maandag 21 november 2022
21 november 2022

Lees mee met de boekenclub van Thuis!

Dat boekenclubs helemaal in zijn, bewijzen ook de personages van Thuis. Sinds september hebben zij immers hun eigen leesclub, waar ze samenkomen om de boeken te bespreken die ze gelezen hebben.

Vraag jij je wel eens af wat voor boeken Marianne zou lezen? Of ben je benieuwd naar dat ene boek dat Nancy aanraadde? Wij maakten een lijstje met de boeken die tot hiertoe aan bod kwamen in de leesclub in Thuis.  

1. 'Marianne' - Thuis

Voor de eerste samenkomst van de boekenclub mag Marianne het boek uitkiezen. En wat kan er beter zijn dan eentje dat ze zelf geschreven heeft?

Marianne’ is het derde deel uit een reeks autobiografieën van de Thuis-personages. In haar memoires blikt ze terug op de mannen in haar leven. Mannen met wie ze de liefde in al haar gedaanten beleefde, waar verlies en pijn afgewisseld werden met hevig verlangen en vuur. Twaalf keer werd haar hart veroverd, twaalf keer even intens. Een getuigenis van een leven vol passie.

Marianne

2. 'De ongetrouwde hertog’ – Julia Quinn

Veerle kiest op haar beurt voor een boek uit de Bridgerton-reeks, waarvan de verfilming op Netflix een echte hit was. 

In ‘De ongetrouwde hertog’ volgen we de familie Bridgerton in het Londen van 1813. Daphne is op zoek naar een geschikte huwelijkskandidaat. Als de anonieme roddelaarster Lady Whistledown haar afdoet als oud nieuws, lijkt dat desastreus voor haar kansen. Tot de aantrekkelijke hertog Simon Basset in haar leven komt. Simon wordt gek van alle moeders die hem huwbare dochters opdringen, en besluit het op een akkoordje te gooien met Daphne. Ze doen net alsof ze verloofd zijn: zo redt Daphne haar reputatie en krijgt Simon wat rust. Maar hoe langer de schijnvertoning duurt, hoe ingewikkelder hun gevoelens worden …

'De ongetrouwde hertog’ – Julia Quinn

3. 'Grote kleine leugens’ – Liane Moriarty

Wanneer Nancy de keuze voor de volgende titel krijgt, gaat ze voor een boek vol mysteries en intrige.

Grote kleine leugens’ neemt je mee in de wereld van ex-mannen en tweede echtgenotes, moeders en dochters, schandalen op het schoolplein en kleine leugens die fatale gevolgen kunnen hebben. Op de pittoreske basisschool Pirriwee Public eindigt het jaarlijkse ouderfeest in een chaos. Een van de ouders komt om het leven. Is er sprake van moord, een tragisch ongeluk of van een vreselijk ontspoorde ruzie? Leugentjes om bestwil blijken erg gevaarlijk te kunnen zijn ...

Grote kleine leugens

4. 'Normale mensen’ – Sally Rooney

Rosa is verantwoordelijk voor het vierde boek van de leesclub. Haar keuze valt op een titel van de jonge Ierse schrijfster Sally Rooney. 

Normale mensen’ is een verhaal over de diepgaande invloed die geliefden op elkaars leven hebben, en het groeiende besef daarvan naarmate de jaren verstrijken. Marianne en Connell groeien op in hetzelfde stadje in landelijk Ierland, maar leven in erg verschillende werelden. Een onverwachte, maar intense connectie ontluikt tussen beiden, die hen op verscheidene momenten in hun leven naar elkaar toe en van elkaar weg zal trekken.

Normale Mensen

5. 'De vanger in het graan’ – J.D. Salinger

In november mag Marianne nogmaals een boek uitkiezen. Deze keer gaat ze voor de Engelse klassieker ‘The Catcher in the Rye’. 

De coming-of-age roman vertelt het verhaal van Holden Caulfield, een zestienjarige jongen die worstelt met zichzelf en met de wereld rondom. Rond kerst wordt hij wegens slechte prestaties van school gestuurd, maar dat durft hij niet aan zijn ouders te vertellen. Dus zwerft hij noodgedwongen enkele dagen door New York en ontmoet hij allerlei mensen. Het relaas is een zoektocht naar zichzelf, een thuis en een manier om in het leven te staan.

De vanger in het graan

6. 'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ – Jonas Jonasson

Dit boek met een wel erg lange titel, was een keuze van Nancy. De oorspronkelijk Zweedse bestseller bundelt avontuur, humor en geschiedenis in een fijn verhaal. 

Allan wordt honderd jaar en dat moet natuurlijk groots gevierd worden in het bejaardenthuis. Dat is echter zonder Allan gerekend. Hij vindt dat hij de tijd die hem rest beter kan besteden, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Na zijn ontsnapping beleeft Allan het ene na het andere avontuur. Memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis passeren de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap. 

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

7. 'Daar waar de rivierkreeften zingen’ – Delia Owens

De meest recent besproken titel in de Thuis-leesclub wordt gekozen door Veerle. Delia Owens combineert in haar boek, dat een echte hype werd op TikTok, een coming-of-age verhaal met een moordmysterie en een liefde voor natuur.

Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in een moeras in het North Carolina van de jaren 1960 en 1970, afgesloten van de bewoonde wereld. Ze voelt zich er thuis en beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya. Zal het dorp luisteren naar het verhaal van het zogenaamde 'moerasmeisje'? 

Daar waar de rivierkreeften zingen
Dossier: Boeken

Meer over Boeken

De longlist van de Boon is bekend! Dit zijn de kanshebbers

Deze bekende gezichten doen mee aan de Voorleesweek - jij ook?

Lees mee met de boekenclub van Thuis!

Veellezer

Radio 2, MNM en Canvas live vanop Boektopia in Kortrijk

Een gezellige herfst vol boeken bij VRT

LangZullenWeLezen vanaf nu op VRT MAX, VRTNWS en VRT.be

Leesba(a)r proeft boeken van het VRT-menu