COLUMN - 13 juni 2023 - Elke dag behandelt de VRT-klantendienst een heleboel vragen, opmerkingen en klachten van het publiek. Chloë van de Klantendienst neemt de verzamelde klachten onder de loep en vat ze op eigenzinnige manier samen.
De afgelopen 14 dagen werd er 1.184 keer contact opgenomen met onze dienst. Een winnaar van een duoticket voor het concert van The Weeknd in het Koning Boudewijnstadion heeft een prangende vraag voor StuBru. “Ik zoek nog een date voor die avond, helpen jullie daar ook bij? Dat mag een leuke dame zijn die net naast de tickets greep.” Helaas is het ons niet toegelaten om aan koppelverkoop te doen. Bovendien heeft VRT momenteel geen datingshows in de aanbieding. Maar zet het eventueel op je Tinder-profiel? Man met extra ticket voor The Weeknd? Ik zou het aantrekkelijk vinden.
Een luisteraar van Radio2 Weekwatchers heeft moeite met het woordgebruik van presentator Ruben Van Gucht. “Ik erger me aan de term ‘by the way’. Ruben gebruikt dit te pas en te onpas. Ik heb het geturfd: vijf keer in een item van 4 minuten.” Stopwoordjes en uitdrukkingen zijn menselijk. We mogen dus van geluk spreken dat Ruben niet om de vijf botten ‘absoluut’, ‘ik heb zoiets van’ of ‘polshorloge’ zegt.
Vermoedelijk ergert deze luisteraar zich vooral aan het feit dat Ruben een Engelstalige frase gebruikt. En ter verdediging van onze posterboy: ‘bij de weg’ klinkt gewoon veel te raar. Bovendien is het al lang geen uitzondering meer dat er Engerlands in onze taal sluipt. Het Groene Boekje bulkt zelfs uit van de Engelse termen. ‘By the way’ is daar nog niet in opgenomen, maar staat wel op de radar bij Onze Taal: “De uitdrukking by the way (‘trouwens’) wordt – zowel in het Engels als in het Nederlands – ook wel afgekort als BTW of btw. De exacte spelling hiervan ligt (nog) niet vast.” To be continued, dus. Persoonlijk vind ik het woordgebruik van Ruben niet over the top en krijgt de benefit of the doubt. Klager krijgt een state of the art standaardantwoord.
Een andere taalpurist wijst ons op een ander storend taalgebruik in verschillende VRT-programma. “Het woord Acid wordt niet uitgesproken als [‘eisid] maar als [‘æsiɗ].” Alleen: ‘Acid’ verwijst niet naar het Engelse woord voor ‘zuur’ maar naar de populaire YouTuber. En daar knelt het ‘woordkunstelijke’ schoentje. Acid ofte Nathan Vandergunst is een accent op zichzelf. Op dit ogenblik analyseren taalkundigen van drie verschillende universiteiten het vreemde taaltje van de man en de kans lijkt me reëel dat het Acids binnenkort als aparte taal wordt erkend, met een eigen woordenschat, grammatica en uijetspraak.
Het kleedje van Clara
Opnieuw blijven Ben Crabbé en zijn Blokken de gemoederen beroeren. Een kijker meldt dat “den Ben” hem bewust op de kast probeert te krijgen. “Kiesplicht, en dan zeggen dat België ongeveer bij de laatste is waar de kiesplicht nog bestaat. NOOIT heeft kiesplicht in België bestaan. Wel opkomstplicht. Doe nu eindelijk eens wat aan het onderricht van presentatoren en presentatrices om hun te zeggen dat het zo of zo is. Geloof me, ik zou ook liever eens een uitzending volgen zonder op de tippen van mijn tenen te moeten staan. Daar krijg ik namelijk krampen van in hogere regionen.” Nu weet ik wel zeker dat “den Ben” een krukje nodig heeft om die hogere regionen te aanschouwen.
En ook deze kijker voelt een onnatuurlijke, lichamelijke nood bij het kijken naar Blokken. “Er gaat ook geen dag meer voorbij of ik moet op mijn tanden bijten en niet naar mijn pantoffels grijpen om deze dan naar het scherm te gooien. Ben, die toch een lopende mini Wikipedia is, zei dat de legerdienst is afgeschaft. Niets is minder waar. OPGESCHORT, niet afgeschaft.” Ik leg dit in handen van de jury van het spelprogramma. Klagers krijgen een standaardantwoord.
(Lees verder onder de foto.)
Gelukkig vallen er regelmatig ook complimenten in onze mailbox zoals deze aan het adres van Klara-stem Clara De Decker. “Tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd voor Zang op Canvas was ze weer even sterk als to the point in haar interviews. Zij luistert echt naar de geïnterviewden. En vertaalt zich dan telkens vlot, in meerdere talen.” Daarom, proficiat Clara met de Chloë Complimenten Wisselbeker!
Tot slot had een kijker van de Koningin Elisabethwedstrijd nog een vraag voor Clara. “Kan u mij vertellen wie de ontwerp(st)er is van de jurk van Clara De Decker op 3 juni?” Dat was een blauwe midi-jurk met kleurrijke print van Essentiel. Mijn oprechte dank aan deze kijker, nu kan ik het ook zelf shoppen!
Chloë van de Klantendienst
Deel dit artikel op sociale media