dinsdag 02 februari 2021
02 februari 2021

Voorlopig geen mondmaskers in VRT-studio’s

2 februari 2021 - Vandaag lichtte viroloog Steven van Gucht het nieuwe rapport van de Risk Assessment Group toe op de persconferentie van het Crisiscentrum en Sciensano. Dit rapport zou aanraden om een mondmasker te dragen op kantoor of in afgesloten, slecht verluchte ruimtes.  

Vandaag lichtte viroloog Steven Van Gucht het nieuwe rapport van de Risk Assessment Group toe op de persconferentie van het Crisiscentrum en Sciensano. Dat rapport zou aanraden om een mondmasker te dragen op kantoor of in afgesloten, slecht verluchte ruimtes (waar je meer dan 15 minuten doorbrengt met personen van buiten je gezin). 

De VRT analyseert dit advies grondig (zodra gepubliceerd) maar verplicht voorlopig geen mondmaskers in haar tv- en radiostudio’s. Praatgasten die een mondmasker willen dragen, kunnen dit zeker doen.   

Viroloog Marc Van Ranst: “Beide opties zijn verdedigbaar, maar als ik mij niet veilig voel in een studio, zal ik een mondmasker dragen. Als alle maatregelen in de studio gerespecteerd worden, dan is het risico verwaarloosbaar klein en dan kan het mondmasker af voor de tijd van het interview. Het gaat om maatregelen als voldoende afstand bewaren en vooral voldoende ventilatie. Zonder mondmasker zijn mensen beter verstaanbaar en dat is ook belangrijk.”

Uit herhaalde controles in de voorbije maanden bleken de VRT-studio’s zeer goed verlucht, zowel bij radio als televisie. De VRT hanteert bovendien zeer strenge veiligheidsmaatregelen in haar studio’s, die zijn gevalideerd door virologen, onze bedrijfsarts en preventieadviseur. We houden anderhalve meter afstand, nodigen minder gasten uit aan langere interviewtafels, zorgen voor aangepaste microfoons en een continue ontsmetting van interviewtafels en opnamemateriaal.

 

Gesprekken in televisiestudio’s – met meerdere mensen op afstand aan een tafel – duren meestal niet zo lang. Mijn ervaring is dat dit meestal zeer grote en goed ventileerde ruimtes zijn, met heel hoge plafonds. De afstand tussen de deelnemers is meestal twee meter, dus op zich is dit OK omdat de gespreksdeelnemers geen hele dag doorbrengen met elkaar.” 

Viroloog Steven Van Gucht

Toegankelijkheid

Met het oog op de verstaanbaarheid van praatgasten, verplicht de VRT voorlopig geen mondmaskers in haar tv- en radiostudio’s. Maar ondertussen blijven de strenge veiligheidsmaatregelen gelden en optimaliseren we onze werking voortdurend – zo beslisten we op basis van het vorige overlegcomité om buitenlandse gasten te weren tot 1 maart. De VRT volgt ook het overlegcomité van volgende vrijdag  op de voet en doet er alles aan om de veiligheid van medewerkers en gasten voorop te stellen.

 

Dossier: In tijden van Corona

Meer over In tijden van Corona

Vier conclusies over VRT in coronatijd

Kunnen jullie morgen mijn favoriete film of serie uitzenden?

Hoe maakt de VRT fictie in coronatijden?

'We zijn er bijna, maar nog niet helemaal'

"Beknotten van de vrijheid is het ergste dat er is."

'You'll never walk alone' verenigt Europa opnieuw

"Verbinden is meer dan ooit nodig"

1 jaar Knaldrang: nachtje door met Studio Brussel