dinsdag 18 april 2023
18 april 2023

Innovatie

VRT verkent nieuwe technologieën en toepassingen om mensen te verbinden met de toekomst van media. Daarvoor bundelt VRT de krachten met Europese en Vlaamse partners, waaronder start-ups, universiteiten, onderzoeksinstellingen, technologiebedrijven, publieke en private omroepen, en andere mediaorganisaties.

Binnen verschillende gesubsidieerde projecten onderzoekt en ontwikkelt VRT nieuwe tools en werkprocessen voor producties. Om innovatie in de praktijk om te zetten werkt VRT nauw samen met mediamakers en -gebruikers.

Videospeler inladen...

Samen met start-ups en scale-ups

VRT Sandbox ondersteunt innovatie binnen VRT en de mediasector door samenwerkingen te organiseren met start-ups, scale-ups en ondernemers.

Binnen VRT Sandbox krijgen scale-ups de kans om hun producten testen, valideren of ontwikkelen op de werkvloer van VRT, met toegang tot de infrastructuur en productieteams. Daarnaast leidt VRT Sandbox een uniek programma waarin scale-ups en mediaorganisaties samen toekomstige mediatoepassingen ontwikkelen. Zo kunnen Europese en Vlaamse scale-ups hun oplossingen afstemmen op de noden van de mediasector.

Na een succesvolle samenwerking met VRT kunnen partners ook kennismaken met de Sandbox Hub, dat deel uitmaakt van Future Media Hubs. Via dit internationaal netwerk kunnen start-ups en scale-ups internationaal doorgroeien.

Tenslotte is er Media Invest Vlaanderen (MIV), de joint venture tussen de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en VRT. MIV wil de audiovisuele sector op een duurzame manier versterken door te investeren in beloftevolle bedrijven.  

Samen met internationale omroepen, van BBC tot YLE

Samen met RTBF leidt VRT het internationaal netwerk Future Media Hubs, gericht op structurele kennisdeling en samenwerking. Op die manier kan VRT efficiënt innoveren en de impact van de laatste technologieën versnellen, zowel in Europa als binnen de organisatie zelf. Daarvoor faciliteert het netwerk samenwerkingen tussen zowel publieke als commerciële mediaorganisaties.

Wat doet VRT internationaal?

Actua Innovatie

Het ABC van VRT met de V van ... Virtuele producties: Ketnet en VRT Innovatie bouwen unieke interactieve fictiegame

VRT-componist Bart Ketelaere: "Op 5 minuten laat ik een AI-stem zingen over eenhoorns en loempia's"

Van digibeet tot digifan: digitale inclusie voor jong én oud

Digitale Duik: onderzoek ontcijfert belang van digitale inclusie

Feit of fictie: AI als tool om te factchecken

Shot by AI: AI is voor creatieve mediamakers een grote kans

Het ABC van VRT Sandbox

VRT helpt jonge productiehuizen en tech start-ups bij hun eerste stappen en internationale doorstart