woensdag 22 maart 2023
22 maart 2023

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Creatief Schrijven vzw en VRT nodigen jou uit om deel te nemen aan de wedstrijd ‘Mijn verhaal voor het dictee’.

Hierin gaan we op op zoek naar een leuke tekst voor De Schrijfwijzen, een grootschalig taalspel dat simultaan wordt gespeeld in meer dan 100 bibliotheken over heel Vlaanderen en Brussel.

VRT speelt een actieve rol in de taalbeleving van de Vlaming. Daarom zet de publieke omroep graag mee de schouders onder ‘De Schrijfwijzen’.

Wil je dat jouw verhaal door een bekende Vlaming wordt voorgelezen voor meer dan 4000 deelnemers aan De Schrijfwijzen? Grijp dan je kans en klim in je pen.

Wat voor tekst zoeken we?

Jouw verhaal heeft als thema ‘nepnieuws’. Hoe je dit verder invult, laten we volledig over aan jou.

Jouw tekst hoeft niet te wemelen van moeilijke woorden, eigennamen of instinkers. De Schrijfwijzen is immers geen wedstrijd voor woordenboekfetisjisten, maar wel een laagdrempelig taalspel. We zijn dus op zoek naar een meeslepend verhaal met een kop en een staart. Je verhaal telt minimaal 500 en maximaal 700 woorden. Bij voorkeur vormt het inleidend gedeelte (met cliffhanger), bestaande uit 120 tot 150 woorden, een afgerond geheel dat gebruikt kan worden als traditioneel dictee. De rest van de tekst dient als basis voor een meerkeuzespel.

Oproep aan jong schrijftalent

We doen een speciale oproep aan jong schrijftalent.

Ben je leerkracht in het secundair onderwijs en heb je in je klas al ruwe diamanten gespot? Inspireer je leerlingen om deel te nemen. Wie weet komt de winnende tekst wel uit jouw klas en wordt dan voorgelezen door een bekende VRT-voorlezer.

Selectie: 3 laureaten, 1 winnaar

Juryleden Frank Deboosere (voormalig weerman), Martine Tanghe (voormalig nieuwslezer), Geertje Slangen (VRT Taalraadsvrouw) en Ludo Permentier (taalcolumnist) selecteren drie laureaten. Hun teksten worden voorgelegd aan de bibliotheeksector. Met één tekst wordt De Schrijfwijzen 2023 gespeeld. De andere twee verhalen worden gebruikt voor de grote finale en voor een online taalspel.

De winnaar van de wedstrijd wordt in de bloemetjes gezet op vrijdagavond 6 oktober 2023. De finale van de Schrijfwijzen vindt plaats op het einde van het jaar.

Alle laureaten ontvangen een boekenpakket.

De spelregels

We zijn voor deze wedstrijd op zoek naar een verrassend, spannend, ontroerend of grappig verhaal. Belangrijk: de auteur moet bereid zijn samen met de jury de tekst te bewerken tot die klaar is voor het dictee in de bibliotheken.

Inschrijven kan via: Wedstrijd Verhaal voor Dictee | De Schrijfwijzen. De deadline is 28 april 2023. Slechts 1 inzending per persoon.

Nam je eerder al deel? Dan mag je nu opnieuw deelnemen maar niet met dezelfde tekst. Enkel niet eerder ingestuurde teksten voor deze wedstrijd komen in aanmerking.

Was je bij één van de vorige edities winnaar of laureaat, dan kan je helaas niet meer deelnemen. We bieden nu graag de kans aan nog onbekend talent. Je kan ook enkel deelnemen als je nog geen boek of bundel gepubliceerd hebt, noch bij een erkende uitgeverij, noch in eigen beheer.

De Schrijfwijzen

De Schrijfwijzen is een initiatief van Creatief Schrijven vzw en VRT, in samenwerking met De Standaard, de Vlaamse bibliotheken en het Team Taaladvies van de Vlaamse overheid.

Het taalspel vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats. Alle info lees je op deschrijfwijzen.be. Inschrijven voor De Schrijfwijzen zelf is mogelijk vanaf 15/08/2023.

Dossier: Boeken

Meer over Boeken

Ontdek de shortlist van de Boon en stem op jouw favoriet

Ilja Leonard Pfeijffer, Elvis Peeters en Joke van Leeuwen: dit zijn de 30 kanshebbers op de literatuurprijs de Boon

Read this! MNM lanceert tweede seizoen van podcastreeks over boeken met Shania Gooris

Het nieuwe seizoen van 'Leesbaar'

Welke aandacht besteedt VRT aan boeken?

De 3 winnaars van de voorleesweek-wedstrijd van Iedereen Leest en VRT

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Lees mee met de boekenclub van Thuis!