maandag 21 november 2022
21 november 2022

Wat doet VRT rond de keerzijde van het WK in Qatar?

Het WK voetbal is ook internationale en nationale actualiteit. Daarom brengt VRT verslaggeving en duiding bij de matchen via Sporza. Anderzijds heeft VRT ook oog voor het omstreden gastland Qatar. 

© Pieter Vansteenkiste

VRT wil informeren, inspireren & verbinden.

VRT gelooft in de rechten van de mens. 

Voetbal is een sport die iedereen samenbrengt en verbindt. Voetbal is, zeker wanneer het over de Rode Duivels gaat, gedeelde nationale passie. Het WK voetbal is ook internationale en nationale actualiteit. Daarom brengt VRT verslaggeving en duiding bij de matchen via Sporza. 

Met de focus op de beleving in Vlaanderen wil VRT ook het samen kijken, supporteren, discussiëren en participeren aanmoedigen via de diverse VRT-netten.

Anderzijds heeft VRT ook oog voor het omstreden gastland Qatar. VRT gelooft in de universele rechten van de mens en belicht via verschillende programma’s en platformen de schaduwzijde van het WK voetbal.

Wat doet VRT rond de keerzijde van het WK in Qatar?

VRT NWS

VRT NWS maakt ruimte voor debat in de verschillende duidingsprogramma’s, onder meer in De ochtend op Radio 1, dat op zondag 20 november live werd uitgezonden vanuit het Wintercircus. Ook in de nieuwsprogramma’s en op vrtnws.be gaat men dieper in op de situatie en de omstandigheden in Qatar. Dat doen ook het jeugdjournaal Karrewiet en jongerenplatform nws.nws.nws, ieder op hun eigen manier en op maat van hun specifiek doelpubliek. 

Sporza Wintercircus

Op de eerste speeldag, zondag 20 november, besteedde Karl Vannieuwkerke met zijn praatgasten in Villa Sporza ruim aandacht aan de politieke situatie in Qatar en de toekenning van het WK door de FIFA aan Qatar in 2010.

In het Sporza Wintercircus zelf geeft VRT op verschillende manieren aandacht aan de Qatar-kwestie. Op 11 december maken we ruimte voor debat met een themadag rond mensenrechten in samenwerking met de stad Gent. We werken voor de themadag samen met externe partners, zoals onder meer Amnesty International en de UGent, die hun expertise bijdragen.  We kijken naar sport als hefboom voor gelijke kansen en rechten nationaal en internationaal en staan stil bij de mogelijkheden die de wereldwijde aandacht voor het WK voetbal biedt om positieve verandering teweeg te brengen. 

Verder brengen explainers van Karrewiet (VRT NWS) duiding rond Qatar op grote schermen. 

MNM

Ook MNM heeft aandacht voor de Qatar-kwestie. Onder andere tijdens de uitzending van Generation M op 9 november werden de luisteraars bevraagd over het WK. 

Studio Brussel

Studio Brussel is te gast in het Sporza Wintercircus voor de ochtenduitzending zolang de Rode Duivels in de competitie zitten. Naar goede traditie moedigt Studio Brussel de Rode Duivels aan,  het voetbal brengt mensen samen en dat willen we vieren. Maar tegelijk is ook Studio Brussel zich bewust van de schrijnende realiteit in het gastland. Studio Brussel wil daarom een evenwichtige mix van gasten aan het woord laten. Voetbal moet een feest zijn voor iedereen, ongeacht afkomst, huidskleur, geaardheid, gender of socio-economische status.

Dossier: WK Voetbal

Meer over WK Voetbal

Audiodescriptie bij WK-wedstrijden van de Rode Duivels

Dit was 'supporter mee voor mensenrechten'

11 december: supporter mee voor mensenrechten

Sporza laat partners profiteren van het succes van het WK

Wat we leren van de WK-kijkcijfers

Wat doet VRT rond de keerzijde van het WK in Qatar?

Vlaanderen dankt honderden voetbalvrijwilligers

Voor wie geen bal vindt aan het WK