donderdag 14 maart 2024
14 maart 2024

VRT helpt jonge productiehuizen en tech start-ups bij hun eerste stappen en internationale doorstart

Woensdag 13 maart 2024 - Zes maanden geleden lanceerde VRT samen met MediaNet Vlaanderen en Thomas More een oproep naar jong mediatalent. Van student, start-up tot startend productiehuis, om de toekomst van media vorm te geven.

Binnen dit Seeds & Growth-project krijgen mediaprofessionals en start-ups de kans om hun ideeën voor te stellen en uit te werken, met professionele begeleiding van VRT, Mediahuis en Play Media. Meer dan 37 mediafanaten meldden zich aan, waarvan er 20 werden geselecteerd en 8 vandaag hun concepten uitwerken en testen. 

“De eerste editie van Seeds & Growth for Media toonde een zeer diverse mix van jong talent actief in games, creatieve formats en artificiële intelligentie. Hen begeleiding geven op maat en introduceren via sectorevenementen ligt volledig in lijn met onze missie om de Vlaamse mediasector startup-gedreven te innoveren."  

Peter de Paepe – Hoofd VRT Sandbox

Jong talent binnen VRT wordt zowel begeleid door VRT Sandbox (interne accelerator) als door VRT Studio's (intern productiehuis). De samenwerking zorgt ervoor dat start-ups met expertise van VRT Sandbox de handvaten krijgen om hun startende ondernemingen te versterken en internationaliseren. Tegelijkertijd worden ze ook ondersteund door VRT Studio’s om zowel hun producties als concepten te optimaliseren.  

“Het is al lang geen geheim meer dat mediahuizen meer rekening moeten houden met het veranderend mediagebruik. Jong talent dat opgroeit in deze nieuwe mediarealiteit is zeer belangrijk voor een mediahuis om aansluiting te houden met nieuwe ontwikkelingen.”

Gert Verpeet VRT managing director VRT Studio’s

Eén van de start-ups die VRT heeft overtuigd om hun product te testen, is het Brusselse bedrijf The Green Shot. Hun mobiele applicatie meet en rapporteert de CO2-voetafdruk van mediaproducties. Het duurzaamheidsteam van VRT zal de komende maanden deze technologie en methodologie testen. Daarnaast zullen ook Goodgames en de studenten van Tettengetter samenwerken met VRT Studio's. Goodgames zal een interactief interviewformat ontwikkelen binnen de werelden van GTA en Mortal Kombat. Tettengetter heeft binnenkort de eerste testopname van hun podcast over alle maatschappelijke vragen over borsten, van je eerste bh tot borstvoeding.

Drie maanden lang krijgen de start-ups begeleiding van VRT Studio’s bij de ontwikkeling van hun concept. Naast persoonlijke begeleiding van de betrokken mediahuizen, krijgen deelnemers de mogelijkheid om hun concepten te ontwikkelen en te verfijnen. Ze krijgen regelmatig feedback en worden aangemoedigd om iets tastbaars te maken dat aansluit bij de behoeften van hun doelgroep.

Seeds & Growth is voor ons een traject waarin we ons professionele netwerk verder kunnen uitbouwen en eindelijk onze creativiteit kunnen omzetten in een concreet project.”  

Start-up Tettengetter

Daarnaast wonen deelnemers masterclasses bij waarin ze dieper ingaan op de cruciale aspecten van het ondernemerschap. Deze sessies gaan dieper in op thema’s als marketingstrategieën, productontwikkeling en bedrijfsgroei. De gestructureerde leeromgeving, begeleid door experts, biedt start-ups en scale-ups praktische inzichten en kennis om sterk te staan in de (media)sector.

Naast deze educatieve aspecten nemen de start-ups en scale-ups actief deel aan verschillende lokale en internationale podia zoals FTI And& Leuven en Media City Odense in Denemarken. Deze bijeenkomsten bieden hun de mogelijkheid om te leren van gelijkgestemde ondernemers en te netwerken met andere experts in de mediasector.

Ben jij klaar om de mediawereld te veranderen? Reserveer dan alvast je plek op het FTI Leuven festival, waar onze start-ups klaar zullen staan om hun ideeën te pitchen

Meer over Innovatie

Van digibeet tot digifan: digitale inclusie voor jong én oud

Digitale Duik: onderzoek ontcijfert belang van digitale inclusie

Feit of fictie: AI als tool om te factchecken

Shot by AI: AI is voor creatieve mediamakers een grote kans

Het ABC van VRT Sandbox

VRT helpt jonge productiehuizen en tech start-ups bij hun eerste stappen en internationale doorstart

VRT op FTI: een overzicht van innovatie in media

VRT-componist Bart Ketelaere: "Op 5 minuten laat ik een AI-stem zingen over eenhoorns en loempia's"