COLUMN – 4 oktober 2022 - Elke dag behandelt de VRT-klantendienst een heleboel vragen, opmerkingen en klachten van het publiek. Chloë van de Klantendienst neemt de verzamelde klachten onder de loep en vat ze op eigenzinnige manier samen.
De afgelopen 14 dagen werd er 1.559 keer contact opgenomen met onze dienst. Tijdens de live verslaggeving van de uitvaart van Queen Elizabeth II, vroeg “de spreker op TV1” (lees: de reporter van VRT NWS) zich luidop af waarom er kadetten achter de koets liepen. Gelukkig hebben wij wakkere kijkers, die meteen te hulp schieten. “Dat is om bij een bergaf de affuit tegen te houden en te beletten dat deze op de hielen van de trekkers zou belanden. Logisch, toch?” Als je het zo stelt, wel ja. Toch kon niet iedereen de uitzending appreciëren. “Ik heb vandaag al die medailles, lintjes en dergelijk gezien op de begrafenis. Dan stel ik me de vraag waar ze dat aan verdiend hebben. En wat is de betekenis van al dat ijzer op die buiken? Die mensen hebben geen oorlog of iets dergelijks meegemaakt. Is dat voor de show?” Ik zou een staatsbegrafenis nu niet bepaald een show noemen. Stel je voor: straks zit Prins Laurent nog in The Greatest Dancer van Vlaanderen.
En ook de staatsbegrafenis van premier Abe van Japan was niet bepaald een show te noemen. Een Nederlands echtpaar botste op beelden van de uitvaart, tijdens een uitzending op Canvas. “Tot grote ontzetting van mijn Japanse vrouw werd deze plechtige staatsbegrafenis belachelijk gemaakt door een duf tekenfilmfiguurtje met een irritant stemmetje. En de tekst was helemaal schandalig. Zijn jullie helemaal gek geworden!” Probeer dan maar eens De ideale wereld of Sociaal Incapabele Michiel uit te leggen. “Stelt u zich eens voor dat dit gebeurt bij een toekomstige begrafenis van koning Filip. Dan staat toch heel België op zijn kop?” Ik heb even getwijfeld om een filmpje van De van Saksen Coburgjes terug te sturen, maar ik heb het bij een beleefd standaardantwoord gehouden.
Alles bij elkaar kieperen
Een bakkersvrouw is boos op Jeroen Meus. “Daarnet bij Dagelijkse kost mocht ik aanschouwen hoe hij de mensen leert om brood bakken (alsof dat nog nodig is wanneer men bij een pot choco 2 tijgerbroden gratis krijgt). Mensen mogen alles leren natuurlijk. Maar wat mij raakt is Jeroen zijn respectloze uitspraak. Als hij beweert dat het toch zo gemakkelijk is om een brood te bakken en ik citeer ‘je kiepert alles bij elkaar en bakken maar’, mag hij gerust een weekend meedraaien ‘s nachts met mijn man.” Ik heb deze sympathieke uitnodiging alvast bezorgd aan Jeroen. Hou me op de hoogte mocht hij een weekend bij jullie bivakkeren!
Opnieuw blijven Ben Crabbé en zijn Blokken de gemoederen beroeren. Zo melden kijkers dat “die achterlijke mongool met zijn dierengeluiden nog altijd in publiek zit”, dat “eentonig” geen synoniem is van “verveeld” en dat er geen kangoeroes in Nieuw-Zeeland voorkomen. Verder vindt een gelovige kijker het jammer dat Ben zijn geloof is verloren. “U hebt zoveel talenten verkregen: u bent zeer verstandig, drummer, komt sympathiek over. Maar verlies alsjeblief je geloof niet omdat Het Onze Vader eens anders gebeden wordt. Ik bid om zegen over U en Uw gezin. Dankbare groeten voor zoveel dat U ons geeft via de H. Geest. Moge U nog lang, goed en gezond blijven.” Mijn communicatie met Ben verloopt niet via de Heilige Geest, dus ik maak deze mooie wensen over via elektronische post.
En gelukkig vallen er wel vaker complimenten in onze mailbox, zoals deze: “Proficiat met het verneuken van Radio 1!” Maar de Felicitatie van de Week-Trofee gaat naar De klim van je leven: “Bedankt voor de mooie reportage, voor mij als MS-patiënt doet het deugd deze mensen één voor één zichzelf te zien overstijgen en hun doel te bereiken.” Proficiat, Eva De Roo en jouw zeven deelnemers!
Tot slot nog dit bericht van een luisteraar: “Ik stel voor om de naam van Klara te veranderen in Radio Vaticaan.” Persoonlijk vind ik dat geen goed idee. Radio Vaticaan bestaat al en is de officiële radiozender van het Vaticaan. Bovendien zendt Klara niet uit vanuit het Vaticaan, maar vanuit Brussel. Radio Brussel lijkt dan weer te veel op Studio Brussel. Gezien er geen overlap mogelijk is tussen Klara en StuBru, houden we de namen zoals ze zijn. Voorlopig.
Chloë van de Klantendienst
Deel dit artikel op sociale media