woensdag 12 oktober 2022
12 oktober 2022

Mis geen minuut van het WK

Wie het WK wil volgen, die zit bij VRT op de eerste rij: op tv, radio en online. VRT zendt alle wedstrijden rechtstreeks uit, zorgt voor omkadering, analyse en duiding, interviews en nieuws uit het kamp van de Rode Duivels en de andere teams.

Nicolas Maeterlinck

De weg naar de finale

Het WK vindt plaats in Qatar van zondag 20 november tot zondag 18 december. Er wordt gespeeld in acht stadions, verspreid over vijf steden. Er zijn 32 landenteams die in totaal 64 wedstrijden spelen. Voor de groepsfase werden de teams ingedeeld in acht groepen (poules A tot H) van telkens vier landen. Die komen tegen elkaar uit en de twee best gerangschikte teams in elke groep gaan door naar de achtste finales. ​

België zit in groep F en speelt op woensdag 23 november om 20 uur tegen Canada, op zondag 27 november om 14 uur tegen Marokko en op donderdag 1 december om 16 uur tegen Kroatië. De meeste waarnemers en alle supporters gaan ervan uit dat de Rode Duivels doorgaan naar de volgende ronde, vermoedelijk samen met vicewereldkampioen Kroatië. En dan spelen ze op 5 of 6 december de achtste finale en eventueel op 9 of 10 december de kwartfinale, op 13 of 14 december de halve finale en op 18 december de finale.

En zo hoort het ook voor een team dat sinds jaar en dag helemaal aan de top staat in de FIFA-ranking en dan ook tot de (schaduw)favorieten van het tornooi wordt gerekend, samen met onder meer Brazilië, Engeland, Frankrijk, Spanje, Argentinië, Duitsland, Portugal en Nederland.

Op televisie

Dat is wat wij bij Sporza maar al te graag doen: mensen samenbrengen op de meest iconische sportmomenten.”

​Karl Vannieuwkerke
Karl Vannieuwkerke

​Karl Vannieuwkerke: “Met Sporza gaan we het WK op de voet volgen vanuit het Wintercircus in Gent. En de fans kunnen daar allemaal bij zijn om samen met ons voor de Rode Duivels te supporteren. Want dat is wat wij bij Sporza maar al te graag doen: mensen samenbrengen op de meest iconische sportmomenten.”

Het ‘Sporza Wintercircus’ wordt dé plek om het WK voetbal 2022 te beleven. De Sporza-studio komt in de grote arena In de omkaderingsprogramma’s op tv zorgen presentatoren Imke Courtois, Maarten Vangramberen en Karl Vannieuwkerke temidden van een enthousiast publiek voor duiding en analyse bij de wedstrijden. Imke Courtois doet dat bij de 11 uur-matchen (op Eén), Maarten Vangramberen neemt de wedstrijden van 14 uur (op Eén) en 17 uur (op Canvas) voor zijn rekening en Karl Vannieuwkerke de wedstrijden van 20 uur (op Eén), met aansluitend de talkshow Villa Sporza (op Eén).

Ook dit jaar worden ze bijgestaan door een veelzijdige ploeg analisten met onder meer Gert Verheyen, Wesley Sonck, Steven Defour, Heleen Jaques, Arnar Vidarsson, Franky Van der Elst, Mo Messoudi, Ruud Vormer, Imke Courtois, Tomasz Radzinski, Youri Mulder en nog vele anderen.

Voor het commentaar bij de wedstrijden zorgen Filip Joos, Peter Vandenbempt, Aster Nzeyimana, Eddy Demarez, Stef Wijnants, Geert Heremans en Bert Sterckx.

Met audiodescriptie op VRT MAX

Op VRT MAX worden de wedstrijden van de Rode Duivels op het WK in Qatar ook aangeboden met audiodescriptie. Twee ervaren audiobeschrijvers voorzien de volledige wedstrijden én de omkaderingen van een aparte commentaar die gericht is op blinden en slechtzienden.  Ze geven extra informatie bij het beeld zoals in welke truitjes de spelers spelen, wie in welke richting speelt… 

VRT werkt daarvoor samen met Inter, het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen, dat streeft naar een integraal toegankelijke en inclusieve samenleving.

Op de radio

Astrid Demeure © VRT - Joost Joossen

Astrid Demeure: “Onze Rode Duivels aanmoedigen: ik doe het live vanuit het Wintercircus met Sporza op Radio 1, hoe leuk is dat! En alsof dat niet genoeg is trek ik voor MNM samen met Dorianne Aussems Vlaanderen rond op zoek naar de beste straatvoetbalteams. 't Is zo hard aan ons!"

Ook voor de radio-uitzendingen trekt Sporza naar het Wintercircus. Daar presenteren Niels Van Duyse, Astrid Demeure, Steffy Merlevede, David Naert en Jonathan Metdepenninghen de Sporza-uitzendingen op Radio 1. Gert Geens is de vaste stem voor de omkadering bij de wedstrijden van de Rode Duivels. De wedstrijdcommentatoren zijn Peter Vandenbempt, Tom Boudeweel, Bert Sterckx, Geert Heremans, Floris Geerts en Nicolas De Brabander. Jonathan Metdepenninghen maakt dagelijks een speciale WK-editie van de vertrouwde podcast De Tribune. ​

In Qatar

Ook in Qatar zelf volgt Sporza uiteraard nauwgezet het doen en laten van de Rode Duivels met interviews en reportages. Ruben Van Gucht, Wouter De smet, Tom Boudeweel en Eddy Snelders worden kind aan huis in het Hilton Salwa Beach Resort, waar onze nationale ploeg haar trainingen en persconferenties organiseert.

Online

Sporza.be wordt het digitale hart van de WK-verslaggeving. Op de website en in de app kunnen de fans de klok rond alle gebeurtenissen in Qatar op de voet volgen en krijgen ze alle nieuws over de Rode Duivels en hun tegenstanders netjes verzameld. Dankzij de livestreams en de videohoogtepunten zullen de voetballiefhebbers geen enkele cruciale fase moeten missen.

De voetbalexperten van Sporza brengen duiding en analyse. Uiteraard kan ook een podcast met de Sporza-commentatoren ter plaatse niet ontbreken. Om iedereen mee te laten proeven van de unieke sfeer in het Gentse Wintercircus zorgen de social-mediareporters van Sporza bovendien voor een blik achter de schermen.

En om de WK-ervaring helemaal compleet te maken, lanceert Sporza de Sporza WK-pronostiek, een spannend online spel waarin de fans het kunnen opnemen tegen familie, vrienden én bekende VRT-gezichten. Daarnaast is er ook de WK-manager, waarmee de voetballiefhebbers zelf hun ultieme WK-ploeg kunnen samenstellen.

Dossier: WK Voetbal

Meer over WK Voetbal

Audiodescriptie bij WK-wedstrijden van de Rode Duivels

Dit was 'supporter mee voor mensenrechten'

11 december: supporter mee voor mensenrechten

Sporza laat partners profiteren van het succes van het WK

Wat we leren van de WK-kijkcijfers

Wat doet VRT rond de keerzijde van het WK in Qatar?

Vlaanderen dankt honderden voetbalvrijwilligers

Voor wie geen bal vindt aan het WK