woensdag 12 oktober 2022
12 oktober 2022

Beleef het WK voetbal met VRT: #tisaanons

Op zondag 20 november begint het WK voetbal in Qatar. Geen enkel ander sportevenement zorgt voor zoveel gedeelde passie. En alleen bij de officiële broadcaster VRT is het WK integraal en optimaal te volgen.

De publieke omroep draagt de verbindende kracht van sport hoog in het vaandel. ​ Onder het motto ’t Is aan ons zet VRT maximaal in op die gezamenlijke beleving van het WK. De omroep wil iedereen, jong en oud, zoveel mogelijk betrekken bij de ​ Sporza-verslaggeving over het tornooi, de omkadering daarvan en het extra aanbod via al haar kanalen en merken. Met z’n allen gaan we de Rode Duivels steunen op hun weg naar de finale. Want na de kwartfinale in 2014 en de derde plaats in 2018 doet de ‘gouden generatie’ deze keer een ultieme gooi naar de wereldbeker.

Frederik Delaplace, CEO VRT: “’t Is aan ons, de supporters van de Rode Duivels, om allemaal samen achter onze ploeg te staan en hen zo een stevige duw in de rug te geven. ’t Is aan ons, VRT, om dat mogelijk te maken in de beste omstandigheden, met de beste verslaggeving, de helderste analyse van het WK maar ook van het omstreden gastland, en de warmste sfeer. En om iedereen daarbij te betrekken, ongeacht leeftijd, achtergrond en afkomst. Het enige dat de Rode Duivels dan nog moeten doen, is zeggen: ‘’t Is aan ons, wij pakken die beker’. Piece of cake.”

Voor het eerst wordt het WK voetbal gespeeld in de winter. Daarom koos VRT voor het iconische Wintercircus in Gent als centrale hub voor haar aanbod op radio, televisie en online, als basiskamp voor de diverse redacties en als ontvangst- en belevingsruimte voor fans en supporters. De publieke omroep werkt daarvoor nauw samen met Stad Gent.

Mathias De Clercq, burgemeester Gent: “Gent is een heel trotse gaststad voor de WK-uitzendingen van VRT en Sporza. Een ideale manier om ons pas gerenoveerde Wintercircus bekend te maken bij het grote publiek. Meer dan een maand lang zal het Wintercircus en onze stad elke dag in beeld zijn.”

Het WK bij VRT

Niet alleen Sporza strijkt neer in het ‘Sporza Wintercircus’ voor de verslaggeving en omkadering op Eén, Canvas, Radio 1, sporza.be en VRT MAX. 

Ook Studio Brussel is er tijdens het WK prominent aanwezig met zijn ochtendblok. MNM organiseert het straatvoetbaltornooi MNM Straathelden, met voorrondes in heel Vlaanderen en de finale in Vilvoorde. Bij Radio2 bouwen Niels Destadsbader en Miguel Wiels op de wedstrijddagen van de Rode Duivels een voetbalfeestje in FC Niels & Wiels. En met FC de Wéldoeners gaat Radio2 op zoek naar de strafste vrijwilligers in de 3700 voetbalclubs die Vlaanderen rijk is.

Uiteraard besteden ook de andere VRT-kanalen op hun eigen manier aandacht aan het WK. Zo brengt VRT NWS nieuwsverhalen over de andere kant van het WK in Qatar. En Canvas blikt in Kampioenenjaar terug op de geboorte van de ‘gouden generatie’, tien jaar geleden.

Het WK biedt VRT kansen om moeilijker te bereiken doelgroepen aan te spreken, zoals jongeren, kortgeschoolden en Vlamingen met een migratieachtergrond. De omroep wil jongeren ook actief laten participeren, onder meer met het straatvoetbaltornooi. Digitale interactie is dan weer mogelijk met de Sporza WK-pronostiek, waarmee voetbalfans online samen een pronostiekje kunnen wagen. En met de WK-manager-app kunnen ze zelf hun ultieme WK-ploeg samenstellen.

Sporza Wintercircus

Het Sporza Wintercircus wordt dé hot spot voor de WK-beleving. Iedereen is er van ’s morgens tot ’s avonds welkom: om een blik te werpen achter de schermen, samen de WK-sfeer op te snuiven of gewoon wat te chillen na het werk of het studeren. Er is ook een bar en er valt altijd iets te beleven, zelfs op de rustdagen. Zo ontdek je hoe VRT aan sportverslaggeving doet, zowel online als op radio en televisie. Je kan er ook verschillende sporten ontdekken en kennismaken met de nieuwste technologieën die onze topsporters helpen op hun weg naar succes. Meer informatie op vrt.be/sporzawintercircus. Vanaf 1 november kunnen fans daar ook terecht om een plaatsje te reserveren voor een van de live-uitzendingen.

Dossier: WK Voetbal

Meer over WK Voetbal

Audiodescriptie bij WK-wedstrijden van de Rode Duivels

Dit was 'supporter mee voor mensenrechten'

11 december: supporter mee voor mensenrechten

Sporza laat partners profiteren van het succes van het WK

Wat we leren van de WK-kijkcijfers

Wat doet VRT rond de keerzijde van het WK in Qatar?

Vlaanderen dankt honderden voetbalvrijwilligers

Voor wie geen bal vindt aan het WK