dinsdag 07 september 2021
07 september 2021

Chloë van de Klantendienst: ‘Persoonlijk vind ik Baard Schols erg sexy’

COLUMN - 7 september 2021 - Elke week behandelt de VRT-klantendienst een duizendtal vragen, opmerkingen en klachten van het publiek. Chloë van de Klantendienst neemt de verzamelde klachten onder de loep en vat ze op eigenzinnige manier samen.

Bart Schols

De afgelopen 14 dagen werd er 1.007 keer contact opgenomen met onze dienst. Er bereikten ons klachten omdat Radio 2 zijn audio-kustwandelingen enkel aanbiedt op “veel te dure smaphones”, omdat Eén Buren heeft “afgesoupeerd” en omdat Sporza “onnodig inzoomt op sportmannen die menen hun succes te danken aan goddelijke hulp en dat ook op het veld etaleren”. Klagers krijgen een standaardantwoord.

Een kijker van De afspraak heeft moeite met de gezichtsbegroeiing van de presentator. “Wil Bart Schols, zich aub scheren. Het is niet om aan te zien. Hij komt precies net uit zijn bed. En zijn styling kan ook wel veel beter.” Nu valt er over smaak niet te twisten. Persoonlijk vind ik Baard Schols erg sexy, maar verschil mag er zijn. De VRT is van mening dat elk schermgezicht een eigen stijl mag hebben en dat dit zichtbaar mag zijn op het scherm. Zonder daarbij de regels van het fatsoen te overtreden, natuurlijk. Volgens onze stylist vormt een baard daarbij geen probleem. Trouwens, had Jezus ook geen baard? Bart zelf liet me weten dat hij regelmatig opmerkingen krijgt over zijn beharing. “Maar ik ben al lang geleden gestopt met daar zelfs nog maar over na te denken.” En hij is al lang geleden gestopt met scheren, dat ook. 

Volgens een kijker van Switch is de populaire Eén-quiz het slachtoffer van vriendjespolitiek. “Toevallig heb ik vernomen dat de zomeractieve presentator Adriaan Van den Hoof toch wel het zoontje is van een Radio 1-presentator, Marc Van den Hoof, die nu met pensioen is. Bij de VRT, zowel radio als tv, gaat het dus wel duidelijk om FAMILIE!!??” Wel, nee, bij ons gaat het om Thuis. Maar los daarvan: ik ben het even gaan opzoeken en Adriaan is wel degelijk de zoon van Marc. Meer zelfs: Marc is de schoonzoon van Bert Leysen, de eerste programmadirecteur televisie van het NIR, de huidige VRT.

Binnen mijn mogelijkheden en de GDPR-regels ben ik gaan opzoeken hoe Marc hier aan het begin van zijn carrière is binnengekomen: hij slaagde voor de aartsmoeilijke examens van de toenmalige BRT. Adriaan is al sinds de jaren 1990 regelmatig op het scherm te zien als acteur, bij ons en op andere zenders. Het is bovendien bezwaarlijk Adriaans fout dat hij de zoon is van oud-Klara-presentator Marc. We geven geen voorkeursbehandelingen, maar we weren ook geen mensen omdat hun familieleden reeds voor de VRT hebben gewerkt. Klager krijgt een persoonlijk antwoord.

Safson & Marie

Iemand denkt een sigaret te herkennen in het logo van Ketnet. “Ik protesteer met klem tegen het TV-label (de K) van Ketnet waarvan het been rechts een sigaret voorstelt, waardoor u het roken onder jongeren propageert. Ik verzoek u onze jongeren te beschermen tegen deze strafbare lichtzinnigheid en dit aanstootgevend label door een voortreffelijk symbool te vervangen om verdere juridische stappen te vermijden. Ik reken op uw wijsheid en uw begrip.” Mocht het kloppen dat onze jeugdzender verdoken tabakspropaganda verkondigt, zou ik dat breder doortrekken. Safson & MarieDe smoorhutTik Tabak? En KarreWiet, kan het nog duidelijker? Maar gelukkig is het logo van Ketnet niet gebaseerd op een strafbare lichtzinnigheid, wel op de swipe om een smartphone te ontgrendelen. Onze juridische dienst wordt verwittigd, klager krijgt een standaardantwoord.

Nu de reguliere televisieprogrammatie weer in voege is, kunnen Ben Crabbé en zijn Blokken opnieuw de gemoederen beroeren. Zo kregen we klachten omdat de presentator niet kan bekoren omwille van zijn “gedateerde humor”, omdat hij “niet voldoende respect toont naar zijn kandidaten” en omdat hij “weer onnozel aan het doen is en alles in het belachelijke trekt”. “Ook al kijk ik al jaren naar Blokken, ik denk er ernstig over niet meer te kijken.” We houden de kijkcijfers in de gaten. Klagers krijgen een standaardantwoord.

Tot slot merkt een kijker op dat de komst van Niels Destadsbader naar de VRT nieuwe mogelijkheden biedt. “Zou het niet tof zijn om Is er wifi in Tahiti in krokusverlof/paasverlof/herfstverlof/zomer op Eén uit te zenden?” Laat het ons gezellig houden, alsjeblieft.

Chloë van de Klantendienst

Dossier: klantendienst

Meer over klantendienst

Chloë van de Klantendienst: ‘Wat een neerkijkende uitspraak op vrouwen! En op scampi’s’

Chloë van de Klantendienst: ‘Het verschil met een échte Karen, is dat er in deze agressieve woordenbrij geen klacht valt te ontrafelen’

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’

Chloë van de Klantendienst: ‘Zo klinkt het net of de beer van ‘De droomfabriek’ Maurice van de Kampioenen heeft aangerand’

Chloë van de Klantendienst: ‘Als roepen en tieren slecht zou zijn voor je hart, dan had de farmaceutische industrie Kamp Waes gesponsord’

Chloë van de Klantendienst: ‘Maak eens grappen over andere ‘proventies’, Bart’

Chloë van de Klantendienst: ‘We willen het weer zien. Niet je hond, 4x4 of kleinkinderen’