Innovatie

De VRT heeft innovatie in haar DNA. Ze wil niet enkel de norm volgen, maar ook de toon zetten. Daarom wordt continu gewerkt aan het ontwikkelen van innovatieve vertelstructuren en formats. 

De VRT zet ook innovatieprojecten op met de nationale en internationale mediasector. Tenslotte ondersteunt de VRT met Open VRT samenwerking tussen creatieve jongeren en laat kmo’s en start-ups groeien via VRT Sandbox.  

Video player inladen...

De VRT innoveert via verschillende initiatieven met elk een eigen focus

Open VRT

Open VRT is een community van online creatievelingen in Vlaanderen, zowel binnen als buiten de VRT. Open VRT organiseert evenementen en workshops. Het is ook een netwerk van jonge digitale creatievelingen om hun ideeën met elkaar te bespreken en zo hun vaardigheden te verbeteren.  

VRT SANDBOX: Starters en KMO’s helpen groeien

Onder de vlag van VRT Sandbox stimuleert de VRT samen met start-ups en kmo’s innovatie in de mediasector. VRT Sandbox biedt start-ups en kmo’s de mogelijkheid om binnen de muren van de VRT, tijdelijk hun producten en diensten te installeren en te demonstreren. Het geeft hen toegang tot programmamakers, productiesystemen en tot het netwerk van Europese publieke omroepen EBU. De uitwisseling van expertise en ervaring brengt bij onze partners sterkere mediaproducten en -technologieën tot stand, helpt hen groeien als bedrijf en maakt van de VRT een meer wendbare mediamaker. De VRT overlegt over haar beleid inzake start-ups met het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. 

VRT Start-up

VRT Start-up zoekt nieuwe manieren om de maatschappelijke opdracht van de VRT beter te realiseren. We inspireren de VRT-merken en brengen ze in nauwer contact met elke gebruiker. Onze focus ligt op de noden van die gebruiker, met extra aandacht voor de steeds meer aanwezige digitale media.

Daarom werken we als een ‘lean start-up’: We leren door te doen. Nieuwe inzichten vertalen we naar formats, mediaproducten en werkmethodes; en we testen prototypes uit. Dit doen we in cocreatie met gebruikers en creatief talent.

VRT Innovatie

VRT Innovatie zet innovatieprojecten op binnen de VRT, maar evengoed samen met Vlaamse en Europese partners zoals imec en de BBC. Het gaat om projecten op middellange termijn (ongeveer twee à drie jaar). 

Nieuwe technologieën worden onderzocht en getest, en indien succesvol, uiteindelijk ook toegepast in de dagelijkse werking van de VRT.

Actua Innovatie

Ketnet maakt innovatieve fictiereeks met acteurs in bestaande bubbels

VRT-gebarentaalproject Content4All wint de NAB Technology Innovation Award 2020

VRT NWS lanceert corona-chatbot op Facebook

VRT zet mee schouders onder MediaMotorEurope

Hoe bereidt VRT-radio zich voor op de toekomst?

PMV en Media Invest Vlaanderen investeren mee in Leuvense Theo Technologies

VRT NWS zoekt testers voor gepersonaliseerd nieuwsaanbod

10 inspirerende inzichten vanop Media Fast Forward