vrijdag 12 januari 2024
12 januari 2024

Ontdek de shortlist van de Boon en stem op jouw favoriet

12 januari 2024 - De twee vakjury's van de Boon selecteerden uit de longlist elk vijf titels die kans maken op de Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. In elke categorie wordt ook een publieksprijs uitgereikt: lezers kunnen vanaf vanavond stemmen op hun favoriete titel uit de shortlist.

Op 26 maart komen we tijdens de feestelijke prijsuitreiking in de Warande in Turnhout te weten welke titels de Boon en de publieksprijs in elke categorie in de wacht slepen.

De genomineerden

Ook dit jaar werden de jury's van de Boon overstelpt met boeken. De jury voor fictie en non-fictie en de jury voor kinder- en jeugdliteratuur lazen samen meer dan 700 boeken en selecteerden per categorie vijf titels die in aanmerking komen om de Boon te winnen. Dit zijn ze!

Fictie en non-fictie:

 • Alkibiades - Ilja Leonard Pfeijffer (De Arbeiderspers)
 • DealersDochter - Astrid H. Roemer (Prometheus)
 • Munt - Richard Osinga (Wereldbibliotheek)
 • Paul van Ostaijen - Matthijs de Ridder (Pelckmans – Querido Facto)
 • Sellinger - Allard Schröder (De Bezige Bij)

Kinder- en jeugdliteratuur: 

 • Gelukkig en blij - Edward van de Vendel & Martijn van der Linden (Querido)
 • Kijk dan toch! - Elvis Peeters & Sebastiaan Van Doninck (Lannoo)
 • Neem nooit een beste vriend - Erna Sassen & Martijn van der Linden (Leopold)
 • Nog lang geen later - Kees Spiering & Jeska Verstegen (Luitingh – Sijthoff)
 • Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda - Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen (Querido)

Stem op jouw favoriet!

De jury beslist wie de Boon wint, maar het publiek bepaalt welke titels met de publieksprijs naar huis gaan. Davidsfonds en Vermeylenfonds bekronen de publiekslieveling in elke categorie met 5.000 euro. Tot en met zondag 24 maart kun je hier stemmen op jouw favoriete titel uit de shortlist van de Boon.

Turnhout zet de Boon in de kijker

Vanaf midden januari zet gaststad Turnhout de titels van de shortlist in heel de Kempen in de kijker. Bibliotheek Turnhout en heel wat Kempense bibliotheken, Turnhout Leest, de Warande... organiseren een waaier aan uiteenlopende activiteiten: lezingen, signeersessies, auteursinterviews, leesgroepen, een wandeling, leesbars en 'de Boon on tour'.

Meer informatie vind je in de komende weken op de website van Bibliotheek Turnhout.

VRT en De Standaard zetten de schouders onder de Boon

Dankzij VRT en De Standaard, de mediapartners van de Boon, kun je de komende maanden de auteurs en titels van de shortlist beter leren kennen:

 • Vanavond stelt Bent Van Looy de genomineerden en hun boek voor in het Radio 1-programma Culture Club, live vanuit Bibliotheek Turnhout. Je kunt de interviews herbekijken op VRT MAX. Vanaf volgende week richt Culture Club elke vrijdagavond de schijnwerpers op de genomineerden en hun boeken. 
 • Vanaf vanavond lees je bij De Standaard alles over de auteurs op de shortlist. Hou de app, website, krant én literaire bijlage in de gaten voor nieuws en diepgaande gesprekken met de genomineerden.
 • Hoe leesbaar zijn de boeken op de shortlist? Dat onderzoeken Annelies Moons en Joris Hessels in hun podcast Leesba(a)r, te beluisteren vanaf 25 januari op VRT MAX.
 • In de podcastreeks van de Standaard der Letteren over de Boon gaat Sarah Vankersschaever in gesprek met haar gasten over de genomineerde titels en hun auteurs. 
 • Canvas brengt een extra lange aflevering van De afspraak op dinsdag 26 maart waarin de winnaars van de Boon bekendgemaakt worden. Bart Schols schakelt rechtstreeks over vanuit de studio in Brussel naar Bent Van Looy in Turnhout die de winnaars interviewt. 
Bob Van Mol
Dossier: Boeken

Meer over Boeken

Ontdek de shortlist van de Boon en stem op jouw favoriet

Ilja Leonard Pfeijffer, Elvis Peeters en Joke van Leeuwen: dit zijn de 30 kanshebbers op de literatuurprijs de Boon

Read this! MNM lanceert tweede seizoen van podcastreeks over boeken met Shania Gooris

Het nieuwe seizoen van 'Leesbaar'

Welke aandacht besteedt VRT aan boeken?

De 3 winnaars van de voorleesweek-wedstrijd van Iedereen Leest en VRT

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Lees mee met de boekenclub van Thuis!