vrijdag 04 november 2022
04 november 2022

11 december: supporter mee voor mensenrechten

De Rode Duivels moesten het waarmaken op het veld, maar #tisaanons gaat verder dan voetbal alleen. Ook wat in Qatar zelf gebeurt en gebeurd is, verdient onze aandacht. In verschillende programma’s en online berichtten we al over het dubbele gevoel dat dit voetbalfeest met zich meebrengt. 

one love-armband

Op 11 december, niet toevallig de dag na de dag van de mensenrechten, willen we met VRT de schaduwzijde van het WK in Qatar belichten.

Op 11 december opent het Sporza Wintercircus zijn deuren met tal van activiteiten rond mensenrechten. Bekijk hieronder het programma en reserveer meteen jouw plek in ons auditorium of in een van de workshops.

UGent ‘Pop-up Aula’

De Pop-up Aula van UGent is ook te volgen via een livestream op VRT MAX.

In de Pop-up Aula van de UGent ontvangt VRT-gezicht Riadh Bahri verschillende gasten. Samen buigen ze zich over enkele prangende vraagstukken rond mensenrechten en het WK in Qatar.

13.00 - 13.45  Sport en/als politiek

In de Romeinse tijd werd sport en spel al gebruikt om het volk tevreden te houden, maar intussen klinkt de roep van het volk steeds kritischer. Hoe wordt sport door machthebbers gebruikt als geopolitiek instrument? Hoe zit het met de toekenning van grote sportevenementen aan machtige landen en welke rol spelen mensenrechten daarin? Welke lessen trekken we uit dit WK voor de toekomst?

Gasten: Bram Constandt (UGent), John Vandaele (MO* Magazine), Rudi Vranckx (VRT) 

14.00 - 14.45  Arbeid adelt

Al jarenlang bereiken ons berichten over de bouw van de stadions in Qatar: onderbetaalde arbeiders, onveilige arbeidsomstandigheden en het ontbreken van een degelijk arbeidsrecht voor de jonge mannen die de voetbaltempels bouwden. Wil dat zeggen dat er bloed hangt aan ieder zitje van het stadion? Gaat er dan niets volgens het boekje in Qatar? En hoe zit het met arbeidsomstandigheden en arbeidsrecht in België? Hoeveel werk hebben wij nog te doen?

Gasten: Wies De Graeve (Amnesty International Vlaanderen), Maresa le Roux (ACLVB), Gianni De Vlaminck (ABVV), Geert Aelbrecht (BESIX Group)

15.00 - 15.45  Europese versus Arabische ogen

Het WK in Qatar doet veel wenkbrauwen fronsen en ethische vragen rijzen. Denk maar aan de reactie van Qatar op de westerse kritiek: “puur racisme”, aldus een Qatarese minister. We hebben misschien snel de neiging om hier schamper op te reageren, maar kijken we inderdaad niet te veel vanuit Europese ogen naar de wereldbeker voetbal? Zijn we zo moreel superieur als we zelf denken?

Gasten: Ignaas Devisch (UGent), Alain Van Hiel (UGent), Evy Van Coppenolle (ICES), Majd Khalifeh (VRT)

16.00 - 16.45 LOVE? In alle kleuren van de regenboog

De regenboog wordt door de WK-organisatie in Qatar een ‘verbannen symbool’ genoemd. Ook het LOVE-label in de truitjes van de Duivels, nochtans niet direct gelinkt met de LGBTQI+-community, moest geschrapt worden. Hoe is dit mogelijk? Is dit een symptoom van een internationale beweging? En hoe LGBTQI+-vriendelijk zijn onze eigen contreien?

Gasten: Piet Hoebeke (UGent), Fadi Sulaiman (ervaringsdeskundige), Mathisse Mulder (Out For The Win), Mathias De Roover (Wel Jong vzw)

Workshops

13.00 & 16.00  De hardst werkende ploeg. Rechten van arbeidsmigranten in Qatar: achtergrond en debat met Amnesty International

Amnesty International ijvert sterk voor een compensatiefonds voor de uitgebuite arbeidsmigranten van het WK. In deze workshop leggen ze uit waarom ze dit zo belangrijk vinden, wordt er duiding gegeven rond hun werk in Qatar en het WK voetbal en is er plaats voor een kritische stellingname en debat over het onderwerp.

13.00 & 15.00  Kinderworkshop door Filem’On

‘Mensenrechten’, wat betekent dat eigenlijk? Heb ik recht op elke dag frietjes? Recht op een warm bedje? Of ligt het toch een beetje anders? Alle kinderen van zes tot en met elf jaar zijn welkom om samen na te denken over dit thema. Aan de hand van beeldfragmenten staan we stil bij ons eigen verhaal en dat van anderen.

14.00  Omstaanderstraining : hoe reageren op discriminerend of ander ongewenst gedrag op en rond het veld? (+16)

Iedereen is wel al eens getuige geweest van ongewenst gedrag. Denk aan pesten, (seksuele) intimidatie, beledigen, racistische opmerkingen, discrimineren etc. Hoe kan je reageren wanneer je dit op of naast het voetbalveld opmerkt? Het is niet altijd gemakkelijk om een goede reactie te tonen. In deze workshop onderzoeken we waarom mensen vaak wegkijken en niets doen. We reiken strategieën aan om te reageren en dus een actieve omstaander te worden. Stad Gent in samenwerking met IN-Gent vzw

14.00  Humanitaire atlas - de situatie in Tigray. Door UGent Human Rights Research Network

Hoewel de mensenrechtenschendingen in Qatar nu veel aandacht krijgen, blijven andere humanitaire rampen compleet onder onze radar. Een schrijnend voorbeeld hiervan is Tigray (Ethiopië). Bovenop een gewapend conflict, kreeg de regio de COVID-19-pandemie en een sprinkhanenplaag te verwerken. 

Professor in de geografie Jan Nyssen en zijn team (UGent) ontwikkelden een humanitaire atlas die de verschillende dimensies van de situatie in Tigray in kaart brengt. De atlas gaat verder dan het puur geografische: naast klassieke kaarten vind je er ook kaarten over veldslagen, drone- en luchtaanvallen, burgerslachtoffers en zoveel meer. In deze workshop leren we hoe zo'n humanitaire atlas eruit ziet en krijgen we een idee van de toepassingen ervan. 

Doorlopend (12.00 - 17.00)

Doorlopend vind je in het Sporza Wintercircus een infomarkt met organisaties die verschillende aspecten van mensenrechten belichten :

KAA Gent Foundation - VZW Sportaround - çavaria vzw - Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum - Sport Vlaanderen - UGent Human Rights Research Network  - Amnesty International Vlaanderen vzw

Reserveer je gratis tickets

Los van de themadag wordt er in onze nieuwsprogramma’s en op vrtnws.be dieper ingegaan op de mensenrechtensituatie in Qatar. Dat doen ook het jeugdjournaal Karrewiet en jongerenplatform nws.nws.nws, ieder op hun eigen manier en op maat van hun specifieke doelpubliek.

Dossier: WK Voetbal

Meer over WK Voetbal

Audiodescriptie bij WK-wedstrijden van de Rode Duivels

Dit was 'supporter mee voor mensenrechten'

11 december: supporter mee voor mensenrechten

Sporza laat partners profiteren van het succes van het WK

Wat we leren van de WK-kijkcijfers

Wat doet VRT rond de keerzijde van het WK in Qatar?

Vlaanderen dankt honderden voetbalvrijwilligers

Voor wie geen bal vindt aan het WK