woensdag 23 november 2022
23 november 2022

Deze bekende gezichten doen mee aan de Voorleesweek - jij ook?

Heb jij de berichten al zien passeren? Op sociale media verschijnen deze week allemaal bekende Vlamingen die voorlezen of voorleesboeken tippen. Dat heeft alles te maken met de Voorleesweek!

Van 19 tot 27 november richt de Voorleesweek haar schijnwerpers op het belang én het plezier van voorlezen. En daar doet bekend Vlaanderen aan mee! Hier vind je alvast een voorproefje van enkele nieuwe leden van De voorleesclub.

Klara-presentatrice Sieglinde Michiels leest veel voor aan haar driejarige kleuter, maar maakt ons ook duidelijk dat je kan voorlezen aan volwassenen of in groep. Vorig jaar lag haar man een tijdje in het ziekenhuis en las ze voor uit ‘De toverberg’ van Thomas Mann.

Radio 1-boekenmadam Annelies Moons heeft sinds kort een VRT-boekenpodcast ‘Leesba(a)r en ook zij zet het belang van voorlezen graag even in de kijker. Boekjes over vogels, trams, koelkasten of muziek: er zijn zoveel werelden om samen te ontdekken! 

Groen Gebladerte-man Tom De Cock bekent na het voorlezen ook even in het donker uit een Engels sciencefictionboek te lezen voor zijn dochter, omdat ze daar makkelijker van in slaap valt. En wie weet blijft er zo wel iets hangen ...

 

Ook koningin Mathilde is lid van De voorleesclub. Naar jaarlijkse gewoonte opende zij op vrijdag 18 november de Voorleesweek met een voorleesmoment. Ze las voor aan een groep blinde en slechtziende kinderen van basisschool Katerlinden in Sint-Agatha-Berchem. Haar keuze viel op ‘Een zee van liefde’ van Pieter Gaudesaboos, winnaar van de Boon voor jeugdliteratuur 2022.

Bekijk hier het fragment over koningin Mathilde en de Voorleesweek op het journaal. (VRT NWS journaal - vrijdag 18 november 2022 om 19:00 | VRT MAX)

Doe mee: win voorleesboeken en bekende voorlezers

Van 19 tot en met 27 november is het de jaarlijkse Voorleesweek. In de aanloop hiervan bundelen Iedereen Leest en VRT hun krachten en zetten samen een wedstrijd op.

Post vanaf donderdag 27 oktober tot 27 november een creatieve foto of een leuk filmpje van jouw/jullie voorleesmoment op voorleesweek.be. En wie weet win je wel een grote stapel voorleesboeken of een bekende voorlezer op school, in de bib of bij je thuis.

Dossier: Boeken

Meer over Boeken

Ontdek de shortlist van de Boon en stem op jouw favoriet

Ilja Leonard Pfeijffer, Elvis Peeters en Joke van Leeuwen: dit zijn de 30 kanshebbers op de literatuurprijs de Boon

Read this! MNM lanceert tweede seizoen van podcastreeks over boeken met Shania Gooris

Het nieuwe seizoen van 'Leesbaar'

Welke aandacht besteedt VRT aan boeken?

De 3 winnaars van de voorleesweek-wedstrijd van Iedereen Leest en VRT

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Lees mee met de boekenclub van Thuis!