maandag 04 mei 2020
04 mei 2020

VRT ondersteunt Nationale Naaiactie

30 april 2020 - Begin deze week startte de #NationaleNaaiActie die heel België moet mobiliseren om zelf mondmaskers te maken. Verschillende VRT-merken gingen aan de slag om de actie in de kijker te zetten en te ondersteunen.

linde

Radio 1

Als mediapartner van de Nationale Naaiactie ondersteunt Radio 1 het initiatief op allerlei manieren. Zo verzamelt en deelt het radionet onder andere foto’s van mondmaskers die hun luisteraars maken. Radiopresentatrice Karolien Debecker volgt een week lang de actie en trekt op ontdekkingstocht. Ze gaat onder meer langs in het Koninklijk Instituut in Woluwe. Dat is een school in het buitengewoon basisonderwijs, voor zowel dove en slechthorende kinderen, kinderen met een spraak-taalontwikkelingsstoornis of met een autismespectrumstoornis. Daar zijn ze begonnen met het maken van transparante maskers, met plastieken 'venstertjes'. Zo kunnen doven en slechthorenden blijven liplezen.

Karolien DeBecker

Radio 2

Radio 2 bezorgt luisteraars naaipakketten om zelf mondmaskers te maken met het logo van Radio 2. Het resultaat van alle Radio 2-mondmaskers verschijnt dit weekend op hun website. De zender zet dit weekend (1 tot 3 mei) ook iedereen die mondmaskers aan het maken is, in de bloemetjes. Presentatoren Lars De Groote en Anja Daems draaien vrijdag 1 en zondag 3 mei tussen 13.00 en 16.00 uur plaatjes voor de luisteraars die aan de naaimachine zitten. Meer informatie vind je terug op de website van Radio 2

Radio 2 mondmaskers

Studio Brussel

Linde Merckpoel zocht voor Studio Brussel uit of totale leken ook zelf een mondmasker kunnen maken, zónder naaimachine. Ze ging aan de slag met naald en draad en een oude t-shirt. Het resultaat zie je in onderstaande video:

(lees verder onder de video) 

Videospeler inladen...

Ook presentatrice Michèle Cuvelier legt uit op wat je moet letten bij een mondmasker. Al doet ze dat op een speelse en eigenzinnige manier:

VRT NWS

De VRT-nieuwsdienst legt helder en eenvoudig uit hoe je het best een zelfgemaakt mondmasker aanbrengt en na gebruik weer afzet. 

Bekijk hier hoe je een zelfgemaakt masker met linten juist aan- en uitdoet en draagt: (en lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

 

Bekijk hier hoe je een zelfgemaakt masker met elastieken juist aan- en uitdoet en draagt: (en lees verder onder de video) 

Videospeler inladen...

 

VRT NWS deelt ook enkele algemene richtlijnen om je masker op een veilige manier te dragen.

Zo draag je je masker op een veilige manier:

  • Was je handen grondig met water en zeep vooraleer je het masker aanraakt. Gebruik de uiteinden van de linten of elastieken om het masker aan te brengen. Raak nooit de stoffen binnen- en buitenkant van het masker aan met je vingers, ook niet bij het afdoen. Was je handen zeker ook na het afdoen van het masker.
  • Dek je mond én neus af met het masker: het moet zo goed mogelijk aansluiten op je gezicht.
  • Raak het masker niet meer aan wanneer je het draagt. 
  • Steriliseer je zelfgemaakt masker minstens 1 keer per dag door het te wassen op 90° of 5 minuten lang te laten koken in een pot.   
  • Draag het masker alleen wanneer het nodig is. Ook draag je best een masker als je door ziekte thuis in isolatie moet (d.i. om je huisgenoten te beschermen).   
  • Houd je -ook met een masker op- aan de basisregels: was regelmatig je handen, houd voldoende afstand (1,5 meter) en vermijd mensen wanneer je je ziek voelt. 

Ketnet

Ketnet spoort kinderen aan om zich creatief bezig te houden in quarantaine. In de Fotofabriek in de Ketnet-app kunnen Ketnetters aan de slag om mondmaskers te pimpen. Wrapster Gloria gaf alvast het goede voorbeeld. Ook in Karrewiet legde presentator Jelle op kindermaat uit hoe je een mondmasker correct draagt

VRT CRW

Voor bepaalde VRT-afdelingen, zoals de nieuwsdienst, is er de laatste weken meer werk dan ooit. Andere diensten zoals de radio, maar ook administratieve diensten, passen zich aan de coronamaatregelen aan door thuis te werken of andere methodes te zoeken om op afstand te werken. Maar er vallen ook heel wat producties en capaties weg, zoals Thuis, de voorjaarskoersen of de Koningin Elisabethwedstrijd. Dat heeft gevolgen voor de planning bij de VRT, vooral bij de afdeling VRT CRW (VRT crew).

VRT CRW zorgt voor een brede waaier aan diensten. In het team werken bijvoorbeeld cameramensen en geluidstechnici. Maar ook collega's die zorgen voor decor, licht, montage, rekwisieten, make-up, kostuums, vertaling en ondertiteling, gebarentolken, audiodescriptie, opnameleiding, enzovoort. VRT CRW heeft de laatste weken naar oplossingen gezocht om de collega's aan het werk te houden, voor zover ze niet op andere plekken konden ingeschakeld worden. De expertise van de collega’s wordt nu bijvoorbeeld ingezet voor allerlei sociale projecten. Zo maken de kleedsters mondmaskers voor de collega's van VRT NWS en de zorgsector:

Videospeler inladen...
Dossier: Gemeenschapsvorming

Meer over In tijden van Corona

Vier conclusies over VRT in coronatijd

Kunnen jullie morgen mijn favoriete film of serie uitzenden?

Hoe maakt de VRT fictie in coronatijden?

'We zijn er bijna, maar nog niet helemaal'

"Beknotten van de vrijheid is het ergste dat er is."

'You'll never walk alone' verenigt Europa opnieuw

"Verbinden is meer dan ooit nodig"

1 jaar Knaldrang: nachtje door met Studio Brussel