donderdag 01 december 2022
01 december 2022

Wat we leren van de WK-kijkcijfers

Het mediagebruik anno 2022 is anders dan vier
jaar geleden. Vandaag bekijken we steeds meer televisiecontent via digitale platformen. De kijkcijfers van het WK voetbal bewijzen dat: de strategie van VRT om lineair en digitaal voluit uit te spelen werkt!

Sfeerbeeld Sporza Wintercircus in Gent Jokko

Een school in Oudenaarde heeft deze week de website van Sporza tijdelijk geblokkeerd. Reden: tijdens WK-matchen werd er twee keer zoveel wifi verbruikt dan normaal. Het is een eenvoudig voorbeeld dat de theorie bevestigt: ons mediagebruik is voor goed veranderd.

Toch berichtte een krant deze week dat ons land helemaal niet in de ban is van het WK voetbal. “VRT dreigt kater over te houden aan WK voetbal.” Dat kopt Het Laatste Nieuws, gebaseerd op zorgvuldig gekozen kijkcijfers en eigen observaties. In haar betoog vergelijkt de krant de kijkcijfers van de uitgezonden matchen en het omkaderingsprogramma Villa Sporza met die van vier jaar geleden. De cijfers liggen ook effectief iets lager dan deze van het EK van 2021 en het WK van 2018. Maar het digitaal kijken in deze cijfers achterwege laten, maakt de vergelijking intellectueel oneerlijk.

De wedstrijden van het lopende WK halen gemiddeld 522.406 kijkers, goed voor 43,2 procent marktaandeel. Online kijken wordt hier - en in Het Laatste Nieuws - buiten beschouwing gelaten. Nochtans spreken die cijfers boekdelen. 

Voor de periode van 20 tot en met 27 november telde Sporza, VRT NWS, VRT MAX gemiddeld 1.929.000 WK-gerelateerde bezoeken per dag. Het aantal streamers op Sporza piekte ook hoger dan ooit.

Zoals de journalist van het bewuste artikel in Het Laatste Nieuws begin oktober al schreef over het najaar op televisie: “Begin september leken de kijkcijfers nog te kelderen, maar het tegendeel is waar. We keken zelfs méér dan een jaar geleden, alleen doen we dat meer dan ooit uitgesteld of via de streamingsplatformen.” Iedereen die de kijkcijfers van de voorbije maanden heeft bekeken en kan lezen komt tot dezelfde conclusie. Ook de kijkcijferkanonnen worden almaar meer online bekeken. Wie die cijfers niet in acht neemt en enkel de traditionele kijkcijfers in beschouwing neemt, komt tot verkeerde conclusies.  

 

“We zijn gewoon heel blij met de cijfers die we op televisie en online halen. Die liggen compleet in de lijn van de verwachtingen en digitaal doen we zelfs beter dan verwacht. Er is natuurlijk wat minder enthousiasme rond dit WK door de problematiek rond mensenrechten in Qatar en door de prestaties van de Rode Duivels tot nu toe, maar de cijfers tonen gewoon dat het WK wel goed gevolgd en bekeken wordt. Wij lopen hier in Gent niet met een kater rond, integendeel.” 

Pieter De Windt, manager Sporza
Sfeerbeeld Sporza Wintercircus in Gent Jokko

Dat de lineaire kijkcijfers lager liggen dan in 2018, heeft ook te maken met het feit dat het vorige WK in de zomer werd gespeeld, een periode die in televisietermen minder concurrentieel is. Daarnaast worden er dit jaar veel meer dagwedstrijden uitgezonden, die altijd minder bereik halen. Maar er zijn nog meer parameters die vergelijking onjuist maken, zoals de zender waar de matchen worden uitgezonden, of het uitzenduur van de topmatchen.

In vergelijking met de zomer van 2018 zijn er deze winter gemiddeld 27 procent minder kijkers voor Villa Sporza, onze dagelijkse talkshow met Karl Vannieuwkerke vanuit het Wintercircus in Gent. Afgelopen zondag waren dat er 363.253, dus geen “kwart miljoen” zoals Het Nieuwsblad schreef. Tegelijk stellen we vast dat Villa Sporza op matchdagen bijna altijd een marktaandeel van meer dan 30% haalt en nagenoeg altijd onbetwist marktleider is in zijn uitzendslot. 

Sfeerbeeld Sporza Wintercircus in Gent jokko

“Dit WK willen we als VRT claimen op alle kanalen, niet alleen lineair. Dat is ook aan het lukken en -nog belangrijker- het blijkt te beantwoorden aan hoe de Vlaming voetbal tegenwoordig bekijkt of beluistert. Mét onze audiodescriptie, tussendoor aandacht voor andere sporten, aandacht voor de mensenrechtenproblematiek in Qatar, intense beleving,…  vullen we bovendien onze maatschappelijke rol voorbeeldig in. Kortom: ploegwerk dat elk van ons trots maakt.” 

Frederik Delaplace, CEO VRT
Audiodescriptie in Sporza Wintercircus in Gent Jokko

Het Laatste Nieuws merkt ook op dat er minder volk in het Wintercircus zit wanneer de Belgen niet spelen. Dat is een juiste observatie. Wanneer de Belgen spelen, is er meer beweging in het pand. Dan zorgen andere VRT-merken voor randanimatie en zijn er in de volledig uitverkochte VIP-ruimtes nog eens 200 mensen extra aanwezig. In de studio zelf worden voor de avondsessies telkens 305 mensen toegelaten. Evenveel als er headsets voor handen zijn om het publiek op een aangename manier een uitzending te laten volgen.  

Bijvoorbeeld: tijdens de WK-wedstrijd Portugal-Uruguay op maandagavond waren alle 305 beschikbare plaatsen ingevuld. Overdag liggen die aantallen lager (zo’n 100 voor de wedstrijd van 14u en 190 voor die van 17 uur). Maar als we dan toch met het WK van 2018 vergelijken, dan liggen ze opvallend hoger dan bij onze uitzendingen die we onder de VRT-toren maakten. Toen moesten we het overdag soms met een publiek van 20 mensen stellen. 

 “De belangstelling voor onze matchen in het Wintercircus is bijzonder groot. Voor de matchen van de Rode Duivels zouden we onze capaciteit kunnen vervijfvoudigen mochten we aan de vraag kunnen voldoen. Maar we hebben nu eenmaal een quotum ingesteld om de uitzendingen veilig te organiseren. Het is jammer dat de journalist in kwestie VRT niet op voorhand heeft gecontacteerd. Dan had hij de juiste cijfers en informatie in zijn artikel kunnen verwerken.” 

Karl Vannieuwkerke
Dossier: WK Voetbal

Meer over WK Voetbal

Audiodescriptie bij WK-wedstrijden van de Rode Duivels

Dit was 'supporter mee voor mensenrechten'

11 december: supporter mee voor mensenrechten

Sporza laat partners profiteren van het succes van het WK

Wat we leren van de WK-kijkcijfers

Wat doet VRT rond de keerzijde van het WK in Qatar?

Vlaanderen dankt honderden voetbalvrijwilligers

Voor wie geen bal vindt aan het WK