen door deze zes mensen: Karl Van den Broeck, Pieter Coupé, Robin Goudsmit, Silvie Moors, Steffie Van Neste en juryvoorzitter Mustafa Kör, zelf schrijver en dichter.
Met Ilja Leonard Pfeijffer en Astrid H. Roemer staan er enkele absolute kleppers uit het Nederlandse taalgebied op de longlist. Van de 15 kanshebbers komen er vier auteurs uit ons land: Paul Goossens, Michäel Olbrechts, Leo Pleysier en Matthijs de Ridder.
Econoom en voormalig journalist Paul Goossens heeft met "De ongelijkheidsmachine" een non-fictieboek geschreven over de concentratie van rijkdom in de wereld. Michäel Olbrechts heeft zijn vierde graphic novel "Galapagos" gebaseerd op een waargebeurd verhaal, van het Duits koppel dat ongeveer 10 jaar geleden is verhuisd naar een onbewoond eiland.
"Klokgelui" van Leo Pleysier is een roman over een drama dat zich afspeelt bij een vereenzaamd koppel. Literatuurhistoricus Matthijs de Ridder heeft een biografie geschreven over de Antwerpse dichter Paul van Ostaijen: een klepper van ruim 700 bladzijden.
Dit is de Boon-longlist van kinder- en jeugdboeken (alfabetisch):
- "Dát bedoel ik, zei de zalm" - Joke van Leeuwen (Querido)
- "De jongen die van de wereld hield" - Tjibbe Veldkamp & Mark Janssen (Querido)
- "De pinguïnsint en andere dierenklazen" - Edward van de Vendel & Saskia Halfmouw (Querido)
- "Gelukkig en blij" - Edward van de Vendel & Martijn van der Linden (Querido)
- "Het monstermeer" - Leo Timmers (Querido)
- "Jimi Fender Johnson" - Unieboek | Het Spectrum
- "Juniper de zingende eenhoorn" - Henry Lloyd & Mark Janssen (Querido)
- "Kijk dan toch!" - Elvis Peeters & Sebastiaan Van Doninck (Lannoo)
- "Manie Schaafijs" - Zindzi Zevenbergen & Hedy Tjin (De Harmonie)
- "Missie afbreken" - Pieter Koolwijk & Linde Faas (Lemniscaat)
- "Neem nooit een beste vriend" - Erna Sassen & Martijn van der Linden (Leopold)
- "Nog lang geen later" - Kees Spiering & Jeska Verstegen (Luitingh – Sijthoff)
- "Taart voor iedereen" - Thé Tjong-Khing (Lannoo)
- "Toen Raaf links afsloeg" - Evelien De Vlieger & Karst-Janneke Rogaar (Querido)
- "Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda" - Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen (Querido)
"De oogst was dit boekenjaar rijk en overvloedig. Met plezier kozen we hier een longlist van vijftien sterke en gevarieerde boeken uit"
De winnaar van de Boon voor kinder- en jeugdboeken wordt onder leiding van juryvoorzitter Wouter Deprez gekozen door deze juryleden: Jen De Groeve, Liesbeth Elseviers Thomas de Veen, Veerle Vanden Bosch en Winny Ang.
Ook bij de kinder- en jeugdboeken staan er enkele gevestigde waarden op de longlist. Zo maakt de Nederlandse Joke van Leeuwen, die al jaren in ons land woont, kans op de Boon. Haar boek "Dát bedoel ik, zei de zalm" is een boek over filosofie op kindermaat.
Opvallend: Nederlander Edward van de Vendel, die de Boon dit jaar gewonnen heeft, staat met twee boeken op de longlist. In deze categorie zijn er drie kanshebbers uit ons land: Elvis Peeters, Leo Timmers en Evelien De Vlieger.
Peeters schrijft onder dit pseudoniem al zijn hele carrière zowel voor volwassenen als kinderen. "Kijk dan toch!", met illustraties van Sebastian Van Doninck, is een voorleesboek dat zich afspeelt in het dierenrijk. "Het monstermeer" van schrijver en illustrator Leo Timmers gaat over vier eenden die samen op avontuur trekken, omdat ze hun vaste vijver beu zijn. "Toen Raaf links afsloeg" van Evelien De Vlieger en illustrator Karst-Janneke Rogaar gaat over een raaf die het thuis en op school niet gemakkelijk heeft. Zijn leven neemt plots een heel andere wending.
Op 12 januari wordt de shortlist, met 5 kanshebbers per categorie, bekendgemaakt. De Boon wordt uitgereikt op 26 maart in de Warande in Turnhout.