COLUMN - 12 april 2022 - Elke dag behandelt de VRT-klantendienst een heleboel vragen,opmerkingen en klachten van het publiek. Chloë van de Klantendienst neemt de verzamelde klachten onder de loep en vat ze op eigenzinnige manier samen.
Niet te geloven! Blijkbaar ben ik genomineerd voor de Publieksprijs van de Ultimas, de Vlaamse Cultuurprijzen. Nu heb ik in mijn leven nog nooit iets gewonnen, behalve één keer een fleecedekentje van Thuis tijdens een personeelsfeest. Dus mochten jullie zin hebben, je mag altijd op mij stemmen via deze link! Ik beloof dat de bedankingsspeech geen standaardantwoorden zal bevatten.
De afgelopen 14 dagen werd er 1.350 keer contact opgenomen met onze dienst. We kregen klachten omdat “een buitenlander” Gent-Wevelgem heeft gewonnen, omdat de lichten van de Carrefour in Evere aan bushalte Permeke ‘s nachts branden “en zo te veel energie verspillen” en omdat “de VS nooit uit de mensenrechtencommissie is gezet”. De VRT is voor geen van deze klachten verantwoordelijk, dus werden ze verticaal geklasseerd. Klagers kregen een standaardantwoord.
Het woord ‘heilig’ is blijkbaar heilig. “Onlangs hoorde ik tweemaal spreken over de Heilige Week voor de koers... Shame on you! De Heilige Week is wel wat anders en valt tussen Palmzondag en Pasen. Ik denk niet dat je zou durven te spreken over de Ramadan van de voetbal, hé! Niets laat u toe om zo te spreken.”
Nu is de Heilige Week in christelijke middens een synoniem voor de Goede Week, of ook wel Stille Week, Grote Week of lijdensweek genoemd. Als we die redenering volhouden, mogen we deze vier andere woordencombinaties dus ook niet meer gebruiken. Dat is jammer, want vorige week had ik wel degelijk een goede week. Alleen is de Goede Week nu, de week voor Pasen, en dat maakt het verwarrend. Of die keer toen mijn man de keuken zelf wou renoveren, dat was nog eens een lijdensweek. Sorry, Jezus! En wat moeten we dan doen met de uitdrukking: de Heilige wei van Werchter? Ik heb ooit gehoord dat deze grasweide wel degelijk is gewijd door een geestelijke. Maar goed, een muziekfestival is geen kruisweg. En voetbal is niet noodzakelijk hetzelfde als vasten. Klacht wordt religieneutraal voorgeleid aan de Taaladviseur.
Vlaanderen Truttenland
Ook deze klacht over Vlaanderen Vakantieland bevat een taalkwestie. Een kijker schrijft: “Ben net de eerste aflevering aan het verorberen. Pffffff... Is dit Vlaanderen Vakantieland of Vlaanderen Truttenland? De drie giecheltrienen zijn meer in beeld geweest dan ons Vlaanderen.” Na wat andere varianten op hetzelfde scheldwoord volgt de conclusie: “Dit is mijn persoonlijke visie… ik schrijf het… anderen delen dezelfde mening maar doen er niets mee ik wel.” Hoewel het bewonderenswaardig is dat deze persoon het opneemt voor een schijnbaar stille massa, zijn wij van mening dat scheldwoorden niet thuishoren in kritiek.
Hetzelfde geldt voor een intussen vaste klant uit Nederland, die opnieuw meent dat de VRT en vooral dan het programma Blokken Nederlanders discrimineert. “Het moet echt afgelopen zijn met jullie racisme naar Nederlanders.” Vervolgens wordt een hele geschiedenis neergeschreven waaruit moet blijken dat Vlaanderen alles aan Nederland te danken heeft. “Zijn jullie niet beschaamd over jullie gedrag??? Ga fatsoenlijk onderzoek doen, ondankbaar rotvolk!!!! Wie heeft jullie eigenlijk opgevoed?? Apen????” Als we alles aan Nederland te danken hebben - dus ook onze kennis en opvoeding - durf ik dat laatste tegen te spreken. Het is immers niet kies om Nederlanders apen te noemen. Klagers krijgen een standaardantwoord en de vraag het beleefd te houden.
Ben Crabbé en zijn Blokken blijven ook verder de gemoederen beroeren. Zo melden kijkers dat de presentator “geen kans onbenut laat om het gesprek op de afschuwelijke Duitse taal te brengen”, dat hij zijn kostuumvest beter laat openhangen (“dan zou hij er slanker uitzien”), en omdat hij het regelmatig over de ‘humaniteiten’ heeft. “Ik ben ouder dan hem, heb de humaniora gevolgd maar nooit over ’humaniteiten’ gehoord. Het grootste deel van de kijkers verstaat hem dan ook niet.” Een veralgemening die ik evenwel niet durf tegen te spreken. Verder schrijft iemand: “Waarom moet ik elke dag een oude man aanhoren, die op mijn zenuwen werkt?” Gezien Ben amper 59 jaar oud is, heeft deze klager het misschien over de jury? Het is hoe dan ook geen sympathieke opmerking. Klagers krijgen een standaardantwoord.
‘All in one’ arm-beenzwaai artistiek turnen
Er is een vreemde trend ontstaan. Zo krijgen we de laatste tijd opvallende veel klachten van kinderen. Of beter: zogezegd van kinderen. Het zijn vaak ouders die hun kinderen gebruiken om een punt te maken. Een paar weken geleden kregen we een uitgebreide mail over het gebrek aan diversiteit bij Ketnet van een vierjarig meisje. Vorige week was er ook deze van zus (10) en broer (12): “Wij vinden Iedereen beroemd een superleuk programma. Maar er komen de laatste tijd dingen in die niet geschikt zijn voor onze leeftijd, zoals veel bloot en seks en ... Wij zouden daar graag verandering in zien.” Om te communiceren met minderjarigen hebben wij de toestemming van hun ouders nodig. Maar die zitten vast mee te lezen wanneer zij hun persoonlijk antwoord ontvangen.
Een luisteraar van Klara irriteert zich aan de profielfoto van jazzmadame Lies Steppe op de website van de radiozender. “De huidige foto geeft een soort zwaai weer waarvan je niet goed weet of het een mode 'haute couture' zwaai van de arm is, of een 'all in one arm-beenzwaai artistiek turnen' moet voorstellen.” Volgens de klager heeft goede jazz geen van beide nodig en dient de foto dan ook vervangen te worden door iets neutraals, “als ode aan de schoonheid van de jazz die niet zichtbaar hoeft te zijn”. Ik ben nooit helemaal thuis geweest in haute couture, noch in artistiek turnen, dus ik stuur de opmerking door naar de betrokkenen die er vast meer van weten.
Tot slot had iemand een verzoek voor Frank Deboosere. “Beste Frank. Op 16 mei ga ik met een paar vrienden naar Blankenberge. En mijn vraag is geven ze die dag mooi weer.” Mocht onze Frank écht controle hebben op de eigenlijke weersomstandigheden, dan had onze commerciële dienst daar al lang een verdienmodel in gezien.
Chloë van de Klantendienst
Deel dit artikel op sociale media